En toen was er videogate

Avatar foto

DoorHerman Callens

nov 14, 2018 131 views

Opnieuw proberen. Gisteren liep het mis met dit verslag, vandaag nieuwe poging en meteen (zie onder) met een update over wat in versie 1 nog ontbrak wegens nog niet bekend.

Vandaag (dinsdag, dus) krijgt u alles in één keer op uw bord: Tata Steel India, de dames met hun World Cup-WK, de Masters in Shenzhen en last but not least de WK-tweekamp in Londen. Dat is omdat er van alles wel iets te vertellen valt, maar niet per se veel. En alles uitvoerig in beeld brengen is dan weer té veel (voor ondergetekende). Maar leest u vooral meer: _LEESMEER_

In Kolkata is men aan het blitzen geslagen: deel 2 van Tata Steel India, met Praggnanandhaa in de plaats van Nihal. Na de eerste dag – 9 ronden – staat, niet onverwacht, Nakamura aan de leiding (6,5), voor So (6) en Aronian (5,5). Praggu begon slapjes maar versloeg halverwege wel Karjakin  en verloor dan nog maar één keer. Hij speelde 3 keer remise, o.m. tegen de nrs. 1 en 2, Nakamura en So, en won ook nog van Ganguly. Voorlopig staat hij 8ste (3,5) en daarmee houdt hij Karjakin en Ganguly achter zich. Niet slecht voor een klein ventje van maar 2366 ELO (in blitz). 

World Cup-WK Dames. M. Muzychuk herstelde zich van haar verlies tegen Abdumalik en hing de bordjes weer gelijk. Ook zus A. Muzychuk mag naar de rapids na een 2de remise tegen Kosteniuk. In de beide andere duels kwam het wel tot een directe kwalificatie. Lagno, in de vorige ronde nog nauwelijks het Armagedddon overlevend, hield het hoofd koel tegen Lei, die in de must-winsituatie ten onder ging (2-0). Tokkhirjonova werd finaal tot staan gebracht door Ju, die met zwart de genadeslag uitdeelde (0,5-1,5). Met Lagno en Ju hebben alvast 2van de 3 top-5-speelsters zich gekwalificeerd.

Over Shenzhen zijn we kort: het was weer remisedag. Nog één ronde, wie houdt Ding en/of Vachier-Lagrave van de eindzege?

Last but not least: vandaag de 4de partij in de WK-tweekamp in Londen. In tegenstelling tot z’n eerste witpartij ging Carlsen nu voor 1. c4 en dat bracht de Vierpaardenvariant van het Engels op het bord. Met 11. b4 week de champ af van een (blitz)partij SoCaruana eerder dit jaar in het Grand Prix-tornooi van Parijs (So had 11. Tc1 gespeeld, de partij was in remise geëindigd). De rest was weer opvallend gelijkerig, en deze keer hielden de heren het voor bekeken op zet 34. Eén derde van de reguliere klassieke fase zit erop en op de eerste partij na is niemand ooit écht in de problemen geweest. Wat brengt het volgende derde?

UPDATE: Het nieuws van de dag viel niet op het schaakbord te rapen. Ergens naar het einde van de partij toe galmde het ineens ’t allenkant dat er een videootje online was gezet van Caruana en secondanten, op een ontspannen manier bezig met het voorbereiden van de WK-match. Daarbij komen o.m. namen van openingen, specifieke varianten, etc. in beeld, m.a.w. een concreet stuk van het openingshuiswerk van de Amerikaan. Dat o.m. het Russisch erbij staat, zal een kenner niet verwonderen, maar welke varianten zoal is natuurlijk leuk om lezen als je Carlsen heet. Op de persconferentie wou Caruana er niets over kwijt, Carlsen grapte dat hij bij gelegenheid wel eens zou kijken. Het filmpje is overigens zeer snel weer verwijderd, maar dat wil niet zeggen dat het niet in extenso gezien is, gekopieerd, opgeslagen … of dat wie wil het niet meer zou kunnen vinden. Ook valt niet uit te sluiten dat dit opgezet spel is, om Carlsen zand in de ogen te strooien, maar de meeste commentatoren zien Caruana iets dergelijks niet doen. Afwachten dus of dit videogate gevolgen zal hebben. Woensdag wordt er weer gerust.

 

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *