Meestal gaat het hier gewoon over schaken, d.i. tornooien, partijen, spelers etc., maar sinds vorige donderdag kunnen we niet voorbij aan de gevolgen van een tragische crisis. Nu heeft ook de Europese Schaakunie (European Chess Union, ECU) van zich laten horen. _LEESMEER_

De organisatie heeft, afgelopen donderdag, een buitengewone vergadering belegd en vervolgens haar visie, inclusief maatregelen, bekendgemaakt.

De ECUveroordeelt met klem de Russische invasie van Oekraïne en de betrokkenheid van Wit-Rusland, en betuigt haar solidariteit en steun aan het Oekraïense volk. (Zij voelt) diep medeleven met alle slachtoffers van de oorlog en hun families.”

Verder veroordeelt de ECU ook “de leden van de schaakgemeenschap die hun steun hebben uitgesproken voor de brute en onaanvaardbare invasie van Oekraïne.” Wij denken dan meteen aan Karjakin, Karpov en Shipov, maar mogelijk zijn er ook andere, niet-Russische “leden” in het vizier.   

Tegelijk worden de Russische en Wit-Russische Schaakfederaties met onmiddellijke ingang geschorst. Dat komt erop neer dat alle schaakevenementen in/van beide landen worden opgeschort en het gebruik van hun nationale symbolen (elders) wordt verboden, dat hun nationale teams en clubs worden uitgesloten van alle Europese schaakevenementen, dat hun individuele spelers eveneens worden uitgesloten, behalve als ze van federatie veranderen of uitdrukkelijk aanvragen op de ratinglijst de FIDE-vlag te vertegenwoordigen, en dat hun officiëlen nergens welkom zijn, laat staan op welke wijze ook participeren, op ECU-evenementen.

Tot slot neemt de ECU akte van de vraag van de Oekraïense Schaakfederatie om haar Russische tegenhanger geheel uit de ECU te gooien, gelet op het feit dat diverse leden van die federatie (o.a. de minister van Defensie) op de sanctielijst staan, en ze wil die vraag beantwoorden op de eerstvolgende Algemene Vergadering, en vraagt ook FIDE om snel een standpunt ter zake in te nemen.  

Voor alle duidelijkheid: het gaat hier uitsluitend over Europese schaakevenementen. Wat onder FIDE valt (of FIDE en World Chess), zoals de Grand Prix-tornooien van Berlijn en Belgrado, is niet in die zin Europees (d.i. ressorterend onder ECU), ook al vindt het plaats in Europa.        

Een reactie op “Europese Schaakunie spreekt”
  1. Hij zal wat meer kunnen thuiszitten, Karjakin. Norway Chess, de London Chess Classic en de Grand Chess Tour hebben besloten hem niet meer uit te nodigen.

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *