FIDE heeft, nota bene op Kerstdag en bij wijze van pakje onder de kerstboom, enkele wijzigingen aangebracht aan de FIDE Rating Regulations (FRR), m.b. wat de registratieprocedure voor ELO-tornooien betreft, en dat “met onmiddellijke ingang”. Tegelijk lees je in de aangepaste versie dat de FRR, inclusief de wijzigingen in kwestie, van toepassing zijn vanaf 1 januari 2022. Daaruit zou je kunnen (maar wellicht niet mogen) afleiden dat de wijzigingen ook “met terugwerkende kracht” gelden.

Waar gaat het om? Voortaan moeten ELO-tornooien die ten minste één deelnemer hebben van 2700 ELO of meer (2500 of meer bij de dames) op z’n laatst 30 dagen vooraf geregistreerd worden en andere tornooien 3 dagen vooraf. Uitzonderingen kunnen nog wel, voor het eerste type als de FIDE-voorzitter zijn goedkeuring geeft, voor het tweede type als de voorzitter van de QC (Qualification Commission, de kwalificatiecommissie) dat doet.

Wellicht moeten we ervan uitgaan dat dit geldt voor toekomstige tornooien, dus na Kerstmis 2023, want de regels ‘onderweg’ even veranderen, is niet erg aangewezen, om maar te zwijgen van het figuur dat je dan slaat. Maar de boodschap is duidelijk: noch het inderhaast in elkaar geflanste Chennai, noch de schaamteloze matchklucht van Chartres, noch zelfs het tornooi van Rouen zouden door de ratingbeugel kunnen. Het is zoveel als een impliciete veroordeling achteraf: kijk jongens, wat jullie hebben gedaan om te proberen alsnog een kandidatenticket te versieren, is iets wat wij voldoende onbetamelijk vinden om het voortaan onmogelijk te maken. Niet dat de “jongens” er wakker van zullen liggen, want dat soort ongein waait snel genoeg over en who cares als je maar dat ticket hebt?

Intussen is het afwachten of Giri in de WK’s Rapid en Blitz nog iets kan bereiken (het zit er voorlopig niet in, maar Arjun is nog in de running), of Firouzja het haalt in Rouen of net zoals in Chartres uiteindelijk een fatale remise of nederlaag moet slikken, en of FIDE Chartres bekrachtigt dan wel uitsluit. Veel kans dat het zaakje uitloopt op een juridische trip naar het Zwitserse Lausanne, m.b. het Hof van Arbitrage voor Sport (bij ons bekend als TAS, Tribunal arbitral du sport, Engels: CAS, Court of Arbitration for Sport). Maar het is nu al een volslagen treurige bedoening.  

6 reactie op “FIDE (aan) zet”
  1. We kunnen wijzen naar de spelers die creatief met de regels omspringen om er toch bij te kunnen zijn. Langs de andere kant zijn de constructies om je te kwalificeren voor het kandidatentornooi wat mij betreft te ingewikkeld. Het kan echt zoveel eenvoudiger. Het lijkt mij zinvoller om de kwalificatie voor het kandidatentornooi of zelfs het wereldkampioenschap zélf in vraag te stellen. De wereldkampioen hoeft de match namelijk niet te winnen om te kunnen blijven zitten op zijn troon. In een spel als schaken waarin remises bestaan is dat voor de uitdager een handicap.
    Over FIDE gesproken, ik heb geen nieuws meer gehoord over hun plan om de ratings in de lagere secties te comprimeren. Gaan ze dit nu eigenlijk doorzetten?

  2. Reda,het is (en was) uiteraard voor de uitdager een handicap om te spelen in een systeem,waarin de regerende kampioen aan een gelijk spel genoeg heeft om zijn wereldtitel te behouden.(denk maar aan de titelkamp Petrosjan-Spassky van 1966).
    Maar anderzijds heeft het systeem,waarin beiden een van te voren bepaald vast aantal winstpartijen nodig heeft om zich wereldkampioen te noemen,ook zijn nadelen.
    Niemand weet dan van tevoren hoe lang zo´n tweekamp gaat duren.
    Denk maar aan de match Karpov-Kasparov van 1984-1985 ,die na 48 partijen en bij een stand van 5-3 werd afgebroken(Kasparov won de laatste 2 partijen en was op weg om wereldkampioen te worden en Karpov werd hier door de gong (en door het Russisch Sportkomitee )gered,maar dat is een ander verhaal.).
    Ook de match Fischer-Spassky van 1992 werd gespeeld totdat één van beide spelers 10 winstpartijen (na 30 partijen) op zijn conto had.
    Beide systemen hebben hun voor- en nadelen.
    Wie zei dat ook weer ?
    Oh ja,Johan Cruyff,de voetballer van Ajax en Barcelona.
    Hij zal wel gelijk gehad hebben.

  3. Intussen is het Rouen Open Chess toernooi afgelopen en gewonnen door, u raadt het nooit…Firouzja…

    De tegenstand viel nogal mee. Toch waren er nog twee andere GM’s aanwezig.
    Ene Li Min Peng, die in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden blijkbaar uitkomt onder de vlag van Oekraïne en die goed is voor ELO 2562, maar die toch geen al te grote adelbrieven kan voorleggen en wat lijkt te plafonneren tussen 2500 en 2600 ELO.
    De andere GM deed wel onmiddellijk een belletje rinkelen: Gata Kamsky, de Amerikaans – Russische GM die in 1996 verliezend finalist was in de WK-finale tegen Karpov. Kamsky is nog steeds goed voor 2634 ELO, maar werd toch relatief eenvoudig opzij gezet door Firouzja in een Rossolimo variant van het Siciliaans.
    1. e4 c5 2. Nf3 Nc6 3. Bb5 e6 4. Bxc6 bxc6 5. d3 Ne7 6. Qe2 Ng6 7. h4 h5 8. e5
    f6 9. Nbd2 d6 10. exd6 Bxd6 11. Nc4 Be7 12. Be3 e5 13. Nfd2 Bg4 14. f3 Be6 15.
    Qf2 f5 16. Bxc5 Bxh4 17. g3 Bg5 18. Nd6+ Kd7 19. O-O-O Qa5 20. a3 Rab8 21. f4
    exf4 22. N6c4 Bxc4 23. dxc4 Kc8 24. gxf4 Nxf4 25. Kb1 Rd8 26. Nb3 Qc7 27. Rxd8+
    Qxd8 28. Bxa7 Rxb3 29. cxb3 Qd3+ 30. Ka2 Ne2 31. Qg2 Nc1+ 32. Rxc1 Bxc1 33.
    Qxc6+ Kd8 34. Qe6 Qd7 35. Qg8+ Kc7 36. Qb8+ 1-0

    Tot wits zet 8 is dit theorie blijkbaar, dan komt zwart met een aantal suboptimale zetten en halfslachtige tegenspelzetten die door Firouzja simpel weerlegd worden. Op zet 18 slaagt hij er dan in om zijn paard met schaak op een fraaie outpost te zetten. De koning wordt voor zijn dame gedwongen, want de andere twee velden leiden na aftrekschaak met 19. Pb7+ tot dameverlies voor zwart. Hierna melkt Firouzja zijn positionele voordeel en goede coördinatie van stukken stap voor stap uit en wint hij logisch.
    Toch bekruipt mij hier ergens het gevoel dat Kamsky in zijn “prime” zich niet zo eenvoudig zou laten wegzetten hebben…
    Het zal Firouzja ongetwijfeld worst wezen. Hij pakt de 7/7 in Rouen en schuift voor bij So…
    En nu is weer aan de FIDE zeker?
    Benieuwd naar Hermans kijk hierop…

  4. Dinsdag zaten we nog met de vraag hoe het nu zit met de aangekondigde ratingaanpassing: ging die nu op 1 januari van kracht worden (was kennelijk niet gebeurd) of ging ze toch niet door? Wel, ze gaat wél door, en met name op 1 maart 2024. Wie geen 2000 ELO heeft, ziet zijn ELO opgewaardeerd worden volgens de volgende formule: NIEUW ELO = 0,40 x (2000-OUD ELO) + OUD ELO. De vraag is alleen nog of dat ook nationaal zo zal zijn, of enkel geldt voor FIDE-ELO. Dat zullen we tegen 1 maart wel weten.

  5. Als ze de ondergrens ook bij ons gaan vastleggen op 1400 elo ipv 1000, zullen ze niet anders kunnen dan de huidige ratings om te vormen. Het is echter niet gezegd dat ze dat gaan doen. In sommige landen zijn de nationale ratings nl wel goede voorspellers van het te verwachten resultaat tussen spelers met rating x en y.

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *