Als het jaar op z’n einde begint te lopen, doet de GCT (de Grand Chess Tour, weet u nog wel) dat meestal ook, en wel met twee evenementen in Saint Louis (Missouri, VS), zo’n beetje het mekka van het (Amerikaanse) schaak. Eerst is er Rapid & Blitz en even later de onvolprezen Sinquefield Cup. Beide zijn niet zonder extra belang: Firouzja heeft ze nodig om aan voldoende tornooien te geraken voor het FIDE-circuit, een soort Superprestige over een aantal belangwekkende tornooien des jaars, zodat hij aan de voorwaarden voldoet om het kandidatenticket voor de hoogste rating (op 1 januari 2024)  binnen te halen (in de huidige lijst is hij de eerste die in aanmerking komt). Overigens krijgt de winnaar van het FIDE-circuit ook een ticket, maar daar is Giri momenteel de nummer 1 (na Caruana, die al geplaatst is). Voor de ratingstrijd is enkel de Sinquefield Cup van tel, want die is klassiek. Nu ja, voor sommigen kan In Saint Louis nog wel wat op het spel staan.

Intussen is het eerste deel van het snelschaaktornooi afgelopen, m.n. Saint Louis Rapid. Dat ging over 9 ronden en de punten tellen dubbel (max. 18/18), zodat dit stuk eenzelfde aandeel heeft in het (gecombineerde) eindresultaat (Blitz telt 18 ronden, enkele punten, dus ook max. 18/18). De niet meteen verwachte winnaar werd Robson, die enkel verloor van So, en won van Firouzja, Sevian en Nepomniachtchi, goed voor 11/18. Hij werd meteen gevolgd door Caruana en Vachier-Lagrave (10/18). De Amerikaan ging alleen ten onder tegen Firouzja en won van Le (die een sterk begin kende) en Xiong, terwijl de Fransman 8x remise speelde en 1x won, van So. Giri, Firouzja, Sevian, Nepomniachtchi en Le vormden het 50%-peloton, met 9/18, terwijl So en Xiong de rij sloten met 7/18. So kreeg overigens het meest klop (3 nullen), maar kon wel zeggen dat hij de winnaar had verslagen.

Op naar de dubbele ronde Blitz, waar al wel vaker werd getoond dat de resultaten heel anders kunnen zijn dan in het Rapid-gedeelte en de (gecombineerde) einduitslag een heel ander beeld kan geven dan wat we nu zien.  

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *