Het is al geleden van het Leuvens Open Toernooi van 2019 dat ik (samen met Nikolaas) nog eens deelnam aan een meerdaags schaaktoernooi maar afgelopen voorjaar begon het terug te kriebelen. De Belgische zomertoernooien pasten echter ofwel niet in mijn agenda of spraken me niet zo aan. En dan viel er als een deus ex machina begin augustus een mail in mijn inbox uit Portugal met een uitnodiging voor het Reguengos de Monsaraz Chess Festival. Perfecte periode, zeer betaalbaar en een eerste kennismaking met Portugal.

Ondertussen zijn we drie maanden later en zal ik maandagochtend het vliegtuig opstappen. Een dag te vroeg, maar dat geeft me de kans om Lissabon wat te ontdekken om dan dinsdag in de late namiddag de transferbus te nemen naar Reguengos de Monsaraz, zo’n 2 uur ten oosten van Lissabon, tegen de Spaanse regio Extremadura.

Gelijktijdig met de start van het clubkampioenschap in Mortsel om 20u zal ik mijn eerste partij spelen, en dat zou wel eens iets speciaals kunnen worden… Het voorlopige deelnemersveld ziet er immers wat onverwacht uit. Slechts 68 deelnemers (dat zijn er maar enkele meer dan ons clubkampioenschap) waarvan slechts 9 Portugezen (hoe kan dat?), maar wel 8 grootmeesters en 15 andere titeldragers. Dat geeft dat ik in de tweede helft zit en – als alles zo blijft – ik de eerste ronde iets mag proberen tegen de Indische GM Iniyan (2500).

Vorige week dinsdag vroeg iemand me aan de toog of ik al eerder zo’n toernooi gespeeld had in het buitenland. Dat is het geval, ja. In 2000 studeerde ik af en mocht toen deelnemen aan het WK voor universitairen in Varna, Bulgarije. Samen met ex-Skogger Stijn Van Rompaey beleefde ik er een fantastische week. Dat was ook te merken aan het resultaat: met een dikke nul op negen keerde ik toen huiswaarts. Deze keer beter!

De organisatie belooft toeristische uitstappen, en ik ben ook van plan er deels een werkvakantie van te maken dus het wordt 1/3 schaken + 1/3 toerisme + 1/3 werken = 100% gevulde week!

Wie het toernooiverloop wil volgen, kan dat via deze pagina, maar ik ga zeker proberen ook af en toe een verslagje te schrijven.

8 reactie op “Op weg naar Reguengos de Monsaraz”
 1. Geniet ervan Pascal en succes ! Ook opvallend : 30% van de deelnemers komt uit India, slechts 1 van hen staat in de top 10 ELO-ranking. Benieuwd hoeveel er in de top-10 van het eindklassement zullen staan !

 2. Zet ‘m op, Pascal! We zijn met meer dan honderd Oude Goden en die hebben per stuk twee ogen, dus uw verrichtingen zullen met meer dan Argusogen gevolgd worden.
  Wat velen in de club misschien niet weten is dat onze Pascal nog in het nationale jeugdteam heeft gezeten. Hij heeft dus genoeg internationale ervaring. (In Leuven 2019 waren overigens ook Herman en Kenneth van de partij.)

 3. Stuur zeker een paar partijen door, Pascal! En goed dat er ook werk en toerisme bij is, tegen dit deelnemersveld hoef je je niet voor te bereiden ;-). Al vraag ik me toch af of er van werken veel in huis gaat komen…

 4. “Slechts 9 Portugese deelnemers, hoe kan dat ?”
  Omdat Portugal in tegenstelling tot buur Spanje nooit een traditie van open schaaktornooien heeft gehad. Vraag het maar aan een van die Portugezen Pascal, ik heb vroeger bij mijn speurtochten naar aantrekkelijke schaaktornooien in het buitenland, nooit iets opgevangen over tornooien ginder, terwijl er in Spanje enkele tientallen tornooien per jaar te genieten waren, en nog zijn.

 5. Weinig Portugezen? Misschien een uitgelezen kans voor je Portugese variant van het Scandinavisch …
  Veel succes, daar, en speel die 0/9 van jaren geleden maar stevig weg. (Ik probeer die 0 hier ook weg te krijgen …)

 6. Ik vroeg me inderdaad oprecht af of Portugezen niet beter op de hoogte zouden zijn van de Portugese variant. Zoals elke Nederlander wel het Hollands meer dan gemiddeld kent en elke Fransman de Franse opening goed kent. Of kent een gemiddelde Nederlandse schaker evenveel van het Hollands als de rest van de wereld?

 7. Ik speel alleszins geen colle :p Alleszins een mooie opportuniteit, reizen, nieuwe mensen ontmoeten en nog een beetje schaken op de koop toe. Wat een leven 🙂

 8. Uit mijn steekproef met n=1 is duidelijk geworden dat de gemiddelde Nederlander niet bekend is met het Hollands. Misschien een leuke om toe te voegen aan het repertoire, al is het maar voor het idee!

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *