Na drie dagen Rapid in Saint Louis volgde het tweedaags potje Blitz, een dubbele round robin van 18 ronden, en zoals ik vorige keer al aangaf, willen de resultaten van de twee formats nogal eens uiteenlopen. Zo begon winnaar van deel 1 Robson deze keer met een schamele 2,5/9. Naaste achtervolgers Vachier-Lagrave en Caruana deden moeiteloos beter, en waren vanzelfsprekend niet de enigen. De Fransman plaatste met 7/9 een indrukwekkende demarrage en piloteerde zichzelf ook naar de eerste plaats in de voorlopige totaalstand, terwijl Caruana, hoewel een stuk bescheidener met 5/9, daar stek 2 liet optekenen. Tussen de prestaties van die twee kwamen nog die van Nepomniachtchi, wiens 6/9 hem in de tussenstand op gelijke hoogte bracht met Caruana, So, die met dezelfde score opklom naar de 7de plaats (na een erg zwakke Rapid), en Firouzja, die met 5,5/9 voorlopig 4de werd.

Leider Vachier-Lagrave sukkelde de tweede dag in met nederlagen tegen Le en Nepomniachtchi en kon zich dan op gang trekken met een zege op Firouzja. Het werd echter een slakkengang, met 4 remises en tussendoor een nul tegen So. Niet getreurd: in de laatste ronde wachtte Caruana, in een ‘winner-takes-all’-partij voor de eindzege. Die zou wel met wit spelen, en had een half punt meer gesprokkeld, na een 5,5/7 (waarbij o.a. Nepomniachtchi, Firouzja en Giri voor de bijl gingen), alvorens slaag te krijgen van Robson. De laatste partij werd een dijk van een thriller, waarin Vachier-Lagrave zich naar een winnend eindspel manoeuvreerde en vervolgens de winst in één zet om zeep hielp. Caruana liet de kans niet liggen en maakte korte metten met de aspiraties van de Fransman: op een ik-en-een-gij stond de allesbepalende remise op het bord en was de eindzege van de Amerikaan een feit. Waar moeten we dat trouwens schrijven: Caruana die een snelschaaktornooi wint?  

Volledigheidshalve eerst een cijfermatige blik op het (gehele) Blitz-luik. Dat eindigde in een ex aequo op 1, in TB-volgorde Le, Caruana en Nepomniachtchi (11/18). Vachier-Lagrave, nog zo succesvol halfweg, en So werden 4 en 5 (10,5/11). Firouzja en Giri, de twee grootste kanshebbers op de laatste kandidatentickets, eindigden 6de (9,5/11) en 8ste (7/11), Niet héél belangrijk, overigens. Voor Firouzja was hier deelnemen belangrijker dan winnen: hij moet aan 5 tornooien van het FIDE-circuit geraken om in aanmerking te komen voor (volgt u nog?) het ticket voor de hoogste rating in de lijst van 1 januari 2024. Verder was dit snelschaak, dus zijn (klassieke) rating kan er niet onder lijden. In het FIDE-circuit zelf heeft Giri de beste kansen en ook daar geldt dat zijn resultaat hier niet veel uitmaakt: hij had al 5 (betere) tornooien en enkel de vijf beste resultaten tellen mee. Iets andere koek wordt het straks, in de Sinquefield Cup, een ‘klassiek’ gebeuren, waar beiden deelnemen, Firouzja zijn 5 tornooien zal hebben en rating wel kan worden beïnvloed. Nog dit vermelden: Rapid-winnaar Robson eindigde nu op de laatste plaats …    

Zoals gezegd ging de eindzege van GCT Saint Louis Rapid & Blitz naar Caruana (21/36) en eindigde Vachier-Lagrave op de tweede plaats (20,5/36). Nepomniachtchi en Le (die flink uithaalde op de 2de blitzdag) eindigden ex aequo op 3 (20/36), Firouzja werd 5de (18,5/36) voor So (17/36) en Robson (17/36). Sevian (16,5/36), Giri (16/36)en Xiong (13,5/36) bezetten de laatste drie plaatsen.

In afwachting van de Sinquefield Cup, het laatste GCT-luik, die dinsdag (21/11) begint, overlopen we alvast ook de GCT-tussenstand: Caruana leidt met 33 punten, voor Vachier-Lagrave (22), Firouzja (21,8), So (19,8), Nepomniachtchi (19,5), Duda (18) en Rapport (17,8). Er mag worden aangenomen dat Caruana de eindzege al binnen heeft. Vachier-Lagrave is de enige die hem nog wat zou kunen maken, maar alleen als de Fransman helemaal solo de Sinquefield Cup wint en Caruana al even solo als laatste strandt: 13 punten voor een ongedeelde 1ste plaats (bij een gedeelde hooguit 11), 1 punt voor de laatste, verschil 12, net voldoende om een achterstand van 11 punten om te zetten in een voorsprong van 1 punt. Weinig waarschijnlijk. Overigens heeft de GCT geen kandidatentickets te geef, anders kon het een goede zaak worden voor Vachier-Lagrave (of Firouzja, of So, of …), want Caruana heeft z’n ticket al.

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *