GCT Zagreb

Avatar foto

DoorHerman Callens

aug 2, 2022 535 views

U hebt gelijk, de Olympiade is in volle gang, maar toch moet er eerst nog een oude koe uit de sloot. Het is geen nieuws meer – ook letterlijk: we zijn intussen al een week of wat verder – maar de eindwinnaar van het 3de luik van de Grand Chess Tour, m.b. SuperUnited Rapid & Blitz in het Kroatische  Zagreb, is alweer van Noorse origine. Rapid en blitz liggen hem natuurlijk wel, dus ook als hij tussendoor al eens een dip ten beste geeft, dan grossiert de rest nog altijd in meer dips en drijft de champ automatisch weer boven alles en iedereen uit.

Het begon traditiegetrouw met 9 ronden rapid, waarbij de punten dubbel telden kwestie van het evenwicht met de 18 ronden blitz die volgden. Misschien ietwat verrassend was het Jorden Van Foreest die dat eerste deel won (12/9), ondanks twee nederlagen en wel tegen de nummers 2 en 3 achter hem, So en Carlsen (11/9). Dat duo had op die gedeelde 2de stek trouwens nog het gezelschap van Firouzja.

In het blitzdeel, waar een dubbele round robin werd afgwerkt, ging Carlsen er op dag 1 flink tegenaan, met 7 zeges op 9. Het bracht hem comfortabel aan de leiding, met een stevige optie op de eindzege. De 2de dag consolideerde hij zonder moeite, om pas als de buit binnen was ook eens een nul (of twee) op te lopen. Daarmee won hij het blitz net niet, ten voordele van Vachier-Lagrave en Nepomniachtchi, die een halfje beter scoorden, maar in de totaaluitslag bleef hij de Franse jongens, Vachier-Lagrave en Firouzja evenveel voor. Nepomniachtchi en So deelden de 4de plaats en Van Foreest eindigde als 6de. De overige 4 participanten maakten geen indruk in de eindstand: Mamedyarov en Domínguez Pérez eindigden al een straat verder (en twee achter de winnaar), Topalov en Saric strandden op 33 en 30%. Winnaar Carlsen is momenteel doende op de Olympiade in het Indiase Chennai, waar hij mee de Noorse kleuren verdedigt. In zijn eerste drie partijen stond hij één halfje toe, tegen de Italiaan Vocaturo. Meer over de Olympiade volgt eerstdaags.

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *