Good play!

Avatar foto

DoorPascal De Kaey

okt 16, 2009 188 views

Guy bezorgde ons zijn partij tegen Kasparov. Zeker het naspelen waard!

Guy licht toe:_LEESMEER_

– ik wist pas van maandagochtend dat ik kon spelen; per slot van rekening had ik de Amerikaanse Ambassadeur als ‘keynote speaker’ ‘geleverd’.

– heb voor het evenement samen met de Ambassadeur en Kasparov en hun respectieve echtgenotes samengezeten over Russische politiek, Iran, China en Afghanistan.  Ik was ‘notetaker’ maar kan/mag daar niet veel over loslaten behalve dat Kasparov m.i. een heel moedig man is.  Daarna zijn we vervoegd door Kris Peeters, Bart De Wever en Cathy Berx.  Kasparov was goed geluimd en had geen lijfwachten bij zoals de vorige twee jaren.  Mijn baas had twee man van de staatsveiligheid mee…

– Ik had gemerkt dat Kasparov vaak in simultaans gaat naar ‘Maroczy bind’ posities bij Sicilianen zoals de versnelde draak of naar Rossolimo-Moskou bij andere.  Waarna hij zonder uitzondering in het middenspel zijn tegenstrevers positioneel versmacht.   Ik had daar niet veel zin in – ik vind Gurgenidze-toestanden bijvoorbeeld niet leuk om spelen met zwart.  Dus maar na vele jaren weer eens een Caro-Kann van stal gehaald, in de hoop dat ik Bronstein-Larsen zou kunnen spelen.  Het werd de doorschuif-variant.

– Nigel Short live op Exqi Sport TV: ‘the gentleman of the American Embassy seems to know what he is doing, he has obviously played this position before’.  Toen ik echter een Paard voor twee pionnen gaf zei hij gewoon ‘o dear’ en bekeek van dan af aan enkel nog maar de partij van Lanckriet  (2044 ELO).  Rybka denkt daar anders over.

– Lanckriet kreeg een Maroczy bind aan zijn broek, maar had nog nooit van Gurgenidze of andere toestanden gehoord en speelde dermate ‘out of book’ dat Kasparov niet direct een weerlegging vond, al heeft hij m.i. lang naar een weerlegging liggen zoeken.

– In tegenstelling tot wat ‘de gazetten’ beweerden was ik de voorlaatste om op te geven (logisch: wij waren de twee enige met een rating).  Toen ik opgaf stak hij tot mijn stomme verbazing zijn duim op en zei ‘good play’.  Ik laat het aan jullie en Rybka over om daar over te oordelen; maar ik kan er enkel op wijzen dat mijn spel na de 31e zet er snel op achteruitgaat a. omdat hij dan zijn toren in het spel krijgt en vooral b.ge eigenlijk op dat moment nog met z’n 2 zit te blitzen tegen Kasparov.

-Conclusie: geen bepaald briljante partij, maar ik heb ‘m toch wel wat serieus doen denken, zijn koning kunnen derokeren en wat taktisch weerwerk geboden.  Van het partijeinde wisten ze al in de Middeleeuwen te zeggen dat ‘a Knight is the King’s best friend’, en het is nog altijd niet anders.

Een reactie op “Good play!”
  1. De organisatie maakte dit zeer knap filmpje van het evenement. Bekijk ook zeker Gary’s handgebaar naar Guy op 1:55!

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *