Ja, jongelui, de Grand Chess Tour (GCT) is weer in het (schaak)land. Het eerste tornooi  vindt plaats in het Roemeense Boekarest en heet officieel Superbet Chess Classic Romania, waaruit u moeiteloos distilleert dat er klassiek wordt geschaakt, en dus niet in snelle, supersnelle en/of online formats. Uitermate interessant is verder het feit dat het tornooi gestoffeerd is met kersvers wereldkampioen Ding, zijn WK-secondant Rapport,en zijn WK-tegenstander Nepomiachtchi – zouden ze al uitgerust en/of bekomen zijn na die drie hectische weken? Verder de eindwinnaar van de GCT 2022 Firouzja en een rijtje very usual suspects (aka degenen die er vrijwel atijd bij zijn), te weten Caruana, Giri, So, Vachier-Lagrave (die hier vorig jaar won) en Duda, en ter aanvulling één wild card, thuisspeler Deac. Wat opvalt: geen (vrouwen, of wat had u verwacht, en geen) van die spraakmakende jongeren (Firouzja even niet meegerekend) à la Abdusattorov, Gukesh, Praggnanandhaa, kortom, het blijft erg vaste kost. Al doen bv. Gukesh, Keymer, Erigaisi, Van Foreest en (snotneus) Mishra op dit moment mee in het Zweedse Malmö, waar het TePe Sigeman & Co Chess Tournament wordt gespeeld (van 4 t/m 10 mei), en men kan natuurlijk niet op twee plaatsen tegelijk zijn. 

In Malmö wordt er trouwens flink gekletterd: 9 keer raak, en slechts 3 keer onbeslist. De leiding na 3 ronden wordt gedeeld door Gukesh, Mishra en Svidler (2,5/3), voor Grandelius (2/3). In Boekarest is enkel de eerste ronde afgewerkt, en eindigden alle partijen op één na in remise. Alleen FirouzjaSo leverde een winnaar op, en dat was de zwartspeler. Na een Italiaanse opening ging de partij bijna 40 zetten gelijk op, maar toen zette Firouzja een paar keer onnauwkeurig voort en begon So het laken naar zich toe te trekken. Ook al had wit een vrije dubbelpion, het kon niet op tegen de even vrije maar verbonden zwarte a- en b-pionnen, die onhoudbaar oprukten. Terwijl de witte pionnen roemloos verloren gingen, werd de promotie van de zwarte b-pion onafwendbaar, en Firouzja liet het zich niet meer bewijzen. Eén leider dus, één rode lantaarn, en een heel peloton met 50% daartussenin. We kijken alvast uit naar hoe de tenoren van het voorbije WK hier uit de verf komen.

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *