Even herhalen: er worden drie Grand Prix-tornooien gespeeld en de beste twee spelers in de totaalstand krijgen een ticket voor het kandidatentornooi. GP-1, Berlijn, is onlangs al gespeeld, gisteren (1/3) begon GP-2, Belgrado. Het format is steeds hetzelfde: een voorronde in groepen van 4, de winnaars van elke poule spelen vervolgens een knock-outeindronde. Er zijn telkens 16 deelnemers, van in totaal 24 gepreselecteerden, zodat iedereen aan maximaal twee tornooien meedoet. Je moet dus twee keer goed scoren, wil je kans maken op één van de twee kandidatentickets. _LEESMEER_

Groep A. Grischuk en Bacrot zijn aan hun 2de, dus laatste tornooi bezig, Andreikin en Shankland zijn nieuw. In zijn 1ste partij verslikte Grischuk zich in de cruciale stelling in de juiste zetvolgorde en Andreikin profiteerde feilloos. Op dag 2 ging hij bovendien de boot in tegen Shankland, goed voor een 0/2 en vrijwel kansloos voor groepswinst. Bacrot hield eerst Shankland en vervolgens Andreikin op remise. De Amerikaan en de Rus leiden met 1,5/2, Bacrot volgt met 1/2.

Groep B. Vitiugov en Harikrishna zijn opnieuw van de partij, Giri en Tabatabaei doen voor het eerst mee. Giri startte sterk met winst tegen Tabatabaei en Vitiugov. Die laatste had wel, in z’n 1ste partij, een blunderende Harikrishna verslagen. De twee “kneusjes” van dag 1 spelen onderling remise op dag 2. Giri dus meteen goedgeplaatst (2/2), Vitiugov op één punt (1/2), de twee anderen op anderhalf (0,5/2).  

Groep C. Geen nieuwelingen hier: Shirov, Vidit, Rapport en Fedoseev waren er in GP-1, Berlijn, ook al bij, de laatste twee trouwens in dezelfde groep, wat je toch wat ongelukkig kunt noemen. Net als Giri in groep B gaat Vidit stevig van start, met zeges op Shirov en Fedoseev. Die laatste had wel een remise uit de brand gesleept tegen Rapport overleefd, i.t.t. de nullen tegen de Hongaar in het vorige tornooi. ook tegen Shirov wist Rapport niet te winnen. Vidit leidt met het maximum (2/2), Rapport heeft 50% (1/2) en Fedoseev en Shirov hebben half zoveel (0,5/2).

Groep D. Hier alleen nieuwe gezichten: Vachier-Lagrave, Mamedyarov, Yu en Predke. Van die laatste, een Rus nota bene, kan ik niet zeggen dat hij mij bekend voorkomt, maar hij is geselecteerd, dat zegt ook wat. Het verhaal kan kort zijn: vooralsnog alles remise. Vachier-Lagrave had aardig wat te stellen met Predke en had iets maar niet genoeg tegen Mamedyarov, die op dag 1 een theoretisch duel uitvocht met Yu. In PredkeYu kon geen van beiden afstand nemen. Ik bespaar u de stand: iedereen heeft net de helft.

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *