En die laatste ronde mocht er weer zijn. Een niet-onopvallend resultaat was dat het nergens tot een play-off kwam, terwijl er vóór die slotspeeldag aardig wat kans op leek. En er is alvast één speler die voor de tweede keer de eindronde haalt. _LEESMEER_

In groep A probeerde Shankland alle opties open te houden, voor het geval hij op winst diende te spelen, mocht medeleider Andreikin op een zege afstevenen, maar Grischuk liet dat niet zomaar toe en gunde hem niet meer dan remise. Andreikin ijverde tegen Bacrot de hele tijd voor iets wat nauwelijks een voordeel kon heten, en wat wellicht nooit tot winst zou leiden maar koos dan voor een spectaculair en speculatief dameoffer. Het zag er geweldig uit, maar het vervolg ging niet zonder ups en downs en dus (winst)kansen aan beide kanten. Uiteindelijk liep Bacrot in een matnet en zo was het Andreikin die het haalde in de groep, een halfje voor Shankland.  

Groep B. Hier moest Vitiugov winnen van leider Giri om een play-off uit de brand te slepen, maar het liet zich gauw aanzien dat die in de brand zou blijven, so to speak. Vitiugov probeerde wel om de ander uit zijn comfortzone te halen, doch de Nederlander gaf geen krimp en zeilde veilig de remisehaven binnen, waar de kwalificatie hem toelachte. Niet meer ter zake doende, maar nog best leuk was HarikrishnaTabatabaei: 0-1.

Groep C. Rapport had zichzelf gisteren netjes in pole position geplaatst met z’n overwinning op Vidit, en meed vandaag alle risico’s tegen Shirov. Al snel werd het nodige hout verhandeld en toen was remise, ergo de kwalificatie, een feit. Vidit zette intussen alles op alles tegen Fedoseev, miste wellicht ergens de winst en diende tot slot te berusten in remise, maar de eerste plek was sowieso al buiten bereik.

In groep D, waar overwinningen al zo zeldzaam waren, moest Mamedyarov het waarmaken tegen  Vachier-Lagrave, die aan remise minstens een play-off overhield. Dat leek eerst vlot te gaan lukken voor de Fransman, maar zijn opponent wist toch iets dreigends te bekokstoven, dat echter met goed tegenspel weer houdbaar was. Uiteindelijk kon Mamedyarov alleen nog de zetten herhalen. Voor Yu zag het er aanvankelijk goed uit, maar Predke speelde alsof zijn eigen kwalificatie op het spel stond. Tijdnoodfouten deden de balans heftig heen en weer gaan, en finaal was het toch Predke die het haalde. Meteen zege nummer twee in deze groep (uit 12), en de kwalificatie voor Vachier-Lagrave.

Vanaf woensdag (09/03) worden de halve finales betwist:  GiriAndreikin en RapportVachier-Lagrave. De vier gelukkigen hebben elk al minstens 7 GP-punten beet, en dat kan nog 10 of 13 worden, bij verder succes. Voor Rapport zijn het cruciale dagen: hij is op dit moment virtueel leider in de GP-stand (7 punten in Berlijn, hier ook al 7, samen eentje meer dan Nakamura, die Berlijn won), maar het is zijn tweede en dus laatste tornooi. 14 GP-punten is wellicht nog te weinig voor één van beide kandidatentickets, dus finale halen is meer dan wenselijk. De rest van het plaatselijke deelnemersveld heeft maximaal 4 GP-punten gesprokkeld, naar alle waarschijnlijkheid (en zeker voor wie dit zijn tweede GP was) verwaarloosbaar.    

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *