Enkele dagen geleden kreeg u al de intro van het Grand Prix-gebeuren, met o.m. de selectiecriteria. Goed dat ik dat zonder (veel) namen deed, want sindsdien is er een ander veranderd. Dat Harikrishna Wei zou vervangen, zei ik al, maar ook Ding (geen visum) en Andreikin (positieve PCR-test) moeten (alvast voor het 1ste tornooi) verstek laten gaan. In hun plaats komen Wojtaszek en Esipenko. Voor Ding een heus drama, want ook al is hij er volgende keer wel bij, met één tornooi kan hij nooit genoeg punten verwerven om aanspraak te maken op de 1ste of 2de plaats in de GP-eindstand, lees: adieu kandidatenfinale. _LEESMEER_

Het zet je aan het denken. Er is in de huidige WK-cyclus geen ruimte voorzien voor een wild card (tenzij je de selectie van Radjabov als zodanig wil beschouwen) of een rating-kandidaat (er zijn nu 2 Grand Swiss-tickets i.p.v. 1), zodat de beste spelers ter wereld zich alleen maar kunnen kwalificeren via één van de selectietornooien. Voor bv. Caruana is dat gelukt (2de in Grand Swiss), voor Ding (momenteel zelfs ’s werelds nr. 3, vóór Caruana) lukt het dus niet (meer). De omstandigheden, m.b. de pandemie en de licht draconische maatregelen van China ter zake, wrongen zwaar tegen: Ding zag af (of moest dat wel) van deelname aan World Cup en Grand Swiss, en mist nu ook de Grand Prix, kennelijk omdat hij niet simpelweg China terug binnen mag na afloop. Het is natuurlijk niet de schuld van het kwalificatiesysteem, maar het is wel bijzonder zuur dat de 3de beste speler ter wereld zijn kansen op een plaats in het kandidatentornooi niet eens kan waarnemen en dat anderen zomaar uitzonderingen krijgen (i.c. Radjabov, maar ook Nakamura en Dubov, die eigenlijk niet GP-gerechtigd waren maar een gratis nominatie kregen. Nu ja, het is wat het is.

Gisteren – ik zei toch dat het donderdag begon – was het de officiële opening, vandaag werd er geschaakt. Zoals ik uitlegde, wordt er eerst in 4 poules of groepen van 4 gespeeld. U merkt vanzelf in het volgende overzicht welke 16 deelnemers het 1ste GP-tornooi betwisten en u onthoudt daarbij dat er nog 8 anderen zijn die erbij zullen zijn in de 2 resterende GP-tornooien.

In de A-groep eindigden BacrotNakamura en EsipenkoGrischuk op remise (al stond Grischuk er eventjes veel beter voor). De zwartspelers lijken mij het kansrijkst voor een plaats in de knock-outfase, maar Esipenko kan verrassen (Bacrot zou mij verbazen).   

In groep B wist Fedoseev Oparin te verschalken, terwijl Wojtaszek lange tijd het betere van het spel had tegen Rapport vooraleer te kunnen converteren. Meteen zijn de twee winnaars wel favoriet, al zou ik Rapport niet te snel afschrijven (Oparin zie ik minder vlot terugkeren).  

Groep C startte met winst voor Aronian tegen Vidit, al kostte dat ook wel de nodige tijd. Keymer en Dubov deelden het punt, omdat het eindspel T+L tegen T geen winst beloofde. De nieuwbakken Amerikaan is alvast goed begonnen, maar heeft zeker nog concurrentie.

Groep D begon ook onbeslist: Shirov (het zou wat zijn als die een ticket zou behalen) had bij momenten iets vederlichts maar niet genoeg om Harikrishna te verontrusten. So kwam wat beter uit de opening tegen Domínguez Pérez, maar zijn nieuwtje leverde niets op. Hij is wellicht wel topfavoriet in deze groep.

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *