De laatste dag van de groepsfase was uiteindelijk niet de laatste dag: in 2 groepen was er een ex aequo op de 1ste stek en het reglement bepaalde dat er dan een tiebreak zou worden betwist op de volgende dag: 2x rapid (15+10), dan zo nodig 2x blitz (3+2), dan zo nodig Armageddon. Laten we beginnen met dag 6, die een onvervalst zenuwachtig verloop kende. U merkt vervolgens vanzelf wanneer dag 7 aan de orde komt. _LEESMEER_

Een wat bizarre ontwikkeling in groep A. Nakamura, die zowat de hele tijd aan de leiding had gestaan, nog niet verloren had en aan remise genoeg had om zich te kwalificeren, kwam tegen Esipenko, zijn enige rivaal nog, stevig in moeilijkheden. Hij geraakte er uiteindelijk ook weer uit, zodat de jonge Rus vrede moest nemen met remise en een 2de plaats (3,5/6). Nakamura (4/6) dus toch geplaatst. Esipenko haalt daarmee wel 4 GP-punten, maar veel stelt dat op termijn niet voor. Grischuk won nog van Bacrot en eindigt 3de (3/6), met 2 GP-punten. De Fransman is laatste (1,5/6) en scoort geen GP-punten.  

In groep B was Wojtaszek goed op weg tegen Oparin, maar hij liet de partij verzanden in remise. Dat gaf de andere pretendenten kansen, m.n. co-leider Fedoseev, die ogenschijnlijk goed vertrokken was, maar halfweg miste, en toen was het Rapport die op winst afstevende. Daardoor kwam hij op gelijke hoogte met Wojtaszek (3,5/6), zodat een tiebreak nodig was.  Fedoseev (3/6) zakte naar de 3de plaats (2 GP-punten), terwijl een zege hem de kwalificatie zou geschonken hebben. Oparin was en bleef rode lantaarn (2/6, 0 GP-punten).

Groep C was al eerder beslist, ten minste wat de winnaar betreft, Aronian (4,5/6) en die was dan ook, samen met Dubov (3/6) snel tevreden met remise. Vidit probeerde Keymer nog te vloeren,  maar slaagde daar niet in. Hij komt wel gelijk met Dubov, wat betekent dat beiden 3 GP-punten sprokkelen. Keymer (1,5/6), als laatste, sprokkelt niets.

Groep D. So kwam een stuk beter te staan tegen Harikrishna, maar slaagde er niet in het voordeel in winst om te zeten. Nu, remise volstond wel voor de 1ste plaats, maar omdat Domínguez Pérez won van Shirov, werd het een gedeelde 1ste plaats (beiden 4/6). Ook hier moest een tiebreak de beslissing brengen. Harikrishna (2,5/6) scharrelt 2 GP-punten bij elkaar, Shirov (1,5/6) geen enkel.

Dag 7, de tiebreaks.  

Niet alleen gaf de groepsfase aardig wat vechtschaak en spanning te zien, ook in de tiebreaks werden de zaken niet nodeloos op de lange remisebaan geschoven. De beslissing viel in beide gevallen meteen in de rapidfase.  

In groep B, 1ste partij, toonde Rapport, met zwart, zich de sterkste in het viertoreneindspel. Vervolgens kwam Wojtaszek in de 2de partij niet verder dan remise, en dus stopte het daar voor hem, met de 4 GP-punten die hij gisteren virtueel al in handen had. Rapport gaat door – wat hem ten minste 7 GP-punten oplevert, mogelijk meer – en treft in de halve finales de winnaar van groep A, Nakamura.

Een omgekeerd verloop in groep D. SoDomínguez Pérez werd een (veeleer rustige) remise, in de 2de partij trok Domínguez Pérez onweerstaanbaar het laken naar zich toe. De Cubaanse Amerikaan komt in de halve finales uit tegen de (snelle) triomfator van groep C, Aronian. So houdt, ondanks een lange tijd wenkende kwalificatie, slechts 4 GP-punten over.  

Naar mijn idee zou geen van deze vier misstaan in het kandidatentornooi, maar dat zegt natuurlijk niets over hun kansen. Het zijn vooralsnog wel de enigen die mogen hopen dat ze daar ook geraken. Wie de knock-outfase niet overleefde, kan het met mathematische zekerheid dan wel naar alle waarschijnlijkheid vergeten.

Een reactie op “Grand Prix Berlijn (GP-1), dag 6-7”
  1. De matkombinatie,waarmee ik mijn tegenstrever vloerde,was een matkombinatie met een Loper-Damebatterij en de D gaf mat op f7.
    Herman Callens dwong zijn tegenstander tot opgave met zwart in het eindspel met een giftig tempo-pionzetje.
    Carlo Doossche verzuimde de winst in zijn partij op bord 3.
    Maarten Jacobs verloor zowaar na met een licht voordeel het middenspel te zijn ingegaan.Tja,het kan verkeren,zoals Bredero ooit eens zei.

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *