Op de eerste dag ging het er al meteen stevig aan toe en wisten 32 van de 114 participanten met een vol punt van start te gaan (er vielen m.a.w. 50 remises). Het spectaculairst was wellicht de partij DudaIdani, waarin wit op het einde ongegeneerd het dreigende mat-in-enkele-zetten op g2 negeerde en met a7 onverstoord ter promotie ging. Er kwam een extra dame van, wat leidde tot twee witte vorstinnen zusterlijk op a8 en b8, van wie de laatste feilloos op g3 het anders dodelijke schaak van de zwarte dame op g4 kon pareren, nota bene mét penning van de aanvalster in kwestie erbovenop. Tussen de eerste winnaars veel te verwachten namen, zoals Caruana, Rapport, Aronian, Duda, Yu, Abdusattorov en Arjun, terwijl Vidit veeleer onverwacht verloor van L’ami en de kersverse winnaar van de Qatar Masters ook al de boot in ging tegen Martirosyan. Ook jongmens Mishra begon met een nederlaag, net zoals Daniel Dardha (tegen Bacrot), maar dat wist u al.

Bij de dames, die met 50 zijn, grepen 15 speelsters meteen de volle buit, en daarbij was het spektakel ook niet van de lucht. Tan en Anna Muzychuk gingen niet onverwacht met winst van start, net zoals Paehtz die jeugdig talent Alice Lee in 23 zetten in een aardig matnet ving. Voor de sensatie van de dag zorgde  Hollands jonge glorie Eline Roebers, door met zwart Shuvalova te vloeren, terwijl ook Tsolakidou verrassend Batsiashvili in het zand deed bijten. De langste partij was die van Vaishali tegen de niet van talent gespeende Kiolbasa, zie de voorbije Olympiade, maar de zus van Praggnanandhaa maakte het wel af, en zet weer een stapje richting 2500 ELO en de begeerde GM-titel. Topfavoriete Goryachkina leek eerst goed op weg, verzeilde dan in een verloren stelling en ontsnapte tot slot met remise na een blunder van haar opponente.

Na twee ronden telt het Open nog zeven maximummers. Daarbij Caruana, die niet voor het eerst Niemann versloeg, maar na 4x zwart nu wel met wit, en dank zij deze zege opnieuw de +2800-grens passeerde. Er was een tijd dat ze met 4 of 5 in dat selecte clubje stonden, en toen verdween de ene na de andere en bleef alleen nog Carlsen over, die intussen ook al naar 2829 is gezakt. Nu zijn ze weer met twee, tenminste in de live ratings en onder het voorbehoud dat Caruana na gebeurlijk puntenverlies weer onder 2800 duikt. Ook Arjun haalde het, van Anton Guijarro. Iets verrassender is de aanwezigheid van Predke, L’ami en Zhalmanakhov, die toch veeleer onverwacht resp. Duda, Fedoseev en Amin in de prak speelden. Verder haalden ook Esipenko en Sarana hun tweede buit binnen, tegen ‘iets lager volk’. Bij de remiselui van ronde 1 wisten o.m. Firouzja, Giri, Sindarov en junior wereldkampioen Maurizzi een eerste zege te boeken. Eerste verliezers als Vidit, Navara en Yakubboev klaarden de klus nu wel. Daniel Dardha behaalde met zwart een eerste halfje, tegen drievoudig Turks kampioen Yilmaz, ook weer 60 ELO’s hoger gerangschikt.   

Bij de dames werd in de leidersgroep middels vijf nieuwe overwinningen aardig geschift. Groot volk als Tan en Anna Muzychuk (met wat geluk) gingen overstoord door op hun elan, tegen resp. rijzende ster Divya en Tsokalidou, Stefanova en Bulmaga klopten Savitha en Sandu, en Gunina ging verrassend onderuit tegen Kamalidenova. Roebers en Vaishali speelden remise tegen elkaar en volgen op een half punt van de vijf leidsters. Bij hen een hele reeks anderen met één zege en één remise (of omgekeerd): Paehtz, Mariya Muzychuk, Assaubayeva en Mammadzada. Na hun nederlaag van de dag voordien wisten o.m. Batsiashvili en Shuvalova (tegen Lee, die puntenloos blijft) zich te herpakken met een eerste zege.  

Dat heb je in een open, Zwitsers tornooi: na een paar ronden is de eerste schifting achter de rug en vind je de beteren al wat meer bij elkaar bovenaan en de mindere goden dito onderaan. Het verwondert dan ook niet dat in de 3de ronde de maximummers allemaal iets lieten liggen. L’ami en Caruana leverden een vrij bloedeloze remise af, Arjun en Sarana konden geen afstand nemen, Esipenko en Predke vonden het welletjes na 25 zetten en  de laatste leider, Zhalmanikov, hield met zwart stand tegen Firouzja. Daarmee bleven ze wel aan de kop, maar kregen ze ook het gezelschap van enkele schaarse winnaars van de dag, m.n. Sindarov, die Aronian wegtikte, Sevian, die de maat nam van Ter-Sahakyan, en Maurizzi, die Sargissian uittelde. Onder meer Nakamura, Duda, Keymer, Vidit en Niemann klommen naar een 2/3, naast degenen die al in de achtervolgende groep zaten maar deze keer niet verder kwamen dan remise. Dardha boekte z’n eerste zege en staat nu netjes tussen Aronian en Gukesh, in de groep van 50%. Daarin ook Praggnanandhaa, Vachier-Lagrave en Ivanchuk en nog anderen die vooraan niet zouden misstaan. Enkele 1-punters bleven vooralsnog onder de verwachtingen: Harikrishna en Jorden Van Foreest bv., en ook Mishra brak nog geen potten. Merkwaardig: geen nulscore meer, de groep van één luttel halfje telt nog 17 leden.

De dames, sommige dan toch, lieten de perfecte score nog niet glippen. In een confrontatie tussen twee oud-wereldkampioenes toonde Tan zich de betere van Stefanova. Ook Anna Muzychuk won opnieuw, nu van Bulmaga. De laatste van het leidende vijftal, Kamalidenova moest met zwart de duimen leggen voor Paehtz. Uit de groep van naaste achtervolgers blijven naast Paehtz ook Assaubayeva en Vaishali in het spoor van Tan en Muzychuk: eerstgenoemde versloeg Mammadzada en Vaishali veegde zowat de vloer aan – partij van de dag! – met Garifullina. Ze komt nu op 2475 ELO, nog 25 te gaan. Het is niet altijd wie wint die voor sensatie zorgt. Voor de derde keer op rij liet Eline Roebers zich opmerken: deze keer hield ze niemand minder dan Kosteniuk in bedwang. Intussen was Goryachkina aan haar eerste zege toe.

Ronde 4 zag vooraan veel remises en slechts één overwinning: Esipenko wist Maurizzi te grazen te nemen en had zo de eerste plaats voor zich alleen. Op de andere topborden werd echter niet gelummeld. Predke gaf tegen Arjun een stuk voor de aanval, en die moest met zijn koning helemaal de wei in, maar vond een leuk dameoffer dat eeuwig schaak opleverde. De digitale slimmerd had zelfs winstkansen gezien, maar die zit niet aan het bord. In het achtervolgende peloton werd 9 keer gescoord (+ 8x remise), wat resulteerde in 17 jagers achter de nieuwe leider. Geen kleintjes die aansloten, zie o.m. Nakamura, Firouzja, Niemann, Yu, Keymer. Een (almaar) flink(er) gestoffeerd veld daar vooraan. Niemann, in ronde 2 nog verliezend van Caruana, staat alweer gelijk, na een knappe zege op Rapport. Het ging niet altijd zo fraai: Keymer kreeg zomaar een toren cadeau in een stelling waar niets aan de hand was. Je laat het niet liggen, natuurlijk. Intussen blijven een aantal namen nadrukkelijk ten achter en/of in de middenmoot, bv. Aronian, Gukesh, Praggnanandhaa, Vachier-Lagrave, een toch wel illuster gezelschap in de 50%-schuif, waarin ook Daniel Dardha vertoefde, na remise, jawel, tegen Ivanchuk.

De enige twee dames nog met het maximum zaten tegenover elkaar, dat gaat zo, en dus zou ten minste één van de twee de perfecte score kwijt zijn, en mogelijk beiden. Anna Muzychuk, met wit, perste er tegen Tan een zo goed als winnend voordeel uit maar verslikte zich in het eindspel, waardoor de Chinese de meubelen wist te redden. Geen maximum meer, maar beiden nog steeds aan de leiding, wat wel twee anderen de kans gaf om zich op gelijke hoogte te hijsen. Assaubayeva versloeg Paehtz, en Vaishali maakte korte metten met Mariya Muzychuk. Een groep van vijf volgt nu op een halfje, m.n. Goryachkina en Stefanova, van wie je verwacht dat ze vooraan meedoen, en, een stuk minder verwacht, Kamalidenova, die wel Shuvalova onderuit schoffelde, Muguntuul, die won van Harika, en Injac, die Roebers tot staan bracht.

Vier gespeeld, nog zeven te gaan. In ronde 5 staan er alvast weer een aantal interessante ontmoetingen op het programma.  

2 reactie op “Grand Swiss, 1-4”
  1. Goed geteld, Patrik, er stond inderdaad een a’tje te veel. Ik heb het aangepast. Wel handig, zo’n lezer-spellingcorrector.

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *