De 5de ronde gaf een merkwaardig beeld. In het Open tornooi werd op de eerste 20 borden (de beste 40 spelers in de stand, oftewel alle spelers met 2,5 of meer uit 4) vooral remise gespeeld: alleen Nakamura (tegen Sarana), Arjun (Jumabayev), Shankland (Tari),  Yakubboev (Grandelius) en Wojtaszek (Maurizzi) brachten het spek thuis, waardoor de stand in de hogere regionen weinig wijzigingen onderging, behalve natuurlijk voor de genoemde kemphanen. Een heel ander beeld in de Women’s Grand Swiss, waar op de eerste 10 borden liefst 7x werd gescoord (op de eerste 20 borden 11x). Bij de heren haalden veel van de remises geen 40 zetten, en er was gelukkig maar één miniatuurtje (17 zetten). Niet dat hun winstpartijen opvallend langer duurden, dus of het allemaal significant is, laat ik in het midden. Bij de dames haalden álle remises geen 40 zetten, maar dat gold op één uitzondering na (van exact 40 zetten) ook voor de winstpartijen.

Genoeg statistiek, wat waren de voornaamste feiten en ontwikkelingen? Eerst het Open tornooi. Zoals gezegd veranderde er door de vele remises vooraan niet zoveel. Leider Esipenko kreeg wel het gezelschap van Nakamura en Arjun (4/5). Achter hun veren een groep van zestien (3,5/5), waarin de schaarse winnaars (zie boven) zijn komen aansluiten en de verliezers wegvallen. Verderop valt op dat Gukesh (verlies tegen Narayanan) en Vachier-Lagrave (idem dito tegen Saric) op de sukkel blijven en dat Praggnanandhaa blijft remiseren (al zat hij even in slechtere papieren). Ook voor Dardha bleef succes uit: hij verloor van Bluebaum (2668), wat op zich niet vreselijk abnormaal is, maar je hoopt natuurlijk altijd op meer. In de volgende ronde komt hij uit tegen Jaime Santos Latasa (2650), ook weer geen sinecure.Vamos, Daniel!

De dames beslisten wat af, zei ik al. Klappers van de dag waren TanAssaubayeva, waarin de 19-jarige Kazachse zegevierde, en VaishaliMuzychuk, wat op remise eindigde. Resultaat: Assaubayeva, ter herinnering: regerend én al tweevoudig wereldkampioene blitz, alleen aan de leiding, op de hielen gezeten (4/5) door Vaishali en Muzychuk, en nu ook Goryachkina, die won van Kamalidenova. Terloops: Assaubayeva is mogelijk op weg naar haar 3de GM-norm, Vaishali heeft die net behaald in Qatar en nadert met rasse schreden de +2500-grens, de laatste vereiste voor de GM-titel. Dan volgt een pelotonnetje van 8, met Tan en Stefanova, en niet allemaal even verwachte namen, bv. Garifullina, die verrassend Gunina versloeg. Intussen proberen speelsters als Mariya Muzychuk, die Roebers een 2de nul bezorgde, en Mammadzada, winst tegen Guichard, weer aansluiting te vinden vooraan (3/5).        

Ronde 6, de laatste voor de (enige) rustdag, brengt de heren en dames net over de helft. Te vroeg nog om over eindzeges en kandidatentickets te speculeren, maar bepaalde tendensen zijn al wel duidelijk. Bij de heren gingen co-leiders Esipenko en Nakamura met elkaar in de clinch, terwijl de derde, Arjun, het met zwart tegen Yu mocht opnemen. Maar we beginnen even iets lager. Shirov en Rapport waren het eerst klaar. Remise, uiteraard. In geen tijd eigenlijk (als ik goed reken, 7 minuten, zonder increment). Ze roffelden 21 zetten af, inclusief zetherhaling. En kijk, ook Santos Latasa en ‘onze’ Dardha hadden er snel genoeg van: remise op de 30ste zet, ruim binnen het uur. Op de topborden waren het Yu en Arjun die veeleer snel tot remise besloten: ook 30 zetten, maar toch al een paar uur speeltijd. Weer wat later, maar al na 27 zetten, deelden ook Esipenko en Nakamura het punt, waardoor de co-leiders alle drie een halfje vooruitgaan en hun naaste achtervolgers de facto de kans geven om gelijk te komen.

De eerste om dat te doen was Sindarov, die met zwart won van Sevian, nadat die in het vroege middenspel aan het krasselen sloeg: 23 zetten, meer moest dat niet zijn. Anderen volgden, in de eerste plaats (maar mogelijk niet chronologisch) Caruana, die Najer het nakijken gaf, en dus opnieuw op een haar van +2800 komt (na ronde 2 was hij er net boven, maar drie remises later zat hij er natuurlijk weer enkele punten onder), verder Vidit, die na een blunder van Niemann de zaak keurig afwerkte, Predke, die Shankland versloeg, en tot slot Wojtaszek, die na een ellenlange partij L’ami overwon. Dat maakt dus 8 leiders (4,5/6), in TB-volgorde Predke, Sindarov, Esipenko, Arjun, Nakamura, Caruana, Vidit en Wojtaszek. Ze worden achterna gezeten door een peloton van 12 met o.m. Firouzja, Yu, Keymer en Deac. Met nog vijf ronden te gaan is de aftekening beperkt en zijn er nog vele geroepenen, terwijl de uitverkorenen nauwelijks te voorspellen zijn. Wie het alvast niet wordt: Gukesh (5de op de startlijst, nu 100ste plaats, 2/6).  

Ook de dames houden de spanning erin. Anna Muzychuk wierp Assaubayeva een halt toe, maar wel omdat die blunderde in het eindspel. Vaishali en Goryachkina speelden gelijk, en komen dus op gelijke hoogte met Assaubayeva (4,5/6), terwijl Muzychuk nu alleen de leiding neemt (5/6). Ook Stefanova won (van Bulmaga) en sluit eveneens aan bij het drietal op de tweede stek. En passant: Vaishali heeft nog maar 17 ELO’tjes te kort voor haar GM-titel. Bijna idem dito voor Assaubayeva: die moet er nog 19 halen, plus haar 3de GM-norm, maar wie weet, misschien slaat ze twee vliegen in één klap.

Tan (remise tegen Garifullina) verliest intussen wat voeling met de koplopers. Zij zit samen met haar opponente nu in een peloton van 8 (4/6) waarin ook Mariya Muzychuk is komen postvatten, na twee zeges op rij.  Aangezien zus Anna (net als Goryachkina) haar ticket al eerder verdiend heeft, is het voor Mariya niet onbelangrijk om met bekwame spoed naar de eerste gelederen op te klimmen. Intussen is Eline Roebers haar schwung een beetje kwijt: na twee nullen nu een remise. Dat heet ook ervaring opdoen, natuurlijk: op één na waren al haar tegenstandsters op ELO-papier (een stuk) sterker.

Dinsdag rustdag, de enige. Vanaf woensdag volgen ronde 7-11.

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *