Wat ik gisteren vertelde over de 8ste plaats in het Kandidatestornooi blijkt niet helemaal te kloppen, al stond het wel zo te lezen op de chess.com-site (“FIDE Grand Swiss 2023: Who Will Qualify For A Shot At World Title?”, 24/10). Als je het reglement erop naleest – maar je vraagt je wel af welke oen dat heeft opgesteld en waarom op die manier – is er in eerste instantie geen plaats voor wie de hoogste rating heeft. Die komt alleen maar in aanmerking als iemand die al gekwalificeerd is vervolgens nog een selectieplaats bemachtigt.

Zo waren er drie tickets voorzien in de World Cup, voor de eerste drie in de eindstand. Maar winnares Goryachkina was al eerder gekwalificeerd (als 2de in de Grand Prix). Haar ticket ging dan niet naar de 4de in de eindstand – m.b. het systeem dat al vaker werd toegepast en dat het meest logisch leek – maar naar degene met de hoogste rating, als die in 2023 ten minste 30 officiële partijen heeft gespeeld. Toevallig (maar niet heus) is dat nog steeds  Hou, afgezien van het feit dat die nog nauwelijks speelt en niet aan 30 partijen zal geraken.

Nu komt het: als Hou niet mag, kan of wil, gaat het ticket niet naar de volgende op de ratinglijst, wat de logica zelf zou zijn, maar nu ineens toch naar de 4de plaats in de World Cup. Toevallig (nogmaals) is dat Tan, die gisteren ook een selectieplaats verdiende in de Grand Swiss. Die plaats komt dus alweer vrij en wordt dan toegekend aan de volgende in de Grand Swiss. Zijnde Munguntuul. Tenzij … Hou in allerijl besluit om toch mee te doen en nog snel de nodige partijen speelt.

Wie bedenkt zoiets? Waarom de ene keer wel een volgende in een bepaalde stand en de andere keer niet? Nu ja, het is Munguntuul gegund, ze heeft een heel mooie prestatie neergezet in de Grand Swiss. Maar zo valt Humpy uit de boot, de eerste niet-geselecteerde speelster met de hoogste rating. Bij de heren mag de overeenkomstige hoogste wel gewoon meedoen. Begrijpe wie kan!

Een reactie op “Grand Swiss, Addendum”
  1. Intussen hebben de bronnen die de Munguntuul-piste naar voor brachten, hun teksten aangepast: Wikipedia heeft het hele stuk weggelaten en heeft het nu gewoon over “rating” voor de 8ste plaats, chess.com heeft in zijn laatste artikel over de Grand Swiss een passage geschrapt en vervangen door “Munguntuul heeft het net niet gehaald” en zegt niets meer over plaats 8. Maar de verwarring kwam natuurlijk niet uit de lucht vallen. Het reglement is zo zwak geformuleerd dat je het op verschillende manieren kan uitleggen, los van het feit dat het niet kan verantwoorden waarom het de ene vervanging via rating wil doen en de andere (perfect vergelijkbare) via de eerstvolgende die in aanmerking komt. Zus in de World Cup en zo in de Grand Swiss. Hoe dan ook, we gaan pas weten hoe het echt zit begin volgend jaar. Of Munguntuul dan reuzeblij zal zijn of bereboos, zien we dan wel. In het laatste geval kan ze misschien doen zoals Radjabov: veel trammelant maken, dan krijgt ze de volgende keer wel een wild card cadeau.

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *