In 2015 startte de "Veterans World Cup 8 Final" van de "International Correspondence Chess Federation" (ICCF). Dat toernooi eindigde enkele dagen geleden en werd gewonnen door Guy. De eindsuitslag wordt gekenmerkt door een karrenvracht aan remises, maar dat is misschien normaal voor correspondentie hede ten dage? Mooi gedaan, Guy!

7 reactie op “Guy eerst in correspondentietoernooi”
  1. Vooreerst proficiat Guy, maar vergeef me mijn nieuwsgierigheid. Hoe komt het dat een tornooi 5 jaar kan duren ? Welk tempo werd er dan gebruikt maximum per zet ?
    Wat moet ik mij voorstellen bij de elo’s van jullie groep, allen gemarkeerd met om en om de 2400 elo. Mogen deelnemers dan misschien gebruik maken van de computer ? Is dit een open tornooiformule, vrij voor deelname door iedereen ? Ofwel, hoe ziet de kwalificatie metode er uit ?

    Groeten, Carlo

  2. @Carlo: in correspondentieschaak (van de officiële ICCF, erkend door FIDE) mag je boeken, databases van alle ooit gespeelde partijen én schaak-engines gebruiken. Je begint met 40 dagen op de klok, en na 10 zetten komen er telkens 40 dagen bij.

    De 8ste Veteran World Cup die Guy zopas gewonnen heeft begon op 1 september 2015 met een voorronde met 600 deelnemers, verdeeld in groepen van 11 (dus 10 partijen). Guy eindigde eerste in zijn groep met 5x winst en 5x remise. De eerste twee van elke groep gingen naar de halve finale die begon op 15 juni 2017.
    In de halve finale waren er 8 groepen van 15 deelnemers. Ook hier eindigde Guy eerste in zijn groep, nu met 5x winst en 9x remise.
    Van de 120 halve finalisten gingen er 15 naar de finale die begon op 7 mei 2019.
    Guy eindigde eerste met 3x winst en 11x remise.

    De ELO’s in correspondentieschaak zijn een manier om binnen correspondentieschaak te vergelijken, net als de ELO’s in bordschaak en de ELO’s in go. Er zijn ongeveer 6000 actieve spelers op de server van het ICCF, waarvan 50 Belgen.

    Inmiddels zijn bij ICCF de 9de tot 12de Veteran World Cups in diverse stadia aan de gang, en op 1 september 2021 begint de 13de. Ieder die op die dag 60 is of ouder kan zich inschrijven.
    Ik denk er sterk aan om mee te doen. Ik ben eind 2019 aan correspondentieschaak begonnen om mijn bordschaak te verbeteren, ik heb nu zo’n 200 ELO-punten minder dan Guy, maar de kans is gering dat ik door de voorronde geraak.

    Wie wil weten waarom niet de man met de strafste computer wint kan ik het boek “Under the Surface” van Jan Markos aanraden. Naast vele andere thema’s staat daar ook een hoofdstuk over correspondentieschaken in, in de vorm van een interview met Roman Chytilek, de nummer 1 op de ICCF-ELOlijst.

  3. Hugo, wel bedankt, heel verhelderend, boeiend en met veel warmte uitgedeeld. En zo begrijp ik ook beter dat Guy’s resultaat er een is met meer dan de nodige allure.
    Die elo’s was mij niet bekend. Ik speel al 15 jaar correspondentieschaak bij Gameknot, heb daar rond de 1850/1900 elo, maar dat is dus zonder raadpleging op de pc.

    Tot ziens otb !

  4. Hartelijk bedankt voor de vriendelijke woorden, iedereen. En vooral Hugo voor de toelichting die hij gegeven heeft.
    Als je wil winnen met correspondentie-schaak, moet je net zoals bij OTB schaak een onevenwicht creëeren. Vaak komt het daarbij op aan om de openings-actualiteit op de voet te volgen, wat geen sinecure is. Zo worden bepaalde openingen zoals het Benkö-gambiet bijna nooit gespeeld bij correspondentie-schaak, wegens te riskant voor zwart. Langs de andere kant worden er ook veel nieuwtjes gevonden door correspondentie-spelers, wat maakt dat OTB (groot)meesters de ICCF-partijen nauwlettend volgen. Ik kreeg zo onlangs plotseling een mail van Tim Harding, die vond dat ik in een bepaalde variant van de Botwinnik te snel in remise had toegestemd.
    Er is 1 uitdrukking in correspondentie-schaak waarvan ik vind dat ze die ook vaker in OTB-spel moeten gebruiken: ‘dead man defense’, om aan te duiden dat je tegenstrever onnodig lang doorspeelt…

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *