Een rode lantaarn op ons bord, die al in diverse opstellingen heeft gespeeld, dat moest doenbaar zijn. Met respect voor de chronologie:

Patrik (wit) liet er het minste gras over groeien. In een Caro-Kann lepelde hij zijn tegenstander al snel een torenoffer op e6 voor, dat die wijselijk niet aannam (wegens mat in twee), waarna de toren “onverrichterzake” doodleuk terugging (-moest). Maar, zo onverricht waren de zaken niet, want eigenlijk was de stelling al naar de knoppen en Patrik wist bijna niet waar te kiezen om het hout van de tegenstander aan mootjes te hakken. Uiteindelijk koos hij voor de snelste en mooiste manier, en haalde netjes het eerste punt binnen.  

Iets later dikte Wout (zwart) de score aan tot 0-2. De partij begon als een ietwat ongewone Siciliaan, en het kostte wel een aardig stukje manoeuvreren, maar toen er al een boel materiaal in de doos zat, ging voor wit een kwaliteit aan diggelen en meer moest dat niet zijn. En zo zaten we al veilig op minstens een gelijkspel.

((mja)) (zwart) zal niet verbaasd opgekeken hebben dat zijn tegenstander hem probeerde af te houden met de ruilvariant van het Frans. Het is ook wel wat kleur bekennen, m.b. dat men met wit zo’n beetje op remise uit is. Uiteraard moet er nog gespeeld worden, en dat kwam neer op druk en tegendruk, afruildreigingen met consequenties en meer van dat. Uiteindelijk was er voor beiden geen voordeel te bereiken en zorgde het gedeelde punt voor de zekerheid dat we vandaag wonnen.    

Herman (wit) wrong de Pirc van zijn opponent om tot een Koningsindische Sämisch, kwestie van diens comfortzone te ondergraven, en dat leverde een pion op, tegen een dubbelpion op de c-lijn. Daar moest wat inzitten, maar hardnekkig zwart verweer maakte het niet evident. De partij ging vlotjes de tweede tijdfase in, met een eindspel dat wellicht op remise diende uit te lopen, maar de thuisspeler loste onnodig zijn greep, nam verkeerd terug bij een afruil en wist in het pionnen-met-toreneindspel niet lang weerwerk te bieden.

Kortom, ploegwinst met een uitzonderlijke (want voor het eerst dit seizoen) score van 3,5-0,5. En volgende keer komt de leider op bezoek. Dat die maar oppast …           

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *