Zowel SKOG 1, 2 als 3 moesten de laatste ronde alles inzetten op het behoud. Winnen was voor SKOG 1 en 2 een must, SKOG 3 mocht op de betere ploegen in de reeks rekenen om genoeg te hebben aan een gelijkspel. Voor SKOG 2 begon het meteen slecht, want bord 4 verloor snel, waardoor de andere teamleden een 2,5 op 3 moesten halen. Dat lukte niet, het werd een 1,5–2,5 nederlaag. Maar omdat ook de concurrentie scoorde, had zelfs een zege geen verschil gemaakt. In de eindstand eindigt SKOG 2 laatste met twee punten achter de voorlaatste en drie achter de derde laatste in de rangschikking.
SKOG 3—in een onuitgegeven opstelling—pakte de twee punten die het wilde hebben. Kapitein Carlo zag vervolgens zijn strategie werken, want de concurrentie raakte er niet over. SKOG 3 redt zich dan ook met één matchpunt verschil. SKOG 1 maakt het nog spannender. Onze ploeg—met Nils op bord 1—deed wat ze moest doen: winnen, met 3,5–2,5. Concurrent Opwijk moest dan al met 1–5 winnen van het sterkere Gent. Dat lukte net niet (het werd wel 2–4), waardoor SKOG 1 met één bordpunt (!) verschil in derde blijft. Enkele jaren geleden gebeurde dat ook al, het wordt een nagelbijtende gewoonte…
_LEESMEER_
Opvallend is trouwens opnieuw de homogeniteit in reeks 3: na kampioen Leuven (ongenaakbaar eerste met 21 punten), eindigen de overige ploegen samen op een zakdoek, van 8 tot 13 punten. Dan beslissen dus details en een beetje geluk… Tot slot onze dank aan alle ploegkapiteins en hun teams, en niet in het minst aan de reservespelers die we dit seizoen meer dan nodig hadden!
Een welgemeende dankjewel ook aan mijn teamgenoten die er in slaagden mijn geklungel dit jaar voor een groot deel te compenseren zodat we toch nog nipt voldoende punten haalden.
In bijlage vindt u alle Interclub resultaten van SKOG in 2017 – 2018 overzichtelijk op één pagina; het is de synthese van 11 KBSB documenten (de bekende ind##.pdf bestanden).
Mijn aandacht gaat vooral naar
de laatste twee rijen, met verwachte en behaalde bordpunten; verwacht is de “We” voor de ploeg van een ronde, op basis van effectieve spelers en hun ELO ratings op speeldag, het verwachte en behaalde seizoentotaal staan in “g2” en “g1”. We zien dat elke ploeg te weinig bordpunten gescoord heeft, typisch tussen 5 en 10 te weinig.
de TPR, vooral dan vergeleken met de eigen ELO rating. De TPR werd berekend voor wie minstens drie partijen speelde voor eenzelfde ploeg (teamhoppers staan meerdere keren op de pagina en werden niet “geconsolideerd”). Er werden drie tinten groen en drie tinten rood toegepast voor wie een TPR heeft die meer dan 40 / 100 / 200 punten afwijkt van de eigen ELO rating (deze bij aanvang van het tornooi, zoals in de linker kolom vermeld). Uitschieters zijn o.a. MVA (positief) en CD (negatief).
PS: zweven boven (bij touch device: klikken op) een veld in de “Score” kolom toont de concrete partijen van betrokken speler.
Achteraf gezien maakte het verlies van SKOG 2 zelfs niet meer uit. Hoboken 2 ging met een sterke opstelling winnen in Brasschaat, waardoor SKOG 2 hoogstens voorlaatste had kunnen worden.
@LP, … zou het kunnen kloppen dat de verwachte bordpunten voor SKOG 4 de verwachte bordpunten van de tegenstander zijn?
Hoi Gert, waw, dat hebt ge goed gezien; ik had in de voorlaatste rij verkeerdelijk overal de We van de thuisploeg gezet (en die dan domweg opgeteld), dit is intussen verholpen.
De ’tekorten’ zijn nu minder negatief, zelfs nul voor SKOG4! Sorry voor dit foutje.
Bedankt voor de rechtzetting Luc! Als ploegkapitein ben ik uiteraard fier dat SKOG 4 volgens verwachtingen scoort … al gebiedt de eerlijkheid me te zeggen dat dit enkel en alleen dankzij een ijzersterke Mart is!
De gedetailleerde analyses van Luc maken in elk geval duidelijk wat ook de jongste ELO-rangschikkingen laten zien: we zijn er collectief wat op achteruit gegaan. We hebben dus wat goed te maken volgend seizoen. Met frisse moed er weer tegenaan!