Jan toont de felbegeerde trofee, staand voor de winnende stelling.

Al dan niet geïnspireerd door d’n Antwerp behaalde voorzitter Jan de dubbel. Na het clubkampioenschap won hij nu ook de felbegeerde Beker Adams. Jan is na Daniel de eerste speler die de dubbel 2x won. Hij won daartoe dinsdag de finale van Tony. Dit onder toeziend oog van vele toeschouwers en van enthousiaste commentator Robert Schuermans. De partij verliep als volgt:

Tony bood de Reti-opening aan, maar Jan reposteerde door zich Slavisch op te stellen. Aangezien wit geen d4 speelde mag de opening echter niet Slavisch genoemd worden, maar beter de “Caro-Kann variant van het Engels.” De stelling na 7…. 0-0:

Jan zorgde vervolgens voor wat dreiging op de damezijde met paard en dame. Vervolgens trekt hij het paard vrijwillig terug naar d7 en de dame gedwongen naar d8. Commentator Robert fronste zijn wenkbrauwen na 14…. Dd8: “ik kan mij voorstellen dat dit niet van harte is voor Jan.”

Toch was het “part of the plan” voor Jan, die geduldig Tony uit zijn tent probeerde te lokken. Nadat Tony Ph5 en f4 speelde sloeg Jan genadeloos toe met 26… c5!

Bekijk hier hoe Jan vervolgens zijn duivels verder ontbond:

Zwart heeft 2 pionnen meer, een toren op de 7e rij en een ijzersterk paard op d3. Tony gaf zich uiteraard nog niet gewonnen, maar zelfs hij kwam niet tot een ontsnappende Houdini-act.

Ook de troostfinale werd dinsdag belangstellend gevolgd. Alain nam het met wit op tegen Marc. Alain opende met Pf3 en, na d5, b4. “De “Santasiere’s Folly”; oftewel een “Alains folieke”. Na 9 zetten geeft Robert Schuermans aan “ik denk dat zwart de opening goed heeft aangepakt”.

Enkele zetten later (na 13. Da4 Ld3 14. Pc3) waren de complimenten voor Alain: “er zit een plan achter. Eerst de ene pion aanvallen, dan de andere. Wit heeft initiatief”.

Alain behield (of misschien beter: vergrootte) vervolgens het initiatief. Bekijk hier hoe de partij verder verliep:

Na een stijlvolle 28e zet (korte rokade) gaf zwart op. Daarmee betrad Alain voor de 4e keer in zijn carrière het podium van de Beker Adams.

** UPDATE **

Als toemaatje bezorgden Jan en Alain nog hun eigen analyses:

4 reactie op “Jan T’Sas wint de dubbel”
  1. Als toemaatje bezorgden Jan en Alain nog hun eigen analyses, aangevuld onderaan het artikel

  2. Knap gedaan voorzitter ! met een rustige opening puur op kracht winnen een beetje te vergelijken met Magnus uit het niets neemt hij over wel op een iets lager niveau In elke partij zijn er verbeteringen te vinden voor beiden spelers maar wat vooral hier van kan geleerd worden Jan strafte het kromme spel van zijn tegenstander genadeloos af !

  3. Proficiat aan Jan! Maar toch een kleine kanttekening: zoals je op de erelijst kunt zien, haalde Daniël de dubbel in 2012 en 2005. Ook Pascal (in 2011) en Werner (in 2003) wonnen beker en clubkampioenschap in hetzelfde seizoen.

  4. Dan heb ik scheel gekeken. Bedankt voor de oplettendheid, Nikolaas. Ik heb het aangepast.

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *