Clubkampioenschap week 24. Alle ogen en spotlights waren gericht op het centre court. Daar vond misschien wel de belangrijkste partij van dit schaakjaar plaats: het rechtstreeks duel tussen de twee grootste kanshebbers op de titel in reeks 1. Dries nam het ditmaal met wit op tegen voorzitter Jan.
Zwart ging vanaf de opening op zoek naar actief spel. Het leverde hem na 22 zetten weliswaar wat kansen op over de h-lijn, maar tegelijkertijd een zwakke c-pion in de kolom van de koning.

Logischerwijs wil wit de situatie van de zwarte koning verslechteren en hij speelt daartoe 22.a4. Zwart vindt dan echter een hele sterke counteraanval: 22…Pe5!

Met dit sterk paard op e5 komt zwart op voordeel te staan. Wit denkt “stick to the plan” en speelt 23.a5 met als doel het andere paard te verjagen. Zwart komt met een verrassende, spectaculair ogende 23…Pf3+

Na deze gewaagde zet gaat het mis voor wit. Hij had het stukoffer beter genomen maar speelt 24.Kf1. Zwart ruilt nu torens en maakt van het paard dat van wit niet op b6 mocht blijven een aanvallend wapen:

…en wit staat verloren. Jan wint een belangrijke slag in het clubkampioenschap. Hij lijkt nu af te steven op de tweede clubtitel in zijn carrière (eerder stond hij in 2007 al op het hoogste schavot.) In een eerste reactie toont hij zich gereserveerd, zoals het topsporters betaamt: “de buit is verre van binnen”, “in deze reeks is alles mogelijk”, “partij per partij bekijken.” Dit verhult niet dat Jan nu veruit de beste papieren heeft in reeks 1.
Aanstaande dinsdag gaan we weer wat wijzer worden als beide toppers opnieuw in actie komen. Jan treft Mart en Dries treft benjamin-in-vorm ((mja)).

Met alle schijnwerpers op het bord van Dries en Jan zou je bijna vergeten dat er nog gespeeld werd. In reeks 2 werd er volop gestreden om een podiumplek. Zowel Carlo als Jan wonnen met zwart waardoor de onderlinge verhouding tussen de twee vrienden ongewijzigd blijft: Jan blijft op plaats 3 met een punt voorsprong.
In reeks 3 speelde Heidi remise tegen Benny. Dit maakt het voor haar nu officieel onmogelijk om koploper Bart nog te achterhalen. Ook Ghislain en Tom speelden remise; Ghislain heeft nu al zijn partijen gespeeld en staat met 7,5 op 14 op plaats 2. Tom houdt zijn titelkansen levend. Het kan nog steeds dat deze reeks op 21 maart in een allesbeslissend onderling duel tussen Bart en Tom wordt beslist. Dat zou de apotheose zijn die deze spannende reeks verdient.
Verder schreef Freddy een punt erbij in reeks 4b waarbij hij nog maar eens een laatste titelstrohalm vastneemt.
Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik kijk alweer enorm uit naar aanstaande dinsdag. Skogdag. Veel schaakstrijd -en plezier toegewenst beste schaakvrienden!

Een reactie op “Jan wint de topper van Dries”
  1. Even over de interessante partij tussen Dries & Jan ( Ik heb de partij live gevolgd ) . Ontzettend moeilijk stelling voor wit waar je makkelijk een verkeerde keuze kan maken. Ik was nu eens uit interesse aan het kijken of e5 i.p.v. a4 een optie was. Een pion offer voor een open diagonale lijn.
    Hier even een korte analyse : 22. e5 pxe5 23. pe4 (dame wegjagen + c lijn vrijmaken , pf3+ gaat nu niet meer) Dh5 en vervolgens toren afruilen op d8 24. txd8+

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *