Niet de -20, zoals onlangs, waar de 18-jarige Iraniër Maghsoodloo overtuigend won, maar de -18, -16 en -14, en uiteraard doen er Belgjes mee. Van een paar dagen geleden herinnert u zich mijn bijzondere interesse voor het jeugdigste jong geweld (in het IOM) en met het zevental dat ik daar besprak en 2de jongste GM Sindarov er nog bij had ik zo het gevoel: dat zal het wel zo’n beetje zijn, zeker? En dan merkte ik dat er in Chalkidiki nog een massa jeugdig talent aan de slag was … _LEESMEER_

Niet dat het bij nader inzien zo’n verschil maakt. Waar leg je namelijk de grens? Bij de -14-jarigen (meestal 14 of 13, soms 12) zijn er 65 deelnemers van +2000 ELO. Talent zat, met andere woorden. Je kunt dus alleen maar op de top focussen, laten we zeggen +2400 ELO. Dan zijn er drie jongelui (geboortejaar 2004) van wie u en ik nog nooit hebben gehoord: Jonas Buhl Bjerre (DEN, IM, 2438), Dmitry Tsoy (RUS, FM, 2429) en Raja Rithvic R (IND, FM 2421). En dan is er nog een achttal dat op dezelfde prille leeftijd +2317 haalt, dat is ten minste één enkel puntje meer dan onze eigen Daniel Dardha, die bovendien een jaar jonger is (2005, BEL, FM, 2316). Zo bekeken – nummer 12 op de startlijst – geen plek waar je de Belgen voor het rapen hebt. Op naar de Belgen dus, maar nog één ander talent wil ik u niet onthouden, wegens geboortejaar 2006 (18 juli): de Russische knaap Volodar Murzin, FM en 2340 ELO. Nee, onze Daniel, in 2017 al wereldkwampioen blitz bij de -14, zal niet meteen zonder torenhoge en keiharde concurrentie vallen.

Hoe goed doet onze Belgische jeugd het daar in het Griekse Chalkidiki? Bij de -18 zit Jasper Beukema (2256) aan 3,5/6, na een fenomenale start (2,5/3) met in de 1ste ronde winst tegen de 14-jarige Oezbeekse GM Nodirbek Abdusattorov (2558). Ondanks een terugval nadien is zijn prestatie maar liefst 2495 waard. Maximilien Dallemagne (2094) heeft 2,5/6, wat ongeveer overeenkomt met zijn rating.  

Bij de -16 vinden we drie Belgische jongens. Warre De Waele (2272) heeft 3,5/6, waarvan 1,5 tegen sterkere ELO’s. Dries Van Malder (2150) zit mooi op 50% en prestatiegewijs 82 punten boven z’n ELO, en Brieuc Dallemagne (1593) heeft ‘maar’ 1,5/6, maar met een ratingprestatie van liefst 330 punten boven z’n ELO.

In de jongste categorie, -14, scoorde Daniel Dardha (2316) vooralsnog 3,5/6, tegen 6 lagere ELO’s en dus gevoelig sub-ELO: TPR 2162. Constantijn Beukema (1820) zit op 1,5/6 en ook dat is een stuk minder dan z’n ELO zou laten verhopen: TPR 1652.

De meisjes dan. Daria Vanduyfhuys is onze enige deelneemster bij de -18, terwijl ze nog maar 15 is. Haar start was niet zo geweldig (1/4 en maar één hogere ELO), maar in de laatste twee ronden wist ze 1,5/2 bij te sprokkelen. Hopelijk kan ze dat nu doortrekken.  

Ook bij de -16 één kadidate: Lies Michielsen (1398), zelfde geboortejaar als Daria overigens.  Kijk eens naar dat ELO en bereken zelf dat ze met 2,5/6 zwaar boven haar niveau presteert (TPR 1663), te meer omdat ze ook nog één non-classeetje tegen had.

Bij de -14 ten slotte vinden we twee jonge landgenotes. Juliette Sleurs (1812, geboortejaar 2004) heeft een 3/6 behaald, een ietsje onder haar ratingniveau, al begon ze wel met 3/4, waarvan 1,5/2 tegen speelsters van 1998 en 2002. Zeker niet kwaad. Tyani De Rycke (foto, 1758, geboortejaar 2005) – alleen die voornaam vind ik al hemels – heeft weliswaar een puntje minder (2,5/6) maar zit een ietsje boven haar ratingniveau. Een ultrasnelle blik op haar elofiche leert trouwens dat ze een snelle ELO-stijgster is (+320 sinds 01-01-2017). Wat zit ik naar buitenlands talent te zoeken, als er hier al zoveel moois te ontdekken valt?

Keep up the good spirit, boys & girls!

5 reactie op “Jeugdwereldkampioenschappen”
  1. Toch oppassen met elo-vergelijking en tpr op een toernooi als een WK. Belgische fide-elo en buitenlandse fide-elo zijn vaak niet vergelijkbaar. Zo spelen Indiërs en Amerikanen vaak op een veel hoger niveau dan hun fide elo doet vermoeden. Daria trof al 2 1800 gerate spelers die vlotjes voor een 2000 konden doorgaan. Dat komt omdat jeugdspelers met die factor 40 zitten. Een goed toernooi kan 150 elo opleveren of een minder goed toernooi kan 200 elo kosten. Met zulke schommelingen zegt een elo eigenlijk niet veel. Komt daarbij dat heel wat landen amper bij fide aangegeven toernooien spelen, en dus te lage elo’s hebben.
    De strijd in Porto Carras is bikkelhard. Elk klein foutje wordt hier genadeloos afgestraft, terwijl je je thuis best nog zou kunnen redden. Sommige landen zitten hier met psychologen in hun delegatie, of met goed betaalde coaches. Voor elk half punt wordt hier bijzonder hard gevochten, ook tegen lager gerate tegenstanders.

  2. Hartelijk dank voor de toelichting. Van hieruit zijn niet al die factoren goed te inschatten, en uiteraard kijk je dan in eerste instantie naar die typische cijfermatige gegevens, ook al weet je dat die niet alles zeggen. De bedoeling was alleszins niet om Daria’s prestaties of die van de anderen niet naar waarde te schatten. Integendeel, want we leven erg mee met wat onze Belgische jeugd in dat bijzonder zwaar gezelschap doet en net daarom besteden we er ook (graag) aandacht aan. Wat Daria betreft, heb ik er bovendien op gewezen dat ze in een hogere categorie speelt dan nodig (toch?): dat kan het alleen maar zwaarder maken en dat maakt haar prestaties des te verdienstelijker. Tot slot: we zijn en blijven fan, laat daar geen misverstand over bestaan!

  3. ik wil je heel erg danken voor de steun, Herman. Mensen als jij zijn nodig en je doet dit telkens op een bijzonder aangename manier om te lezen. Zo’n wereldkampioenschap is niet vergelijkbaar met een gewoon toernooi. Als schaakouder word je meegesleurd in een tornado van emoties: vreugde voor een onverwachte overwinning, verbeten pijn voor een verlies dat niet had mogen zijn. Het is een bijzonder intens gebeuren dat je deelt met mensen die van China tot Mexico naar Griekenland gekomen zijn – vaak met privé-coach – met maar 1 doel: winnen! Onze 15-jarige Daria haalde de helft van de punten (5.5/11) in inderdaad een hogere reeks, de -18. En daar heeft ze heel erg hard voor moeten vechten. Nog eens bedankt voor de leuke bijdragen die je telkens weer levert en voor jouw steun voor onze jeugd!

  4. Hartelijk dank voor die mooie woorden. Wat mij betreft, heel graag gedaan. Als je ziet wat ze er moeten voor over hebben, onze jongeren, om van de ouders en de entourage nog maar te zwijgen – de situatie die je schetst is heel duidelijk – is het maar vanzelfsprekend dat ze een steunend woord verdienen. En we weten allemaal hoe goed dat doet, een stukje aanmoediging.
    Overigens vind ik haar 50% in een hogere categorie – op die leeftijd speelt dat toch een grote rol – een heel mooie prestatie. Die ELO’s komen wel terug. Wens ze nog maar veel succes toe!

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *