Kandidaten, R5

Avatar foto

DoorHerman Callens

mrt 22, 2020 269 views

Na 5 (van 14) ronden mag er al eens naar de stand worden gekeken. De eerste posities zijn ingenomen, het wordt zo stilaan relevant om te zien wie mee is en wie niet, en wie daar tussen hangt en nog alle kanten op kan. Dat de topfavorieten nog niet “rinkaaneen” schitterden, en dat anderen niet op 1-2-3 uitgeteld zouden zijn, was al duidelijk. Wat werd het vandaag, in de 5de ronde? _LEESMEER_

In NepomniachtchiWang kreeg de Rus Russisch op z’n bord. Het werd een versie van de klassieke variant, waarin het evenwicht niet meteen verbroken werd. Tot Wang blunderde op zet 32. In de nasleep speelde hij een paard kwijt en de twee pionnen compensatie stelden zo weinig voor dat hij het dadelijk voor bekeken hield. Winst dus voor Nepo.

AlekseenkoVachier-Lagrave was een Najdorf met 6. f3, waarin zwart een iets of wat suboptimaal 16… g6 waagde. Knip, zei wit met 17. Txg6 en dan volgde een heftig spelletje wie-slaat-waar-annex-zet-de-meeste-stukken-in. Toen de kruitwolken en de stofdamp waren gaan liggen bleek Alekseenko een stuk minder te hebben maar herhaling van zetten te kunnen forceren. Remise.  

Grischuk en Ding brachten een Gesloten Spanjaard ten tonele, m.b. een variant uit het Anti-Marshall spectrum die (soms) bekend staat als het Lankagambiet (8. h3). Wit vond iets nieuws met 15 Le3, maar zwart gaf geen krimp. Net voor zet 30 stond er een eindspel op het bord van D+T+L+3p tegen idem, en vervolgens werd er nog 25 zetten gemanoeuvreerd maar zonder resultaat. Remise.

GiriCaruana was een ander paar mouwen. Caruana ging weer vlot de Slavische toer op, al liep het spel nu wel anders dan tegen Ding. Bij z'n 14…g5, na 20 minuten nadenken, keek Stockfish een tikkeltje zuur, al was er misschien nog niet zoveel aan de hand. Zwart kwam echter niet meer aan rokeren toe, al dan niet vrijwillig, en de partij helde almaar meer over naar wit. Een nieuwe opdoffer leek in de maak, maar Giri liet zijn prooi alweer los met wat tamme zetten en een blunder. Omstreeks zet 40 doofde de boel uit in herhaling van zetten.    

In de stand gaat Nepomniachtchi nu solo aan de leiding, met 3,5/5. Op een half punt volgt Vachier-Lagrave (3/5) en vervolgens, nog een halfje verder, het fiftyfiftytrio Grischuk, Caruana en Wang (2,5/5). Hekkensluiters, met een niet eens onaardige 2/5, zijn Alekseenko, Giri en Ding. Weinig gebeurd, dus, maar de favorieten mogen wel eens uit hun pijp gaan komen. Nepo en MVL kunnen zo’n tornooi ook winnen, en Grischuk geeft ook al geen zwakke indruk. Nog één ronde en we gaan weer rusten. Benieuwd hoe het dan staat, maar hij (foto) is vooralsnog niet heel ongerust …   

2 reactie op “Kandidaten, R5”
  1. Breaking news : Grischuk wil omwille van corona naar huis in Moskou, en Giri en Caruana worden bang niet meer naar huis te geraken. Komt dit kandidatentornooi ook vroegtijdig aan haar einde ?

  2. Ik lees het ook net. De vraag is: kun je ‘normaal’ spelen met die hele toestand in je achterhoofd? We zullen zien hoe het verder gaat, als en zolang het verder gaat.

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *