SKOG 1, dat nog volop in de race zit voor de titel, moest verzwakt afzakken naar Kapelle-op-den-Bosch.
Winst leek noodzakelijk om nog kans te maken op de titel en promotie.
Aan supersub Mateo zal in het in ieder geval niet gelegen hebben. Op bord 6 kwam hij, met wit, in een messcherp middenspel terecht. Beide koningen lagen onder vuur en zwart dreigde zetten lang mat in twee te geven door de verdediger van matveld h2 uit schakelen. Maar Mateo bleef cool en wist het initiatief vast te houden door de zwarte koning in het vizier te nemen. Uiteindelijk bleek zijn aanval sterker en in het eindspel won hij een stuk. Zwart probeerde nog wat, maar Mateo liet zich niet verrassen. 0-1 dus. De moeite om na te spelen:
Wouter, door alle personeelswissels voor de tweede keer op rij met zwart, moest een sterk initiatief van zijn tegenstander ondergaan. Het goede nieuws was dat hij er een pionnetje in ruil voor had gekregen.
Wouter had de kans om het materiaal terug te geven om de witte aanval af te zwakken, maar besloot een hebzuchtiger plan te volgen. Zijn zin voor risico werd echter niet beloond: de aanval van wit zwol aan en bleek uiteindelijk niet meer te pareren. 1-1.
Bart leek lange tijd goede compensatie te hebben voor zijn pionoffer. Zijn aanval werd echter nooit sterk genoeg om er meer uit te halen dan het terugwinnen van het materiaal. Daarop werd remise overeengekomen. 1,5-1,5.
Op bord 3 probeerde de witspeler Nikolaas (voor de 3de keer op rij met zwart) in de war te brengen door van het ene openingssysteem naar het andere te switchen. Zo makkelijk is Nikolaas echter niet uit zijn lood te slaan. Hij nam een pionoffer aan in ruil voor het loperpaar en een licht initiatief voor wit. Concreet werden de witte dreigingen echter nooit en in een complexe stelling was het zwart die de witte koning onder vuur nam. In hevige tijdnood maakte wit tactische fouten die Nikolaas kurkdroog afstrafte. 1,5-2,5
Dries speelde de opening niet helemaal zoals het hoort. Wel had hij doorheen de partij het gevoel een licht voordeel te hebben, maar de analyse achteraf toonde aan dat niets minder waar was. Er ontstond vrij snel een dameloos middenspel, waarbij wit het loperpaar had. Wits witveldige loper bleek echter het slechtste stuk op het bord te zijn. Dries deed verwoede pogingen om het ding op een betere diagonaal te krijgen, maar de zwartspeler kon hier telkens een stokje voor steken. Op zet 55 werd het remise doordat dezelfde stelling 3 maal was voorgekomen, wel met het leuke detail dat dat was gebeurd over een periode van 20 zetten. Je moet er je hoofd maar bijhouden… 2-3.
Jan, zoals gewoonlijk met de zwarte stukken, kwam met achterstand in ontwikkeling uit de opening. Toch wist hij met kunst- en vliegwerk de bordjes weer gelijk te hangen. Er kwam na wat tactisch gedoe een toreneindspel op het bord met een iets slechtere zwarte pionstructuur op de damevleugel. Het was de verdienste van wit om ondanks tijdnood op winst te blijven spelen. Zwart, waarschijnlijk eventjes iets te ontspannen na de problemen in het middenspel te hebben opgelost, koos een verkeerd plan waardoor hij een pion verloor. De witspeler slaagde erin naar een gewonnen pionnen eindspel af te dwingen en 3-3. De beslissende stelling was deze:
Zwart lijkt de witte koning af te snijden van de pionnenfalanx, terwijl hij wits pluspion in het vizier houdt. In de partij zocht en vond de witspeler (in tijdnood) echter het juiste plan naar winst. Probeer het zelf maar een keer.
Het 3-3 gelijkspel kreeg nog een wrange nasmaak omdat KASK 1 verloor van NLS. SKOG 1 staat nu 3de met één bordpunt minder dan Brasschaat en één matchpunt minder dan de leider. Niet minder dan vijf ploegen maken nog kans op de reekswinst. De laatste ronde zal alles beslissen!
Ten slotte nog een snapshot om aan te geven waar er precies werd geschaakt, met name op de zolderkamer boven een café. Best oké, maar aan visuele afleiders geen gebrek 🙂
Ik heb helemaal geen pion geofferd. Wij speelden een nogal scherpe Benko. Net op het moment dat ik een pion kan winnen, miskijk ik mij en verlies ik een pion. Met beiden nog minder dan 1 minuut op de klok en helemaal van de kaart stelde ik remise voor, wat aanvaard werd.
Het “visje” geeft de eindstelling 0,0 als score. Indien ik correct, maar vlijmscherp de andere optie neem die in de stelling zit, geeft het visje +1,6. Maar de afwikkeling naar winst is niet evident met zo weinig tijd. Al bij al spijtig en (nogmaals) een gemiste kans. Het is een beetje het verhaal van dit seizoen, waar ik slechts een drietal keer echt overtuigend kon winnen …
Fenomenaal, Mateo!
Te4 lijkt me wel sterk voor wit in het toreneindspel. Na ruil loopt de witte koning naar de pion op g7. Na bvb Tf2 volgt er Te3, en de koning kan weer aan zijn wandeling richting g7 beginnen.
En Mateo, sterke partij!
Knappe partij van Mateo! Hij wint met gemak de ‘battle of ideas’ tegen een op papier véél sterkere tegenstander.
Ik dacht ook aan Te4 (partij tegen Birger Schrevens), geen schande om van hem te verliezen met zwart. Zeer sterke speler met een hoge gun-factor.