Na een dagje niksen (of datgene wat de heren doen als ze niet moeten spelen, zoals kleren wassen of – de bermudashort is weer erg ín – nieuwe kleren kopen, interviews geven of weigeren, gaan sporten, volgende partijen voorbereiden …) mochten de overlevers van ronden 1-5 dinsdag aan de slag in de halve finales. Tbilisi, en de rest van de schaakwereld, houdt de adem in: nog heel even en de eerste twee ‘kandidaten’, na Karjakin, zijn bekend. Ze heten natuurlijk ook ‘finalisten’, en één van beide zal zich ook winnaar van de World Cup mogen noemen, maar dat is een beetje bijzaak, toch? Of galopeer ik nu te ver?

Nog heel even, zei ik, maar dat valt een nanobeetje tegen. _LEESMEER_ Als je hoopte dat de klus geklaard zou zijn in twee dagen, de klassieke fase zeg maar, dan was dat bepaald ijdel van je: onze vier doen er graag nog een dagje tiebreaken bij, en of ze het afmaken in 2 ‘trage’ rapids, 2 ‘snelle’ rapids, 2 blitzen of uiteindelijk 1 armageddon, dat zien we morgen wel. Maar dan weten we het ook, joepie!

De partijen dan. Gisteren bereikte Aronian met wit helemaal niets tegen Vachier-Lagrave, die achteraf ook niet goed wist wat zijn opponent met z’n opstelling had beoogd: het was verwarrend, vond hij, want het ging eigenlijk nergens naartoe. Een lekje meer jus bood So-Ding. Net voor de tijdcontrole ging zwart in de fout, maar So verzuimde om de kans te grijpen. Ding gaf achteraf toe dat hij er anders beroerd aan toe was geweest, maar de eventuele winst was nog lang niet zo duidelijk. Vandaag bereikte Vachier-Lagrave ook helemaal niets tegen Aronian, meer nog: niet later dan de 19de zet vond hij dat het lang genoeg had geduurd. Ding slaagde er wel in om So enigszins onder druk te zetten, maar vond niet altijd de allerbeste voortzetting en liet met name in tijdnood een kans(je) glippen dat So zuur had kunnen opbreken. Het volgende 20-tal zetten stelde niet veel meer voor, maar de twee speelden wel lustig door tot er alleen nog twee moederzielige koningen op het strijdtoneel stonden. Daar kun je lacherig over doen, doorspelen bij een zonneklare “potremise”, maar ’t is wel een heel verschil met de, niet-weinige, platte salonremises in voorbije ronden.

Hoe het verder gaat? Het bekende verhaal: we gaan als het ware strafschoppen trappen, en als dat niet helpt dan hop naar de (elders weer afgeschafte) golden goal! Gelukkig zal de finale over 4 (vier!) klassieke partijen gaan, d.i. twee remises extra en dan pas tiebreaks …

6 reactie op “Les remises sont faites pour s’en servir”
  1. Leuk artikel, natuurlijk, maar onze ex-leraar Nederlands heeft nog poetswerk aan zijn Frans. Een remise is volgens mij in de Franse vertaling un nul. Het Franse remise heeft vele vertalingen, onder meer afgifte, overhandiging, geld overmaking, korting, commissieloon, gedeeltelijke kwijtschelding, uitstel, koetshuis. Maar geen gelijk spel in het schaakspel. Faire un match nul. Ik las dat je in Toledo zou verblijven, en daar volstaat Spaans natuurlijk, dus alle begrip.

  2. Als substantief zeg je zelfs eerder ‘la nulle’ volgens mij. Als adjectief varieert het natuurlijk naargelang het geslacht. Oh, still feel as sick as a parrot as I messed up a +4.00 position last night. Hasta luego.

  3. en eigenlijk bleek ik die remise met eeuwig schaak toch te kunnen houden. Spijtig dat ik de koning toch heb laten ontsnappen.

  4. Juist, Carlo, ik was al niet zeker en ik heb een snelle internetcheck gedaan, en kennelijk te snel. Het had dus moeten zijn “Les nulles …”. Hoewel, ergens klinkt dat toch niet zo goed voor die titel. Maar ja, daar moet ik niet over zeuren, correct is correct, of het voor mij klinkt is bijzaak. Ik had immers ook kunnen kiezen voor “Weer niks, vandaag”, dan was het probleem er niet geweest. Tussen twee haken: in het Spaans weet ik er overigens nog minder van. Al heb ik mij sinds Toledo (we zijn doorgereisd naar Andalusië) ‘de manera intensiva’ Spaans gepreoccupeerd met de Ruy Lopez, met het oog op … Misschien had ik beter een paar daagjes Engeland gedaan.

  5. Vale, hombre, kom maar op nu dinsdag. Zie maar dat je op tijd terug bent, neem maar een grote bocht omheen Catalunja, je weet dat ik dinsdag met wit jouw klok indruk om 20h01! Enne … pas de remise hein ?

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *