London, Day Four

Avatar foto

DoorHerman Callens

dec 6, 2017 149 views

Terwijl er gisteravond in de eigen reeks een tijdlang werd geremiseerd alsof we in de London Chess Classic zaten, zij het dat er aardig voor gevochten werd, lag dit verslag nog in de schuif van de onbegonnen werken, wat niet abnormaal is als je zelf aan de schaakbak moet. Het zal dan ook net dat avondje wezen dat er eindelijk wat leven in de schakerij komt. De eerste vier resultaten blonken weer van onbeslistheid, al was het beslist de moeite hier en daar, maar uiteindelijk kwam in de laatste partij het wonder _LEESMEER_tot stand: iemand won, en stel je voor, iemand verloor ook nog. Waar gaan we dat schrijven? Tja, hier onder meer, maar wellicht hebt u het allemaal al elders gelezen of gewoon vernomen. Dan vallen we maar in herhaling.

De meeste aandacht had kunnen uitgaan naar de partij van  Vachier-Lagrave tegen Carlsen, want die bezetten de eerste twee plaatsen in de voorlopige Grand Tour-stand. Een Franse victoire zou de Noorse koppositie danig kunnen compromitteren, zeker als punten moeten worden gedeeld in uitvoerig gestoffeerde ex-aequo’s. En Vachy ging ervoor, mede omdat Carlsen in de – Italiaanse – opening weer de minder evidente paden opzocht. Het kwam de Noor op een pion te staan, niet heel en al compensatieloos, maar de Fransman maakte spoedig duidelijk dat, welbeschouwd, een pion een pion was. Net toen hij er vol kon voor gaan, aarzelde Vachy en zo verzandde de partij toch in remise.

Uiteindelijk ging de meeste aandacht uit naar de CCMCC-kamp tussen Karjakin en Caruana. Die laatste had zich per toeval twee keer voorbereid, want hij had deze Siciliaanse Taimanov al tegen Nepo willen spelen, maar die opende met 1. Pf3 en dat ging dus niet door. Tegen expert Karjakin gaan sicilianen is vaak een licht suïcidale keuze gebleken, maar als je Caruana heet (en dubbel voorbereid bent) doe je dat natuurlijk gewoon. Vanaf de 14de zet zou gaan blijken dat Karjakin minder in de stelling zat. Zwart ontwikkelde een licht voordeel dat een tiental zetten later een stuk minder licht werd, toen wit met 25. Lg1 alle druk losliet. Het vervolg werd door de Amerikaan netjes afgemaakt.

Eindelijk een overwinning, en een nieuwe stand: Caruana op 1 (2,5/4), Karjakin op 10 (1,5/4), en al de rest (2/4) daartussen. Vandaag 5de ronde. Krijgen we nog zoiets?

Een reactie op “London, Day Four”
  1. Commentaar van Carlsen nadat hij de meubelen had kunnen redden tegen Vachier-Lagrave: “Gelukkig krijg je evenveel punten voor zwak spelen en remise halen als voor sterk spelen en remise halen”.

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *