London, Day Five

Avatar foto

DoorHerman Callens

dec 7, 2017 170 views

Vraag der vragen: krijgen we eerst weer 19 remises? Antwoord der antwoorden: nee hoor, want diezelfde Caruana van gisteren deelde vandaag zijn 2de tik uit, nu ter incasseringe van Anand. En even leek het erop dat Carlsen de Onvermijdelijke er nog eentje bovenop zou doen, maar dat was buiten de onvermijdelijke misser gerekend die een schaker bij tijd en wijle, pardon, meer dan hem lief is pleegt te overvallen. Een overzicht. _LEESMEER_

Tegen Carlsen opteerde So voor de Berlijnse verdediging en een nieuwtje op de 10de zet (met name 10. … d6), maar helemaal lekker leek dat niet te lopen, want even later ging wit van minimaal naar iets naar zonder meer beter. Het voordeel ebde eerst weer weg, om ‘te elfder ure’ opnieuw aan te groeien tot maximaal een frisse +1,65 volgens Stoque Poisson. Het leek erop dat de Noor nu echt wel zou kunnen gaan oogsten, maar met 60. Bc5 tastte hij mis, en toen zat So misschien nog niet comfortabel, maar wel behoorlijk veilig. Een gemiste kans.

Aronian stond in een Grünfeld-Indische context heel even een toefje beter dan opponent Vachier-Lagrave, probeerde ook iets nieuws op de 15de zet en zag de partij vervolgens kantelen naar een frisse +1,18 voor de Fransman. Het is een beetje de gewoonte van die twee: eerst doet de eerste wat fout, even later doet de ander iets gelijkaardigs en voor de verandering wordt het wéér remise.   

Caruana en Anand leken ook een Berlijntje te gaan doen maar kwamen vervolgens in een Spaans-klassieke versie van het Vierpaardenspel terecht. Dat leidde, omstreeks zet 20, naar een korte fase van miniem overwicht voor Anand, dat zoals zo vaak vervolgens weer verwaterde tot iets gelijkerigs. Zover zijn we niet, moet de Indiër gedacht hebben, want hij begon omstreeks zet 30 behoorlijk te knoeien en Caruana liet de kans niet liggen: 2de zege in twee dagen, faut le faire daar in de Anish Giri-Cup.

Nepomniachtchi en Karjakin gingen de Nimzo-Indische tour op. Dertig zetten lang werd het evenwicht niet verbroken, werd geprikt naar links en gedreigd naar rechts en omgekeerd, en gelijktijdig afgewikkeld naar een gelijk eindspel waarin ten minste al de meeste stukken van het bord waren.

Ook in AdamsNakamura bleef het evenwicht behouden. Dierenvrienden als ze waren haalden ze de Siciliaanse draak van stal. Daarna bleef alles heel de tijd gelijk opgaan, en dus werd tot remise besloten vooraleer het eindspel goed en wel begonnen was.

Standgewijs: Caruana staat nu met een vol punt voor op 1 (3,5/5), dezelfde meute als gisteren minus Anand staat gedeeld op 2 (2,5/5) en Anand en Karjakin delen broederlijk de 9de stek (2/5). Aha, er komt aftekening!

In de Superfinale van het Russisch kampioenschap werd gisteren de 3de ronde gespeeld. Fedoseev en Dubov wonnen voor de 3de keer, resp. van Sjugirov en Romanov, terwijl Svidler zijn nederlaag in de 2de ronde wegspoelde met een zege tegen Volkov. In de stand leiden  Fedoseev en Dubov met 3/3 en een vol punt voor op de enige 3de , Vitiugov.

Het schone geslacht, dan. Gunina versloeg Ovod en Shuvalova klopte Galliamova.  In de stand leidt Kashlinskaya (2,5/3) voor het drietal Pogonina, Gunina, Goryachkina (2/3). 

Vandaag had de 4de ronde plaats. Bij de heren won Fedoseev voor de 4de keer op rij. Hij is nu alleen eerste met het maximum van de punten. Zijn kompaan van de vorige dagen, Dubov, kwam niet verder dan remise, en is nu nummer 2. Ook Sjugirov won.

Bij de dames viel één overwinning (Girya), waardoor het drietal achter leidster Kashlinskaya een viertal is geworden.

Donderdag: rustdag in Londen. 

2 reactie op “London, Day Five”
  1. zo zie je maar dat je niet goed moet schaken om te winnen !! zelfs op wereldniveau word er geblunderd .Aronian die remise aanbied in totaal verloren stelling en tegenstander neemt het aan ! Gisteren stond Caruana op een hoopje Anand overziet iets en verliest zelfs nog de partij ! We zagen ook in het interview dat Anand er niet goed van was !

  2. Het remisevoorstel van Aronian was waarschijnlijk een strategisch goede zet: Karjakin had ongeveer 5 minuten om de ingewikkelde stelling te ontrafelen en vervolgens nog eens 7 zetten te maken voor de 40ste zet.

    Als Aronian geen remise had voorgesteld had Karjakin mogelijks (waarschijnlijk?) Le7 gespeeld zonder alle complicaties te begrijpen…

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *