Monday blues, or what?

Avatar foto

DoorHerman Callens

nov 20, 2017 154 views

Vandaag zou ik, met het oog op een analyse in mijn verslag, focussen op Vachier-Lagrave Nakamura. De logica moge duidelijk wezen: voor velen (metoo, maar dan los van die andere metoo) is de Fransman de aangewezen kwalificant en ook zijn tegenstander zou niet misstaan in het finale achttal. Topwedstrijdje, toch? Tja, daar dachten beide kemphanen (?) anders over. _LEESMEER_Nakamura bracht een Siciliaan op het bord en Vachy koos voor de Canal-Sokolsky aanval met 3. Lb5+. Sommigen zouden zeggen: Moskou, of Rossolimo, of Nimzowitsch-Rossolimo, maar als ik het goed heb, is dat wanneer zwart niet  3. … Ld7 speelt, maar 3. … Pd7 of 3. … Pc6. Ook 3. … Qd7 blijkt voor te komen – alvast in 2 blitzpartijen, ELO tussen nota bene 2650-2750 – maar dat gaat mijn schaakverstand te boven. De partij kabbelde rustig verder, en mogelijk was 10. Lxf6 zelfs een nieuwtje (ik vond alleen 10. Lh4), maar opwindender werd het niet: remise in 13 zetten! Als het u zou kunnen boeien:

1. e4 c5 2. Pf3 d6 3. Lb5+ Ld7 4. Lxd7+ Pxd7 5. O-O Pgf6 6. Te1 e6 7. c3 Le7 8. d4 O-O 9. Lg5 h6 10. Lxf6 Lxf6 11. Pa3 cxd4 12. cxd4 Pb6 13. Tc1 d5 ½-½

Niet veel beter verliep het in DingAronian, waar zich een Geweigerd Damegambiet ontvouwde, en meer bepaald de Ragozinvariant. Met 9. Dc3 koos wit de zet van NakamuraAronian (Stavanger, juli 2017), maar zwart week snel af met het nieuwtje 10. … g5. Het vervolg – zwart gaf een pion voor wat spel – leidde niet echt ergens naartoe: remise in 19 zetten.

Ook JakovenkoSvidler was een maat voor niets. Uiteindelijk stond er een wat ongewone Koningsindiër op het bord, en wel vanuit een opening die verdacht sterk leek op Symmetrisch Engels, maar 19 zetten was zat genoeg, vonden beide schuivers. GiriRiazantsev duurde een volle 15 zetten plus 1 halve. U verwacht voorzeker geen analyse, en u gaat ze evenmin krijgen. Ook Gelfand en Hammer (‘lagere regionen’) deelden het punt, maar wel na iets langduriger werk: 28 zetten. Je kunt het ze niet eens kwalijk nemen, met de score die ze ‘al’ hadden. Ten slotte maakten Vallejo Pons en Li er een Rusje van, en zich er vanaf in 24 zetten. Gaap.

Tot daar deel 1. Het is om en bij 16u30, 6 resultaten na amper 2,5 uur! Op tv zegt men dan: we gaan er nu even uit en komen straks bij u terug. Bij deze!

(…)

Een uurtje verder. TomashevskiRapport en Radjabov Harikrishna zijn ook remise. Voorlopig krijgen die laatste twee de dagprijs voor de langste partij: 31 zetten! (UPDATE: Vergeet het maar. Eljanov en Inarkiev zijn nog bezig en zitten al aan 38! En in een verrekt remiseachtige stelling.) Wit bracht het wel tot + 0,56, maar meer zat er niet in. Wat een bloedeloze dag.

Als die laatste partij ook op niets uitdraait – ik ga er nu eens niet op wachten – verandert er niets in de stand, de prognoses, de kansen. In het andere geval sluit de winnaar aan bij het 2de groepje (2,5/5) en blijft de verliezer op 1,5 bengelen. Peu importe.  Alle anderen hebben een half punt meer dan gisteren. Wat wel veranderd is, is het aantal resterende partijen, ergo nog behaalbare punten. Leider Aronian kan met 4 remises op 5,5 uitkomen. Is hij dan nog wel leider? Er zal toch iemand meer scoren dan dat? Ik blijf bij mijn prognose (meer een beredeneerde gok) van gisteren. Zowel Vachy als Radja kunnen maar beter nog twee keer winnen, en niet verliezen: met 3/4 komen ze respectievelijk op 6/9 en 5,5/9 en zou het kunnen lukken. Ik zeg wel: zou. Maar ik steek er mijn hand niet voor in het vuur.

Voor ik het vergeet: morgen rustdag. En clubavond. Laat het maar eens goed knetteren op die 64 velden!

PS Ook Eljanov en Inarkiev geven er de brui aan, na een ‘marathonpartij’ van 44 en een halve zet. Ergo: 9 (negen) remises vandaag. Een rustdag, iemand?

Een reactie op “Monday blues, or what?”
 1. Nog een PS’je: de ‘belangrijkste’ partijen van de 6de ronde, woensdag:

  Aronian – Svidler
  Harikrishna – Vachier-Lagrave
  Nakamura – Ding
  Giri – Jakovenko
  Tomashevsky – Radjabov

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *