SKOG 1 is kampioen in tweede afdeling van de Zilveren Toren! Met nog één ronde voor de boeg is de voorsprong van onze eerste ploeg onoverbrugbaar geworden voor de concurrentie. Ook Moretus 1 moest vrijdagavond de wet van de (ELO-)sterkste ondergaan. Toch werd het opnieuw geen 0-4 overwinning, maar daar zal niemand allicht om malen. Opvallend was wel de openingskeuze van enkele van onze tegenstanders. Zo kreeg Daniël (1) met zwart 1.a3 tegen, naar verluidt omdat zijn tegenstander liever met zwart speelde en het is ook een manier om de tegenstander meteen uit de openingstheorie te halen. Dat moet je Daniël echter niet cadeau doen. Hij koos na wat nadenken voor een opstelling waarbij 1.a3 tijdverlies is en nam snel het heft in handen. Met een vroeg Pa5 zette hij druk op wits b-pion (of veld b3 als je wil). Wit reageerde niet correct, raakte gederokeerd en slaagde er niet in zijn stukken te doen samenwerken. Toen de druk nog groter werd, gaf hij op. Ook Jan (3) kreeg met een minder gebruikelijke startzet te maken: de Bird-opening die begint met 1.f4. Achteraf wist zijn tegenstander te zeggen dat hij zich eigenlijk van pion vergist had (‘Ik speel normaal gezien altijd 1.e4’). Zwart koos voor een opstelling geïnspireerd door een partij van Kasparov en trok resoluut ten aanval op de koningsvleugel. Toen de rook optrok stond het materiaal nog wel gelijk, maar de witte koning was al zijn beschermende pionnen kwijt. Zwart stond met alle zware stukken klaar om hem mat te zetten. Dat ging zo:

Op dat moment had ook Dries (2) een overwegende stelling bereikt. Net toen hij dat overwicht in het eindspel zou kunnen verzilveren via pionwinst en een dominante toren op de zevende rij, koos hij voor een verkeerd plan. Zwart kreeg de kans om een pion te offeren die hem tegenkansen bood op de koningsvleugel. Wit zag te laat dat zwart op mat of torenwinst kon spelen en moest via zetherhaling berusten in remise. Pascal (4) had het meeste werk. Na het middenspel zag het er allemaal gelijk uit, maar na stukkenruil wist wit een toren op de zevende rij te posteren met de dreiging een pion op a7 te winnen. De zwarte toren kon niet anders dan die op a8 te dekken. Met paard tegen loper probeerde hij zich uit de omknelling te wurmen, maar wit manoevreerde heel oordeelkundig met beide stukken, tot zwart een fout plan koos waardoor zijn paard verloren ging. Over en out dus en opnieuw een ruime zege.

Volgende week vindt de gezamenlijke slotronde van de Zilveren Toren plaats. SKOG 1 moest het dan opnemen tegen Deurne 1, dat nog volop in de running is voor de tweede plaats, die eveneens recht geeft op promotie. In eerste afdeling zullen we niet op vier maar op zes borden aantreden.

5 reactie op “Moretus 1 – SKOG 1: 0,5-3,5”
 1. Goed gedaan. Blijf ik speciaal thuis zodat het nog eens 12-4 kan zijn, en nu laat Dries een halfje liggen :).
  Op naar de laatste ronde, die gemeenschappelijk gespeeld wordt in Lier.

 2. Proficiat met de titel! Dubbele proficiat aan Daniel die als enige schaker in de hele Zilveren Toren 8 op 8 noteerde.

 3. Top gedaan. Terug naar de hoogste reeks, waar SKOG 1 thuishoort!

 4. Ai ai ai, weer zo morsen met de punten jongens! 🙂

  Nu ja, eerlijk gezegd zat hun sterkste speler gisteren op het 2e bord.

  Bart is een topkerel maar heeft al jaren niet meer echt gespeeld, Henri op bord 2 was vroeger lang 2100+ maar de leeftijd speelde een rol. Die skills kunnen af en toe nog eens bovendrijven.

  Grappig verhaal wel van Gert (met een T) die per ongeluk de verkeerde pion speelde 🤔

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *