American Cup

Avatar foto

DoorHerman Callens

mrt 23, 2024 171 views

Als ik het mij goed herinner, heb ik er vorig jaar ook over geschreven, dus deze editie van de American Cup, een initiatief van de Saint Louis Chess Club, moet dan ook maar kunnen. Dat klinkt niet erg enthousiast, maar dat heeft dan weer te maken met het format. Het gaat om een knock-outtornooi met zogenaamde dubbele eliminatie. Dat wil zeggen dat verliezers in eerste instantie in een verliezersgroep terechtkomen en dat men pas werkelijk geëlimineerd wordt bij een tweede (match)verlies. Rechttoe rechtaan kun je dat niet noemen en enige helderheid in de berichtgeving (men nummert maar wat raak) is ook al geen prioriteit, zodat je op de duur in een troep zit waar een kat haar jongen niet meer terugvindt.

Het verslag kan dus relatief kort zijn. Bij de heren (ja, ook de dames hebben een cup, pardon, Cup) verloor Aronian geen enkele match, meer nog: geen enkele partij, en dus zegevierde hij ook in de laatste finale (dubbele eliminatie impliceert ook dat je meer dan één finale moet winnen). Beter kon natuurlijk niet, en ook So slaagde er uiteindelijk niet in zijn landgenoot meer dan drie remises in de weg te leggen. De 4de partij verloor hij met wit en daarmee was de zaak beklonken. Robson en Caruana werden respectievelijk 3 en 4.   

Bij de dames bracht de 14-jarige Lee het al voor de 3de opeenvolgende keer tot in de finale, opnieuw tegenover Krush, die haar in de vorige edities telkens had verslagen. Goede dingen en drie keer, u kent dat, dus deze keer wou Lee niet nog eens de boot in. Ze won de eerste finale, en dwong Krush daarmee tot een herkansing. Daarin regende het zeges, eerst twee witte en dan twee zwarte, zodat er een play-off aan te pas kwam. Toen sloeg Lee twee keer achter elkaar toe, goed voor de eindwinst. 3 en 4 werden Tokhirjonova en Yu.

Intussen wachten wij met frisgewassen ongeduld op wat zich over luttele dagen in Toronto aandient. De kennelijke visaproblemen van even terug zijn intussen verholpen, het is dus zowat “all systems go” voor het dubbele Kandidaten/Kandidates-circus dat een uitdager/uitdaagster moet opleveren voor Liren Ding en Ju, de huidige wereldkroondragers (m/v). De officiële opening is op 3 april, de vlam in de schaakpan (of de schaakvlam in de pan) brandt vanaf 4 april. Gelet op de beide achttallen krijgen we twee uiterst interessante tornooien. Over een week of twee: koekenbak, dus: Bring it on!

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *