Nieuwe problemen

Avatar foto

DoorNikolaas Verhulst

dec 1, 2009 398 views

De nieuwe problemen zijn nu beschikbaar. Het oplossersbestand is gehalveerd; alleen Daniel heeft de problemen van november opgelost en hij blijft dan ook onbedreigd aan de kop van het klassement. Als we de daling van juli tot nu extrapoleren is er tegen maart niemand meer die nog oplossingen instuurt. Gelukkig weet ondergetekende dat extrapoleren verboden is, dus ik hou er de moed nog in. De stand is hier beschikbaar.

10 reactie op “Nieuwe problemen”
  1. Mensen God allemachtig, jongens is dat nu zo moeilijk ??
    Allez dan maar : rap aangeleerd.
    3e persoon enkelvoud tegenwoordige tijd = stam + t. Stam = werkwoord min “en”
    Hij verzint, zij vermoordt, hij dwaalt, hij verwacht, zij onthoudt.

    In de verleden tijd : stam + te of + de
    Dus niet zij kwistte, maar zij kwiste (werkwoord = kwissen maar de dubbele s wordt een s), zij kuiste en zij kuste. Maar hij deelde, zij verkwistte (werkwoord = verkwisten), hij aanvaardde !

    Deelwoord : heb gekust( want kuste), heb gedwaald (want dwaalde), heb geleerd (want leerde), heb gekookt (want kookte).

    Onregelmatig : wel heel veel, dat maakt net onze taal zo boeiend en rijk. Daarover wende u zich best tot de gespecialiseerde literatuur.

  2. Ik had dus beter (ver)kwistte (?) geschreven … dan had je mijn grapje misschien begrepen … snirf, ik heb wel opgelet in de les vroeger, hoor !

  3. “Daarover wende u zich best …” ???
    Heden: Daarvoor wendt u …
    Verleden: Daarvoor wendde u …

    Wennen doe je aan iets. Vb. Ik wen stilaan aan de stelselmatige taalkritiek op dit forum.
    Wenden doe je tot iemand. Vb. Voor vragen over schaakproblemen wend je je best tot andere lezers van deze webstek.

  4. Bart,

    Carlo maakt gebruik van de conjunctief en daarom klopt ‘wende’ dus perfect.
    Dit gezegd zijnde stel ik voor de discussie hier stop te zetten. Op elk forum vind je massa’s taalfouten. Ik denk dat dit op onze SKOG-site al bij al nog heel goed meevalt.

  5. Tijdens de zonnewende in New Grange wendde ik het gezicht tot een oudere dame die kotste door teveel wentelteefjes . Of : tijdens onze fietstrip van Munte naar Gent blies de wend pal in het gezicht. Vrijlok Kirstfist.

  6. Wil inderdaad vooral over schaken memmen, maar daarvan ken ik nu eenmaal te weinig.
    Ik kan het echter niet laten om nog even te reageren en mijn opmerking verder te ‘finaliseren’. (Sommigen merken hierin een verwijzing.)
    Zoals correct in de link aangegeven, kennen we een archaïsche werkwoordsvorm, die voornamelijk in geïjkte uitdrukkingen aan bod komt. Deze richt zich dan evenwel tot de derde persoon enkelvoud, behoudens enkele vaste uitdrukkingen.
    De link geeft zelf het correcte voorbeeld: “hiervoor wende men …”
    Dit zou dus een derde optie zijn, maar vereist in deze uitdrukking een derde persoon.

    Verder slechts een pluim voor zowel de website, als de verslagen. De webstek is een vaste pagina, die ik quasi dagelijks met plezier raadpleeg. De verslagen zijn inhoudelijk tien keer boeiender dan deze commentaar en zijn niet zelden afkomstig van onze alomprezen penningmeester. De actualiteit toont aan dat niet elke vereniging het geluk heeft dergelijke leden tot haar ledenbestand te mogen rekenen.

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *