Ronde 4. De eerste twee in de stand gaven elkaar partij, en kijk eens aan, Caruana koos voor diezelfde Franse variant als Carlsen tegen hem in ronde 1. Dat eindigde niet goed voor zwart, dus had de Amerikaan soms iets beters achter de hand? Hij week al snel af van die partij met 7. … dxc4 (Carlsen speelde 7. … a6) en tegen zet 20 stond hij overwegend. Hij liet er verder geen gras over groeien en zette een zodanige aanval op het getouw dat Firouzja nog voor de tijdcontrole wist hoe laat het was. Caruana scoorde daarmee al zijn derde klassieke zege en springt en passant in de live ratings weer naar de 1ste plaats achter Carlsen. Niemand deed klassiek beter vandaag, al gebruikten Gukesh en Carlsen nog al hun tijd en brachten ze op increment nog een bijzonder boeiend eindspel op het bord, dat wel remise was, maar je zult het in tijdnood maar even verknoeien! Dat gebeurde niet, en dus was het één driepunter en vier keer Armageddon in deze ronde. Dat liep goed af voor Nakamura (winst op Giri), So (remisewinst op Tari), Mamedyarov (winst op Abdusattorov) en ten slotte Carlsen, die in een hectische secondenstrijd met Gukesh het laken dat hij even daarvoor nog kwijt leek te zijn toch naar zich toe kon trekken. Caruana staat intussen vrij stevig op 1 (10,5/12), voor Nakamura (6,5) en Firouzja (6). Hun achterstand vergt al minstens twee ronden inhaalwerk. Giri, So en Abdusattorov volgen op 4-6 (5/12), Carlsen – nog geen klassieke zege – is 8ste (4,5/12), Mamedyarov 9de (4/12) en Tari 10de (2/12).  

Hoe snel de zaken kunnen veranderen! Dat zagen we deze eigenste zondag niet alleen in het Belgische voetbal, waar de kampioenstitel in werkelijk de allerlaatste minuten van de al even laatste speeldag drie keer van kamp wisselde (die streep van Alderweireld was anders wel ‘anderwerelds’), maar evenzeer op de 64 velden, waar Caruana zijn pas (opnieuw) verworven 2de stek op de wereldranglijst (live ratings) al weer mocht afstaan (hij zakt naar 4) aan landgenoot Nakamura (al heeft die maar 0,3 ELO voor op Firouzja, die op 3 komt). Zo weet u meteen wie vandaag verloor en wie won, zij het niet in een onderling gevecht. Het was Mamedyarov die naar eigen zeggen met een riskante zet de kat de bel wou aanbinden, maar die bracht Caruana nog niet meteen in de zorgen. Een knappe defensieve vondst ter versterking van de zesde rij (16. … a5, 18. … Ta6) zette de Amerikaan al wat meer aan het denken, en kostte ook kostbare tijd. Het tegenspel had echter moeten volstaan, tot Caruana een enige zet over het hoofd zag, wat Mamedyarov de kans gaf op voordeel en een winnend eindspel. Ook Nakamura won, in een wat gekke omgekeerde Italiaan, na een positionele fout van rode lantaarn Tari.

De anderen moesten het uitvechten in Armageddon. Daarin hield Firouzja (met zwart) So op remise, stond Gukesh (ook met zwart) simpelweg op winst tegen Abdusattorov, maar nam hij zonder gêne genoegen met zetherhaling, en behaalde Carlsen zijn 4de anderhalfje, na een openingsfout van Giri. In de stand behoudt Caruana zijn 1ste plaats (10,5/15), met nog maar één punt evenwel op Nakamura (9,5/15). Verderop staat Firouzja op 3 (7,5/15), het duo Mamedyarov en Gukesh op 4-5 (7/15), en dan het viertal Carlsen, Giri, So en Abdusattorov op 6-9 (6/15). Tari blijft eenzaam op 10 (2/15).

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *