Belgisch titelhouder bij de elite Nils ontbreekt dan wel in het ‘Belgian Junior Chess Championship 2009‘, maar dat wil niet zeggen dat er voor de SKOG-toeschouwers niets te beleven valt. Bij de -10-jarigen hopen we op een mooi resultaat van Hendrik die vorig jaar er nog de pannen van het dak speelde. Hendrik verloor al wel verrassend in ronde 1, maar dat kan nog een prima gambiet worden. Bij de -16-jarigen zien we broer Benjamin. Oleg en Jeroen mogen de Mortselse kleuren verdedigen in de reeks ‘-18 & -20’. Succes allevier!
Vandaag verdedigde Jeroen in de reeks -20j. met winst de kleuren van de Skog, prima gedaan. Maar als je dan kan naspelen op het web dat Jeroen 6.e3 speelt na 1.d4 d5 2.c4 e6 3.Pc3 Pf6 4.Lg5 Pbd7 5.cxd exd mag ik Jeroen dan even vragen 1) waarom hij geen 6.Pxd5 speelt en aan iedereen in het algemeen 2) waarom wij dan dit soort jeugd-nonsens op onze netvliezen moeten laten afkomen, er van uitgaande dat de doorstraling naar ieder’s huiskamer toch ook niet gratis zal zijn ? Hoera voor de ouders en de nonkels, maar Jefke(1368) tegen Mieke(1367) moet voor mij niet echt dringend live doorgezonden worden naar de verste uithoeken des vaderlands. Jeroen : niks persoonlijks hoor, gewoon een beetje een bij mij af en toe optredende woede-aanval tegen de overmatige mediatisering van het evenement jeugd, waarbij in nogal wat gevallen hun grootste verdienste hun jeugd zijn is (was).
Omdat een stuk geven voor een pion in deze omstandigheden niet zo’n goed idee is?
Niet slecht gezien van Luc, die nochtans niet bang is van een offerke min of meer.. Sorry Carlo, maar je bent helemaal niet verplicht om de ‘jeugd-nonsense’ op je netvliezen te laten komen.Ik lees ook met veel plezier je verslagen over je toernooien in verre exotische landen , maar je partijen speel ik niet na, dat weet je , maar geef daar dus ook geen commentaar op !
Laat ons even blij zijn dat we jeugd hebben die (goed!) schaakt . Wij , de oudere knarren, moeten ons niet laten doen, maar niet te hard van stapel lopen : in nogal wat gevallen is onze grootste verdienste dat we ouder zijn (en dat blijven). Maar of we daarmee het spelletje beter begrijpen???? In alle vriendschap natuurlijk : vanwege de oude jeugdleider……
Beste Carlo,
het intikken van partijen heeft 2 grote voordelen voor de jeugdspelers zelfs,
voor volgende tornooi kunnen zij zich voorbereiden tegen (terug) dezelfde spelers,
maar het grootste voordeel is voor de spelers zelf die hun partij kunnen analyseren, ik als schaak’leraar’ (begeleider) weet hoe moeilijk het is om alle partijen van de kinderen te verzamelen en in te tikken. Uit de partijen van het BKJ kan ik 10 keer meer verbeteringen aanbrengen dan de partijen van het clubkampioenschap.
Nog iets dat me bij gebleven is van het C&D-tornooi:
één van mijn (schaak)leerlingen speelt tegen ene BDV. Quinten speelt een vrij goede wedstrijd, denkt lang na, komt iets in verdrukking te staan. Maar het ziet er nog vrij eenvoudig remise uit. Op een bepaald moment heeft quinten minder dan 5min en moet hij niet meer noteren, ik was toen al klaar en wou verder noteren zodat we na de partij, de partij nog eens kunnen analyseren. Want ik wist ook dat zijn eindspel niet zijn sterkste kant was. Ik vraag het aan de scheidsrechter, het mag van hem en zet mij dus naast het bord en wil beginnen te noteren als de tegenstander begint te klagen dat ik hem ‘help’.
Ik weet niet hoe ik kan hem helpen maar de scheidsrechter wou niet te veel problemen en heeft mij dan maar gevraagd om dit niet te doen, wat ik dan met veel woede ook gedaan hebben. Zo mensen werken het jeugdbeleid tegen, wat ik heel jammer vind. Daarom vind ik alle acties om de jeugd te verbeteren goed. Natuurlijk is het intikken van al deze partijen veel moeite voor wat het resultaat maar brengt.
Ward
Het is niet echt gangbaar dat er in (vliegende) tijdnood tijdens een rapidtornooi een wildvreemde komt meenoteren. ‘jeugd tegenwerken’ is wel een heel verregaande conclusie
@ LH
‘jeugd tegenwerken’ zijn nogal grote woorden hier en waarschijnlijk was het de bedoeling niet vd tegenstander. Maar volgens mij is er geen verschil tussen 5 min over hebben na 45 min en 5 min over hebben na 2uur.
Ik snap niet waarom ik niet zou mogen meenoteren, uiteindelijk beïnvloed ik de partij toch niet?
het verschil is dat je na 2uur weet dat er eventueel een arbiter kan meenoteren en je er bij rapid niet echt op ingesteld bent dat een vreeemde ineens daarmee begint. kan je begrijpen dat het sommige spelers zou kunnen storen? Op die manier haal je trouwens de tegenstander van je poulain gedeeltelijk uit z’n concentratie en beïnvloed je weldegelijk de partij.
das nogal evident dat dit beïnvloeding is
rare hersenkronkels
Genoteerd Luc, dat weet ik dan ook weeral, ik zal eens vragen of er voor mij nog een plaatsje zou vrij zijn in stap 3 vanaf september 🙂
Maar ik blijf achter mijn punt 2) staan, wel wil ik benadrukken dat ik nooit de jeugd heb tegengewerkt, niet binnen noch buiten het bestuur, integendeel, alleen dat ik vind dat die jeugd hoe langer hoe meer onnodig overbelicht wordt bij de diverse actoren, en dat ik mij ongemakkelijk blijf vinden in het besef dat die kinderen hun partijen allemaal per sé op het internet moeten staan. Een leraar kan de partijen van zijn kinderen beslist begeleiden zonder die info, jongeren die de openingen van hun leeftijdsgenootjes moeten bestuderen om daar de volgende keer goed mee te kunnen omgaan, dat lijkt mij eerder iets voor die paar zeldzame kinderen van boven de 2000 elo. En als je als leraar vind dat jouw leerling iets moet doen aan zijn eindspel, dan kan je daar op diverse andere systematische manieren iets aan doen.
Let op, Carlo, als uw diploma van stap 2 meer dan – ik dacht – drie jaar oud is gaat ge ingangsexamen moeten afleggen voor de middenjury. Dat wordt nog blokken …
Check eventueel bij de meesters.