Open van Leuven

Avatar foto

DoorNikolaas Verhulst

nov 13, 2023 471 views

Zoals al aangekondigd vond van donderdag tot zondag een internationaal open toernooi plaats in Leuven. Guliyev kwam uiteindelijk niet opdagen, dus de grote kanshebbers waren Peng, Sivuk en Maerevoet. Die laatste moest als eerste een halfje afgeven, nadat hij er in de tweede ronde niet in slaagde om iets te bereiken tegen Van Cappellen. In ronde drie speelde ook Peng een halfje kwijt aan Dauw. Nog twee koplopers dan: Sivuk en Belgisch jeugdtalent Hauchamps.

In de vierde ronde won Sivuk een echte grootmeesterpartij: hij begon met een klein voordeeltje en maakte dat zet per zet een klein beetje groter, zonder dat hij heel spectaculaire dingen deed en zonder dat zijn tegenstander grote fouten maakte. Maerevoet moest opnieuw remise toestaan. In de vijfde ronde speelden Peng en Sivuk professioneel gelijk. Daardoor konden Manish (een Indische IM) en Jansen (een geroutineerde Nederlandse expert) zich mee op kop hijsen. De Brugse tiener Nemegeer had dat misschien ook kunnen doen als hij in volgende stelling niet 22. … Pd4 had gespeeld:

Waarom was dat zo’n probleem?

In de voorlaatste ronde nam Sivuk de maat van Jansen. Die had een pion geofferd voor wat initiatief, maar dat initiatief stierf langzaam uit. Toen er in een hopeloze stelling nog meer materiaal verloren zou gaan, gaf Jansen maar op. Manish won ook na een zeldzame fout van Maerevoet.

Die speelde in bovenstaand diagram 40. … Le3, daarbij over het hoofd ziend dat wit gewoon d6 kan spelen. Met nog één ronde te gaan nog twee leiders dus: Sivuk en Manish. Ze hadden nog niet tegen elkaar gespeeld, dus het was geen verrassing dat ze in de laatste ronde tegen elkaar uitkwamen. Het was ook geen verrassing dat die partij na welgeteld drie halfzetten remise werd. Het pelotonnetje van zes achtervolgers (Peng, Pirard, Vuelban, Boucquet, Van Cappellen en Wester) mochten dus onderling uitvechten of er nog iemand mee op het ereschavot zou mogen. Vuelban en Boucquet probeerden niet heel hard, maar Peng en Pirard slaagden erin hun partijen te winnen. Eindstand aan de kop: 1-4. Sivuk, Peng, Manish & Pirard 6/7 5-10. Jansen, Dauw, Vuelban, Boucquet, Nemegeer & Ouaki

Een reactie op “Open van Leuven”
  1. Ik dacht vrij snel (en dus zal het wel geen hout snijden) aan 1. Pxd4 exd4 2. Dxd4 (dreigt 3/ Dh8#) en dan 2. … Kf8 3. Dh8+ Ke7 4. Lf6+ Kd7 5. Lxd8 Txd8 6. Df6 (of misschien Dxh7), ofwel 2. … f6 3. Dxf6 en er dreigt materiaalwinst (bv. 4. Dh8+ Kf7 5. Dxh7 en de loper valt). Ik zie niet goed wat zwart nog heeft, zie bv. 3. … Lf8 4. Dh8+ Kf7 5. Dxh7+ Ke8/6 6. Dxg6 en zwart staat er bleekjes voor.

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *