Het 11-novembertoernooi van ooit is tegenwoordig het senioren-rapidtoernooi van de Liga Antwerpen. Het wordt gespeeld over zeven ronden in tweek leeftijdscategorieën: 50+’ers en 65+’ers. Onze club organiseerde het dit jaar voor de tweede keer. Opnieuw mochten we een kleine 40 deelnemers verwelkomen, niet slecht voor een zaterdag (en bij zonneschijn na al die regendagen). Onder hen ook de winnaars van vorig jaar, IM Pieter Claessen en onze eigenste sterspeler Tony. Hoofdarbiter en vorig jaar nog Skogger Sander Pouliart leidde, samen met Kenneth, het toernooi in goede banen. Van onze club, behalve Tony deden ook Daniel, Jan, Gert, Alain, Carlo, Ria, Herman en Patrik mee. Schoon volk dus! Opvallend: veel spelers met een wat hoger ELO, wat al van in de tweede ronde tot veel strijd op het bord leidde.

Dat de strijd wel zeer hevig was, bleek al gauw. In de reeks 50+ was er na drie ronden al niemand meer met het maximum van de punten en na vier ronden deelden zelfs vijf spelers de leiding met 3/4, na kwistig halfjes onder elkaar te hebben verdeeld. In die vierde ronde, maar dan in de reeks 65+, moest Tony zijn meerdere erkennen in ELO-favoriet Marcel Roofthoofd. Met 4/4 pakte die meteen autoritair de leiding. Spanning weg in deze reeks? Zeker niet, want in ronde 5 ging diezelfde Marcel verrassend snel onderuit tegen Robert Schuermans en omdat ook Tony zijn partij won, kregen we bij de senioren der senioren een hergroepering, met Marcel, Robert en Tony aan kop. Dan maar opnieuw spanning gezocht bij de 55+’ers. De koplopers aldaar speelden opnieuw heel wat remises en hielden elkaar in evenwicht. Ook ELO-favoriet Pieter Claessen wist zijn stempel niet te drukken op het partijverloop. De enige die wel het volle punt won, was Daniel, goed genoeg voor een ongedeelde leidersplaats met een halfje meer dan drie achtervolgers.

Nog twee ronden te gaan in beide reeksen: spanning troef, want bij de 65+ speelden clubgenoten Robert Schuermans en Marcel Van Herck vrij snel remise. Daardoor kon leider Robert door zowel Tony als Marcel Roofthoofd weer worden bijgehaald. Marcel deed nog beter en won zijn partij, maar Tony moest tevreden zijn met remise tegen Patrik. Marcel terug alleen aan de leiding dus. Intussen, bij de 50+’ers, liet Daniel zich niet verrassen. Hij won zijn partij en met een halfje voorsprong op Pieter Claessen en Guy Dugaillez mocht hij de laatste ronde ingaan. Beide achtervolgers moesten hopen dat Daniel een steek zou laten vallen, want de onderlinge partijen waren al gespeeld.

Laatste ronde! Tony liet het bij de 65+’ers niet aan zijn hard komen en won snel zijn partij. Zo zette hij Marcel Roofthoofd onder druk: winnen was voor hem een must om zijn leidersplaats niet te moeten delen. Terwijl iedereen daarop wachtte, kwam een glunderende Daniel aan de toernooitafel melden dat hij zijn partij gewonnen had (met een schijnstukoffer, tussen haakjes), waarmee hij meteen de eindzege in zijn reeks op zak stak. En nog geen twee minuten later stond ook Marcel zegevierend op van zijn bord. Daarmee waren de twee winnaars van deze editie bekend. Proficiat, heren!

Hoe deden naast Daniel en Tony onze andere clubgenoten het? Bij de 65+’ers speelde Patrik lange tijd mee in de subtop, maar uiteindelijk moest hij tevreden zijn met een 9de plaats, gedeeld met Carlo en Jan. Herman startte prima met een remise tegen Marcel Van Herck, maar daarna liep het behoorlijk mis. Met 1,5/7 eindigde hij voorlaatste, toch wel onder zijn niveau. Over naar de 55+’ers dan. Daar werd Alain zevende en deed vooral Gert het prima: zijn negende plaats leverde hem de ratingprijs -1750 ELO op. Achter hem vinden we Ria op de laatste plaats. Gelukkig is er de Olympische gedachte: deelnemen is belangrijker dan winnen en al wie aan het toernooi meedeed, mocht terugblikken op een fijne namiddag!

Hieronder vind je alvast de eindstand. Foto’s vind je hier!

3 reactie op “Seniorentoernooi 11/11: spanning troef!”
  1. In de reeks +65 was Marcel Roofthoofd waarschijnlijk wel de verdiende winnaar.Maar hij verslikte zich in de opening met wit tegen Robert Schuermans.De opening van deze partij was een Tweepaardenspel met op zet 4.Pg5 (een opening uit de oude doos dus).De partij was al na ongeveer 10 of 12 zetten over,want blijkbaar kende Roofthoofd de theorie van deze opening niet al te goed…
    Overigens nog dit:het tornooi was goed georganiseerd,maar vooral in de laatste ronde werden er door de spelers,die vroeger dan de anderen gedaan hadden,weer de nodige decibels geproduceerd met alle gevolgen vandien.Vooral met gevolgen voor de plaatser van deze reactie.

  2. Ik vind dat het lawaai best meevielt ik heb maar 1 iemand veel lawaai horen maken nadat hij een partij verloren had

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *