Uitzonderlijk stonden er vandaag twee rondes gepland. Na het ontbijt meteen de tegenstander gaan Googlen om te zien of er partijen van te vinden zijn. Bizar: heel veel zeer recente partijen te vinden, en toch maar 1500 elopunten. En in ronde 1 had ze een 2250 tachtig zetten weten bezig te houden. De verbazing werd nog groter aan het bord toen bleek dat het om een 9-jarig meisje ging. Ik voelde al wat nattigheid. De Indische bleek vorig jaar wereldkampioene bij de -8 te zijn geweest (straf dat jij dat wist, Herman!).

Zoals alleen jonkies dat kunnen, zat ze amper achter haar stoel, keek af en toe ongeïnteresseerd naar het bord om dan snel een zet te doen. Maar wat voor zetten! 

Alhoewel ik niet ontevreden was van mijn partij, nam ze stilaan de overhand. Zonder dat ik er erg in had, breide ze een vangnet voor mijn dame. Ik kon maar nipt ontsnappen maar het kostte me wel een stuk voor twee pionnen. Toen ik toch nog een vrijpion creëerde, begon ik terug hoopvol te worden maar zij was duidelijk niet onder de indruk, speelde quasi a tempo en doorprikte mijn illusies.

Nul op twee dus. Ondanks de twee ‘logische’ nederlagen wil ik graag van die nul af, het trauma van Varna 2000 in het achterhoofd. Ik krijg zo stilaan het gevoel dat hier geen gewone schakers spelen en zou het niet erg vinden eens tegen iemand te spelen die geen GM-titel in het vizier heeft of wereldkampioenstitel heeft. En kijk, mijn wensen worden gehoord: een Portugese vijftiger met 1500 elopunten; een gewone schaker – zoals ik – die naïef vindt dat zijn elopunten toch nog enkele tientallen punten mogen klimmen.

Met wit kreeg ik een Caro-Kann voorgeschoteld, maar op zet 13 maakte hij al een fout die de d-pion kostte. Maar dan begon hij sterk te verdedigen en spande de ene valstrik na de andere. Het was wat op eieren lopen maar uiteindelijk na 44 zetten was het eerste punt binnen. Oef!

Volgende ronde morgen opnieuw tegen een Portugees, om 17u Belgische tijd op de live-borden.

Qua organisatie is alles goed geregeld, maar je moet er mee kunnen omgaan dat het allemaal nogal met de Franse slag is. Mijn hotel bleek bvb een ander dan wat in de bevestigingse-mail van mijn inschrijving stond. En enkele dagen voor aanvang vraag ik waar juist op de luchthaven van Lissabon de transferbus vertrekt. Blijkt dat die i.p.v ’s morgens pas in de late namiddag vertrekt en dat ook – by the way – de eerste ronde verschoven was van 16u naar 20u. Ook het startuur van morgen is al 2 keer gewijzigd. En zonet om 21u kregen we een e-mail dat er morgen om 9u30 een uitstap staat gepland naar de Middeleeuwse stad, vooraf inschrijven verplicht! Benieuwd of daar veel volk zal zijn… Soit, niet druk in maken en go with the Portugese flow.

Mijn hotel
Dorpskerk
7 reactie op “Reguengos de Monsaraz – ronde 2 en 3”
 1. Ik wist het pas toen ik de naam ben gaan googelen. Ik had op chess-results gezien dat jij je 2de partij had verloren, en nog wel tegen iemand van 1580. Dat leek me zo bizar dat ik al vermoedde dat het om een erg jonge speler kon gaan, zo van het type dat Carlo nogal eens tegenkrijgt. Geboortejaar 2014, vond ik. Dan maar eens opgoogelen. Toen bleek dat het om een meisje ging en dat ze al een wereldtitel had … Het zorgde meteen voor een heel ander perspectief.
  Het zal dus wel een heel apart tornooi worden, maar goed, intussen heb je je eerste winst binnen, prima zo! Nog veel succes, eerst met die tweede Portugees, en daarna met alle merkwaardige tegenstrevers die daar nog je pad gaan kruisen.

 2. Leuk verslag, mooie omgeving en nog beter dat je van de nul af bent. Kun je nog voor een ratingprijs spelen? Of zijn die er niet?

 3. Er zijn inderdaad ratingprijzen, maar gezien ik met mijn 1938 onderaan de categorie 1900-2100 zit, wordt dit niet eenvoudig.

 4. Ze breide een vangnet;ze was niet onder de indruk.
  Prachtige foto´s van dat plaatsje ginder in het verre Portugal.

 5. Taalfoutjes gecorrigeerd. Patrik, graag via de link ‘Meld een fout/klacht’ hieronder in de toekomst taalfoutjes melden. Dank!

 6. Patrik goed dat jij je geroepen voelt om de puurheid van onze dierbare taal in onze skog website te bewaken, en al die onverlaten die een letter te weinig of te veel neerpletsen op hun nummer te zetten, en dat allemaal zonder een diploma of vaste benoeming neerlandistiek ! Opgelet Patrik neerpletsen bestaat niet volgens Van Dale, pletsen wel maar we begrijpen elkaar ongetwijfeld, ik zal mezelf dan daarvoor al maar tijdig kastijden. Nu niet boos worden Patrik, Jan Hein Donner vond ik 50 jaar geleden al een lichtend voorbeeld, ik kom zelfs nog niet aan zijn schoenen.

 7. Jammer,Pascal dat je je hebt laten matzetten,in nijpende tijdnood,in je zwartpartij tegen een speler met een rating van 1755.Pas heel laat in de partij slaagde wit erin zijn loper van de zwarte velden optimaal op te stellen.Overigens,dat idee van wit (om eerst h5 te spelen om pion h6 vast te leggen om die dan vervolgens met de L aan te vallen) kon vele zetten eerder dan op het moment dat het in de partij geschiedde en ik denk dat je daar weinig tegenover had kunnen stellen.Maar ja,met 1 pion achter was het zeker nog niet verloren.

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *