Remise, iemand?

Avatar foto

DoorHerman Callens

nov 18, 2017 213 views

Het regende aanvankelijk weer halfjes vandaag, maar in extremis vielen er toch nog twee hele punten uit de Mallorcaanse lucht. In eerste instantie werd overal in wat we de hogere regionen zouden noemen het punt gedeeld. Vachier-Lagrave en Aronian deden er nog 46 zetten over, Radjabov en Giri amper 21. Ik geloof niet dat het _LEESMEER_geweldige partijen waren, maar wie ben ik? De lagere regionen – niet veel lager natuurlijk, na twee dagen met niet weinig remises – waren toen nog volop aan de slag, maar wat zij zouden doen leek niet meteen van belang of invloed voor de kwalificatiekansen van de pretendenten ter zake. En al zeker niet als er niet gewonnen werd.

Toch is dit niet zomaar een remisedag geworden van dertien in een dozijn. Immers, hoe weinig er ook veranderde, het is de karakteristieke stilte voor de storm die onverbiddelijk op til is, bv. morgen al (maar maandag is ook goed). Bijna was het zover: toen bleek dat Svidler van Hammer had gewonnen en zich dus mee in de kopgroep had genesteld, zag ronde 4 er meteen anders uit. Bij een remise (of winst van Hammer) waren er 4 leiders geweest en zouden we nu de clash der pretendenten hebben: Vachier-Lagrave Radjabov. Beeld je in: geen van beiden die het zich kan veroorloven om te verliezen, terwijl het dé kans is om de enige concurrent die je werkelijk naar de exit kunt voeren te verslaan. Gelijke tred houden is geen optie, al zeker niet voor de Fransman. Bovendien loop je het risico dat anderen profiteren en je een halfje voorgaan. Regelrecht tegen het heiligste der principes in: hoe minder zielen, hoe meer vreugd!  

Nu echter wordt het AronianGiri, SvidlerVachier-Lagrave en Nakamura Radjabov. Is dat beter? ELO-gewijs heeft MVL nu een sterkere tegenstander, en met Nakamura is Radjabov ook nog niet klaar. Het valt niet te vermijden: wie vooraan wil staan, krijgt voortdurend toppers. Het beslissende moment kan zich heel snel voordoen: winnen in ronde 4 of 5, en wanneer je de groten hebt gehad dat zeker nog eens doen in de laatste ronden, tegen de iets mindere goden. Tel maar mee: met nog 2 keer winst en 4 remises heb je 6/9. In geen enkele Grand Prix deden de winnaars beter…

Goed, onze traditionele oefening. Er zijn nu 5 leiders, met 2/3: Aronian, Vachier-Lagrave, Svidler, Giri en Radjabov. Veel te veel, natuurlijk, want dan krijgt ieder maar 118 punten. Daarmee komt Radjabov op 359,42 en Vachier-Lagrave op 329,42. Zelfde scenario dus al gisteren: Radjabov en Mamedyarov zijn geplaatst, Grischuk en Vachier-Lagrave balen. Achter de kopgroep een peloton van 9 achtervolgers, met 1,5/3. Ook weer veel te veel, want als er ook maar enkelen de sprong naar voren maken is het dodelijk drummen daar. De ‘bus’ (in wielertermen) volgt, slechts 3 man sterk, weer een halfje verder, 1/3. En Gelfand sluit af met de rode lantaarn: 0,5/3.  

Tot daar voor vandaag. Geen partij deze keer, wegens te laat om eraan te beginnen en vermoedelijk niet zo denderend interessant. Hoogstwaarschijnlijk waren er gisteren betere dingen te beleven, die we ook, wegens te veel van het goede, hebben moeten laten passeren. Als het kan, komen we er nog op terug. Hoe dan ook, de kans is groot dat u het een paar daagjes zonder verslag moet doen. Morgen en dinsdag moet ik zelf aan de bak (resp. interclub en clubavond), en dan kan er ’s avonds geen verslagje af. Geen nood, u redt het wel!

5 reactie op “Remise, iemand?”
  1. Aha, een voorbeeldig voorbeeld van een ‘kort’ verslag! Waarom lukt mij dat nooit? (Liefst niet beantwoorden …)

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *