There will be blood

Avatar foto

DoorHerman Callens

nov 19, 2017 151 views

Ik zou vandaag niets schrijven, maar, bij nader inzien, laat ik u toch maar niet op uw honger laten. Een kort verslag, dat moet kunnen. En voor de ongelovigen onder u: iets korter dan anders …

Ik had wel zon’n beetje halfgaar voorspeld dat het zeer weldra zou kunnen gaan knetteren, et voilà, _LEESMEER_al knetterde het niet precies zoals ik me dat had voorgesteld. Bloed zou vloeien, dat wel, maar dit had iets van een rode tsunami. Een summier overzicht.  

Aronian leverde een pareltje van een aanval af, met als toetje zijn pion naar d6, en Giri heeft het geweten. Op zijn beurt offerde Nakamura zijn dame op exact hetzelfde d6 (op zijn bord, dan), en dat heeft Radjabov dus geweten. Daarbovenop nog liefst 4 extra winstpartijen (Ding, Harikrishna, Jakovenko en Rapport), en dat hebben de vier verliezers dan weer geweten. Mocht u het niet geweten hebben: slechts 3 (drie) remises vandaag (dat hebben we in de Grand Prix zelden – zo al niet nooit – geweten). Inclusief Vachier-Lagrave (tegen Svidler), overigens, want die had u nog te goed.

Wat levert dat op? Aronian is nu de enige leider (3/4). Achter hem, een groepje van 6 (2,5/4), in ELO-volgorde: Vachier-Lagrave, Nakamura, Ding, Svidler, Harikrishna, Jakovenko. Dan weer een groepje van 5, met o.m. Giri en Radjabov (2/4). Tot slot, nog een viertal (1,5/4) en een tweetal (1/4).

Onze dagelijkse oefening. Aronian gaat met 170 punten lopen, de 6 achtervolgers krijgen er elk 91. Dus exit Vachier-Lagrave, want die geraakt zo nog niet in de buurt van Grischuk. Radjabov, in de volgende groep,krijgt er 30, en kan het dus ook schudden. Kortom, Mamedyarov (al elke keer) en Grischuk (voor het eerst) geplaatst.

Hoe moet het verder? Voor Radjabov is er nog niets verloren, maar hij mag nu niet meer veel laten liggen. Met 5,5 op 9 (en geen overvloed aan ex-aequo’s) is er een goede kans dat hij het haalt. Dat betekent: nog zeker twee keer winnen, en niet meer verliezen. Beter mag natuurlijk altijd. Voor MVL is er nog niets gewonnen, want een 2de plaats is voor hem vol risico. Met 5,5/9 haalt hij het mogelijk niet, beter 6/9. Ook hier dus: twee keer winnen en niet verliezen.

Hoe gaat het verder? Op heel korte termijn – morgen, 5de ronde – met de volgende clashes (ten minste als mijn info klopt): Ding tegen Aronian, Vachier-Lagrave tegen Nakamura, Radjabov tegen Harikrishna en JakovenkoSvidler, om het te beperken tot wie vooraan staat en/of de kwalificatie ambieert. Niet dat de anderen niet tellen of geen impact zouden (kunnen en soms zullen) hebben.

Nog een tip, ter afsluiting: speel geen c3 op de 12de zet. Er komt alleen maar narigheid van …

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *