RIP Taimanov

Avatar foto

DoorJan T'Sas

nov 29, 2016 232 views

Van sommige schakers denk je dat ze al lang naar de eeuwige jachtvelden zijn, maar dan komt er plots dat bericht op de schaakmedia: Mark Taimanov is op 28 november overleden, hij was 90. Daarmee vervoegt hij twee andere schaakcorifeeën die ons dit jaar verlieten, nl. Viktor Korchnoi en Mark Dvoretzky. Taimanov staat voor schaaktheorie: het naar hem genoemde systeem in het Siciliaans en zijn werk rond het Nimzo-Indisch. Eens te meer verdwijnt een stukje schaakromantiek en -traditie uit onze sport.

Een reactie op “RIP Taimanov”
  1. Taimanov is ,vooral bij oudere schakers ,bekend als de man die in 1971 met 6-0 verloor van de toekomstige wereldkampioen Bobby Fischer.Alhoewel later bleek dat Taimanov in de eerste,de tweede ,de derde en de vijfde partij halve punten had laten liggen,werd deze nederlaag hem in de toenmalige Sovjetunie zeer kwalijk genomen.Na deze nederlaag belandde zijn persoonlijk leven,net als dat van Boris Spassky (na zijn nederlaag tegen Bobby Fischer) in een diepe crisis (zowel professioneel als privé);hij mocht niet meet professioneel als pianist(met zijn vrouw)optreden,mocht 1 jaar niet meer schaken in buitenlandse internationale tornooien en scheidde van zijn vrouw.

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *