Geen grote toernooien in het land, maar wel een hele hoop kleine nieuwtjes. Het belangrijkste is dat er voor het eerst een landgenoot zich bij ’s werelds honderd beste spelers heeft geschaard (als we Goerevitsj en Tsjoetsjelov, die de stiel leerden in de Soviet Unie, even buiten beschouwing laten). Daniel Dardha staat momenteel met 2650 Elopunten op de 86ste plaats. Bij de junioren staat hij op plaats 9. Sindsdien heeft hij nog een heel sterk open toernooi in Sardinië gewonnen met 7 uit 9, evenveel als Shevchenko, Murzin en Jorden van Foreest, maar met betere tie-break punten.

Ondertussen zijn ook de play-off matchen voor de interclub gespeeld. Zoals Bart al eerder commentarieerde, heeft TSM zijn match tegen Namen gewonnen, waardoor de Mechelaars een jaar langer in eerste blijven. In dezelfde reeks als onze eerste ploeg, speelden Kapelle-op-den-Bos een play-off tegen Brasschaat 2. De Brasschatenaren wonnen overtuigend en komen ons ongetwijfeld volgend jaar weer bekampen.

Ook de ligakampioenschappen zijn ondertussen helemaal afgelopen. In Antwerpen won Sim Maerevoet volgens verwachtingen met een straatlengte voorsprong. In Limburg haalde Roy Schoemans het (waar onze Jan dit seizoen nog van won), in West-Vlaanderen won Marc Daels, in Oost-Vlaanderen deelden Amir Zouaghi en Johan Krygelmans (waar Jan ook tegen mocht spelen in de interclub) de eerste plaats.

Het open van Moretus is drie rondes ver. Het opvallendste nieuws is dat de nummer twee op rating, Henri Van Damme, al twee maar verloor. Telkens tegen een Oude God: Kenneth en Tom. Topfavoriet De Rop en underdog Altatari hebben nog honderd procent. Ongeveer een derde van de deelnemers zijn trouwens Oude Goden. Van hen staan Kenneth, Tom en Ronny er met 2 op 3 het beste voor.

Het belangrijkste toernooi dat op momenteel loopt is het ajuinentoernooi in Aalst. De twee deelnemende titeldragers, Decoster en Goormachtigh, zijn na drie rondes allebei al een halfje kwijt, al was dat voor die eerste omdat hij een bye opnam. Kobe Vandenhole, Koen Achtergaele en Wouter Ghyselen staan gedeeld eerste met 3 op 3. Om toch maar geen post te hebben zonder puzzel nog maar eens een toreneindspel uit dit toernooi als toemaat:

Zowel de zwarte koning als de zwarte toren staan beter dan hun tegenhangers. Maar is het genoeg voor de winst? Wat denken jullie?

Komende donderdag begint in Turnhout het nationaal juniorenkampioenschap. Bij de reeds ingeschreven deelnemers zie ik ook drie Jonge Goden: Adhitya Ram bij de -10, Alex bij de -12 en Kiran bij de -16. Zet ‘m op, jongens, Mortsel rekent op jullie!

5 reactie op “Schaaksprokkels”
  1. Marc Daels won in West Vlaanderen lees ik. Ik herinner me dat een dertigtal jaar geleden in een seizoen waarin we in de interclub in 2e nationale speelden, met Marc optraden aan bord 1. Hij werd daar toen voor betaald. Dat werd door een redelijk aantal spelers afgekeurd, en we herhaalden die gebeurtenis nooit meer. Marc is dus de enige speler geweest in de geschiedenis van skog die ooit uitbetaald kreeg. Even later degradeerden we dan wel netjes terug naar de 3e nationale. Waar we ons goed voelen en thuis horen, bleek achteraf.

  2. 1… Tf3 lijkt me sterk. Na 2. TxTf3 KxTf3 heeft wit alleen 3. Kxh2 Kxf2 4. Kh3 Kxe3 en e-pion loopt door.

  3. Lijkt voor de hand liggend, maar wit hoeft de toren niet te nemen. 2.Tf5 lijkt me beter. Denk niet dat we er al uit zijn dan.

  4. Ik dacht na 2. Tf5 neemt zwart met 2. …Txf2. Het is dan wel wat opletten voor pat-situaties en een dolle toren. 3. Ta5 houdt zwart dan wel bezig want om pat te vermijden moet de f-toren de dekking op pion h2 lossen en de toren dus weg spelen. Bvb 3… Tf1+ 4. Kxh2 Kxe3. Zwart heeft dan een pion meer en lijkt me daarmee wel goede winstkansen te hebben.

  5. Ondertussen staan jullie toreneindspelen helemaal op punt. 1. … Tf3 is inderdaad de zet. Inderdaad is 2. Tf5 een lastige zet, maar zwart heeft 2. … Txf2 3. Ta5 Kf3! met de dreiging Kg3 en mat op de onderste rij

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *