Woensdag werd de laatste ronde van het Aalsters Ajuinentoernooi gespeeld. Beste Skogger werd, ondanks een nederlaag in de laatste ronde, Oleg met 5,5 uit 9. Tobias verloor zijn laatste partij na een complex toreneindspel. Carlo won met forfait. Kenneth speelde remise en Rudi en Gert wonnen beiden. Zowel Kenneth, als Rudi, als Gert reden met een mooie ratingprijs huiswaarts. Knap, mannen!

7 reactie op “Skog in de prijzen in Ajuinenoernooi”
 1. Ik had wegens veel tijd omwille van een aangekondigde afwezigheid van mijn tegenstrever, de gelegenheid met organisator Theo zijn toernooi eens te evalueren. Ik won twee partijen met forfait. Nochtans is er een borgsom bij de aanvang, van 20 euro. Ik heb hem twee dingen gezegd. Ten eerste is zijn organisatie te vriendelijk naar de mensen toe, en geven ze net daardoor een verkeerd signaal. Iedereen mag 2 keer afwezig zijn (dat is geen forfait), de eerste keer krijg je een halfje, de tweede keer een nul maar je mag na die 2e afwezigheid rustig voortspelen nadien. Volgens mij lokt dit laksheid en onverschilligheid uit, je geeft schakers een vinger en ze nemen de hele arm. Kunt u zich voorstellen dat er hier woensdagen bij waren waarop er op een deelnemersveld van 70 schakers tien afwezigen waren !!
  Ten tweede brak ik een lans om de ingehouden borgsommen volledig of gedeeltelijk uit te betalen aan de gedupeerde, de schaker die wel is gekomen en daar aan een leeg bord zit. De organisatie moet daar niet rijker van worden. Dat gingen ze in comité eens bespreken. Voor de rest best gezellig natuurlijk, hartelijke ontvangst, leuk schaakniveau, prachtige accomodatie en een sympatieke redelijke goedkope toog. We waren met 6 skoggers. Als wij allemaal die zak ajuinen opeten tegen dinsdag, dan is het misschien raadzaam aan de anderen om maar een weekje later naar het clublokaal te komen.
  Ikzelf scoorde 0.5 tegen 3 tweeduizendplussers (en dat had 2 op 3 moeten zijn !) en 2.5 op 4 tegen spelers met een lagere elo. Heel doodgewoontjes dus. Eindscore 5/9.
  Rudi bedankt voor het rijden. En vermits ik nooit twee jaar na mekaar hetzelfde toernooi speel : Aalst, tot binnen 2 jaar !

 2. Carlo, ondanks die aangekondigde afwezigheid van je opponent, moest je toch komen aandraven? Of was het om te supporteren voor de andere Skoggers?

 3. Het is inderdaad supervervelend als je tegenstander er niet is. Ik gaf twee keer bye wegens op reis en twee keer moest ik niet spelen wegens forfait (eenmaal omwille van een sollicitatiegesprek en de andere keer omwille van ziekte). Dus moest ik slechts 5 partijen beslechten. Het flexibele systeem is anderzijds misschien ook wel de sleutel tot het succes van dit tornooi. De ‘ge-moogt-2-keer-bye-zijn-voor een-half-punt’-regel vind ik goed omdat het jammer is dat je niet zou kunnen deelnemen indien een of twee keer belet. Aan ongemelde afwezigheden kan de organisatie weinig doen. Ik steun wel het idee dat een deel van het waarborggeld zou moeten uitgekeerd worden aan de gedupeerde (pak 5 eur).
  Sportief over mezelf : weinig moeten laten zien. De lagere elo’s kon ik kloppen, remise tegen Carlo en finaal toch nog één goede partij tegen Kurt Van Wiele die weliswaar compleet uit vorm was en geen uitzicht meer had op een ratingprijs. Maar ik ben wel trots op mijn verdedigend spel in die partij want even zag het er toch vies uit. Toen de paniek plaats ruimde voor helderheid bleek het allemaal net te pareren.

 4. Pascal, ik wist van ’s ochtends dat ik niet moest spelen. Maar ten eerste had ik mijn dinsdagavond al gelaten omdat ik de dag nadien competitie moest spelen. Ten tweede kon ik mijn clubgenoten aanmoedigen. Ten derde rijdt Rudi, en kon ik rustig een pintje drinken. En ten vierde als je thuis die zuvuzelatsunami hoort zou je sowieso al naar een schaaktoernooi trekken.
  Mijn seizoen zat er op. Ik beschouw een seizoen als lopende van 1 juli tot 30 juni. De afgelopen 12 maanden heb ik precies 90 partijen gespeeld, waarbij ik 46 punten scoorde. Hiervan waren er 72 elopartijen waarbij ik 34.5 scoorde, of een min drie. Neem factor 8 dan komt dit neer op een verlies van een 25 elopunten over het ganse jaar, vermoed ik. We zullen het volgende week weten. Negentig partijen is een bos. Dat zijn twee partijen per week gemiddeld. Heeft ooit iemand in Skog al eens meer partijen afgewikkeld binnen een 12 maanden ?? OK, d’er waren 18 partijen bij niet voor elo (zomer/neven/Adams enz), maar het blijft een leuke rally. Gameknot dinges zijn hier niet bijgeteld , dit is enkel een ‘over the board’ campaign !

 5. In het reglement staat te lezen :
  ‘Art. 13 : De waarborg van 20 euro wordt ingehouden ingeval een speler meer dan twee keer afwezig is – een speler uit het tornooi stapt – een speler uit het tornooi wordt gezet.’
  Dus niet ingeval van afwezigheid door ziekte. Bij nader nadenken vind ik afpitsen van die waarborg niet zo’n goed idee ; een groot deel zal wel echt ziek zijn ; een werknemer met bediendencontract verliest immers ook geen loon. En : is de Ajuinen-organisatie rijk genoeg om een controlearts uit te sturen ? 🙂
  Van de bye-regel heeft niemand last ; wil je er gebruik van maken moet je dit goed op voorhand (twee dagen of een week-even vergeten) zeggen en word je niet gepaard.
  Mochten onze Aalsterse vrienden meelezen : ik heb me geweldig geamuseerd en -hopelijk leest mijn vrouw niet mee- volgend jaar doe ik weer mee. Bedankt Willy, Benny, Théo e.a.

 6. Wij schrijven momenteel een nieuw reglement voor het Ajuinentornooi, dat tot doel heeft het probleem van de forfaits beter aan te pakken. Volledig kan je dit probleem echter niet oplossen, omdat het groter dan normaal aantal forfaits eigen is aan een tornooi waarin de paringen één week vooraf worden gemaakt. In een week kan veel gebeuren, ziekte, werkoverlast, familiale verplichtingen etc. Maar alleszins moeten we het reglement beter afstemmen op de realiteit van het grote aantal forfaits. Verder hartelijk dank voor jullie deelname aan het tornooi. De deelnemers van Oude God zijn een verrijking voor ons tornooi !

 7. MHO betreffende de byes & forfaits: ik vind het wel goed dat het togelaten is om twee keer bye te zijn. Ik kan aannemen dat er heel wat spelers anders helemaal niet zouden kunnen deelnemen omdat ze één ronde niet zouden kunnen. Anderzijds vind ik ook wel dat als er zo’n regel is, er streng mag opgetreden worden tegen spelers die alsnog een (niet aangekondigd) forfait geven.

  Ook nog: voor wie het interesseert de resultaten voor dit toernooi in EGO-puntjes:
  Rudi +50
  Oleg +44
  Kenneth +23
  Gert +18
  Tobias +16
  Carlo -11
  In totaal dus 140 punten gewonnen.

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *