Stukske sterker?

Avatar foto

DoorHerman Callens

jan 22, 2018 438 views

Rustdag in Tata Steel, al spelen de tienkampers (met Frank en Kenneth, zie onderaan) wel. Laten we eerst niettemin van de gelegenheid gebruik maken om terug te komen op de dag van gisteren. Spectaculair, gelet op wie allemaal won en verloor, in de beide groepen overigens, maar dan hadden we het nog niet over de manier waarop. Dat was pas spektakel! _LEESMEER_

Laten we de kers op de taart voor het laatst bewaren. Giri speelde Mamedyarov losweg vanuit de opening op een hoopje en oogstte heel verdiend “a massive victory”, aldus het commentaar. Waarop de sympathieke Nederlander met zijn kenmerkende ironische onderkoeldheid repliceerde, refererend aan zijn reputatie van remise-want-niet-kunnen-winnen-mannetje, dat élke overwinning voor hem “a massive victory” is. Heerlijk! Maar hij komt zo dadelijk nog aan bod.

Twee andere winstpartijen brachten spektakel van een iets andere orde, onder het motto: hoe win je een verloren partij? Zo leerzaam, het zal je maar gebeuren dat je aan de verkeerde kant zit: hoe verlies je een gewonnen partij?

Voorbeeld 1: Hou-Caruana.

We wisten al dat Caruana niet bepaald aan zijn spetterendste tornooi bezig was en dat Hou, om niet dezelfde formulering te gebruiken, de verwachtingen allesbehalve aan het inlossen was, maar wat het duo gisteren opvoerde, was eigenlijk gewoon schrijnend, voor allebei. Na 32 zetten staat Hou een gezonde pion voor (twee had ook gekund) en heeft ze een alleszins leuk initiatief. Het is nog wat vroeg om te denken dat Caruana’s tigste nederlaag in de maak is, maar toch: hij staat zeker niet op winst, en zegt na afloop ook zelf dat Hou op dat moment vrijwel gewonnen spel had. En dan tast ze mis: ze verdedigt haar paard op h6 met Dd2, terwijl ze rustig Tf3 had kunnen spelen, omdat het paard eigenlijk onaantastbaar was, op straffe van een bijna vernietigende aanval. Weg initiatief, weg draad, weg punt. Caruana was er net niet het hart van in (vrij vertaald): “Tja, ik ben natuurlijk wel blij dat ik eens een punt heb,” (verontschuldigend lachje), “maar eigenlijk speel ik hier zo slecht, en dit was echt wel het dieptepunt …”. Nog even eraan toevoegen dat er vandaag op de site van De Morgen een heel artikel is gepost, posting time 13u48, over “enige topschaakster Yifan Hou”, en mogelijk is het morgen te vinden in de dagkrant (ik heb een kopietje voor belangstellenden). Hou vertelt er over haar schaakleven en -ambities, haar weigering om het – ronduit idiote (IMHO) vrouwen-WK d.m.v. een World Cup Knockout – mee te spelen en de voorkeur te geven aan ‘gemengd’ schaken, en haar ervaringen met het #metoo-fenomeen: nul, want “Het zijn toch voornamelijk brave mannen die achter zo'n schaakbord gaan zitten”. Het mag eens gezegd worden!

Voorbeeld 2: CarlsenJones.

Misschien leuk om er bord en stukken bij te nemen (het is een beetje van “U MOET DIT ZIEN!”), of u kunt de partij naspelen op chessgames (of een andere schaaksite):

http://www.chessgames.com/perl/chessgame?gid=1908574

1. e4 c5 2. Pf3 d6 3. d4 cxd4 4. Pxd4 Pf6 5. Pc3 g6

Carlsen zei na de partij dat hij de Draak niet echt had verwacht, terwijl Jones dan toch de auteur is van een kleppertje – in twee delen – over de Draak (in de reeks Grandmaster Repertoire: Gawain Jones, The Sicilian Dragon. Volume 1 & 2. Quality Chess, 2015).

6. Le3 Lg7 7. f3 Pc6 8. Dd2 O-O 9. O-O-O d5 10. De1 e5 11. Pxc6 bxc6 12. exd5 Pxd5 13. Lc4 Le6 14. Kb1 Te8 15. Pe4 f5

Nieuw. bekend was 15. … Dc7.

16. Pg5 Lc8 17. g4??

On-voor-stel-baar. De Champ geeft zomaar een stuk weg. In de huidige era misschien wel zijn grootste blunder ooit. Hij overziet de eenvoudige stukwinst die Jones nu te beurt valt:

17. … f4!

Valt de loper op e3 aan en onderbreekt de dekking van het paard op g5. Eén van beide gaat verloren. Wie het zag gebeuren, spelers, toeschouwers, commentatoren …,  keek natuurlijk op, maar het was niet meteen voor iedereen duidelijk of Carlsen een blunder had gedaan dan wel een uiterst gedurfd edoch subtiel offer waarvan niemand de consequenties al goed kon inschatten. Wie na de partij nog van dat soort onzekerheid beneveld was, kon het van de meester zelf horen, niet al te omfloerst: “een dikke, vette blunder natuurlijk, nogal wreed gênant, eigenlijk”. Het is eens wat anders: Carlsen, die na een slechte partij eens een relativerend lachje kan ophoesten …

18. h4

Dat is de situatie op de foto boven. Geef toe, dat is toch genieten!

18. … fxe3 19. Dxe3 h6 20. Dc5 Lb7 21. Pe4 Te6

Natuurlijk gaf Carlsen niet meteen op. Het zal voor iedereen bijzonder herkenbaar zijn (opnieuw vrij vertaald): “Toen dacht ik natuurlijk: de partij is verloren. Maar ja, ik denk, ik speel nog even voort, ik heb toch nog iets van compensatie, misschien levert dat toch nog wat op, we zien het wel …”. Het overkomt mij ook. Alleen bak ik er minder van dan Mr C., maar dat zal geen nieuws zijn.  

Terug naar de partij. De kreet “Carlsen blundert en speelt dan als een genie” was nadien niet van de lucht, maar dat is kort door de bocht. Uiteraard weet Carlsen als geen ander hoe hij druk moet zetten om de tegenstander-met-voordeel nog alle kanten van het bord te laten zien, maar als die zo goed meewerkt, is het niet moeilijk om geniaal te doen. Het lijkt alsof Jones totaal de kluts kwijt is na het onverwachte cadeau (“Ik kan winnen, ik kan winnnen, ik kan winnen …”), want hij doet zo ongeveer alles fout wat hij fout kan doen.  

22. h5 Db6?

Niet bepaald praktisch. Na 22. … g5 heeft wit helemaal niets.

23. g5 hxg5?

Weer mis. Met 23. … Lf8 of 23. … Tb8 blijft zwart sterk staan.

24. Da3! Tb8 25. b3! Dd8?! 26. Dxa7! gxh5??

Carlsen heeft er enkele stevige zetten uitgeschud, en Jones gaat geheel de vernieling in. Zijn  laatste zet is de beslissende blunder. Beter was 26. … Lh6 of 26. … Te7. In de rest van de partij  wordt er nog flink doorgeblunderd, zo’n 7 keer door Jones en zo’n 5 keer door Carlsen, althans volgens Stockfish, maar de wereldkampioen ‘blundert’ efficiënter en kan er beter tegen.

27. Txh5 Tg6 28. Txg5 Txg5 29. Pxg5 Dc8 30. Tg1 Ta8 31. Db6 Ta6 32. Dc5 Dd7 33. Pe4 Kh8 34. Df2 De7 35. Lxa6 Lxa6 36. Dh2+ Kg8 37. Dh6 Da7 38. De6+ Kf8 39. Tg5 Pe3 40. Dd6+ Kf7 41. Pc5 Lc8 42. Txg7+ 1-0

Een laconieke Carlsen over zijn tornooikansen: “Het ziet er nu beter uit dan het ooit is geweest”. Dat klinkt verrassend sterk als: “Het is onbegrijpelijk dat ik zo slecht speel en toch nog hier sta, met kansen óp.” Hij zal het alleszins niet kunnen doen door elke partij een stuk voor te geven. Commentaar van Giri, in zijn typische stijl: “Het wordt interessant om te zien of Magnus een heel stuk sterker is dan wij allemaal hier. Ik dacht van niet, maar ik begin nu wel te twijfelen.

Troostrijk verhaal voor ons allen: wij zijn niet alleen, ook de Carlsens van deze wereld geven plompverloren stukken weg. (Maar ze winnen nog wel …)

Goed, hoe doen onze tienkampers het? We bekijken ze deze keer – daar zijn rustdagen voor – eens allemaal. De volgorde van de groepen is van hoog (laagste cijfer en letter) naar laag (omgekeerd), met uitzondering van onze SKOG’ers, die komen eerst aan bod:

Frank (4G), niet zo gelukkig gestart met 0/2, kon na zijn winst van gisteren er een halfje bijsprokkelen. Met 1,5/4 en een TPR van 1779 rukt hij op naar de 7de plaats.

Kenneth (6A) moest vandaag zijn meerdere erkennen in de opponent van dienst. Eerste nederlaag, maar toch nog 50%: 2/4, TPR 1554 en een gedeelde 3de plaats.

De andere Belgen:     

Stefan Beukema (TOP) behaalde vandaag zijn eerste zege, na drie remises.

Daria Vanduyfhuys (3E) slaagde er, na twee remises en één nederlaag, nog niet in om een winstpunt te scoren: het werd weer remise.

Vincent Schepens (4B) was met twee nederlagen gestart, won z’n derde partij en nu ook de vierde.               

Ivan Lenders (4D) speelde eerst remise, won dan twee keer op rij en maakte er vandaag een drie-op-een-rij van.                

Igor Vanduyfhuys (5C), jongere broer van Daria, won in de oneven ronden en verloor in de andere. Vandaag doorbrak hij dat patroon met een zege in een even ronde.

Nicolas Lucifora (5E) startte met winst, remise en winst, en hield die logica vol met een nieuwe remise.  

Dirk De Meyere (6A), in de groep van Kenneth en met exact evenveel FIDE-ELO, speelde twee keer remise en verloor dan in de derde ronde. Ook de vierde ronde eindigde in verlies.  

Ilja Vanduyfhuys (8A), de andere jongere broer van Daria, verloor twee keer en speelde dan remise. Hij leed vandaag zijn derde nederlaag.

Morgen ronde 9 van de hoofdtornooien, ronde 5 van de 10-kampen. Helaas, uw dienaar is ook weer zelf aan de bak – dinsdagavond, CK-avond – en zal zich dus buigen over de eigen winst-of verliesrekening. Als het maar géén remise wordt!

3 reactie op “Stukske sterker?”
  1. Wederom mooi geschreven, Herman. Hoewel ik de partijen, naast mijn eigen partij, van nabij kan volgen vind ik dit een leuk overzichtje die de ronde weerspiegelt. Ook richting mijn partijen kan ik er mij in vinden (heb jij een glazen bol of zo?) want toevallig verloor ik in een gewonnen stelling. Mijn 2 remises kwamen er door een mindere stelling in een toreneindspel en mijn winst kwam er door een verloren stelling (dus we zijn niet de enigsten blijkbaar die een gewonnen stelling uit handen geeft…) Meer info over de partije met korte eigen analyses volgen na het tornooi.

  2. Wederom mooi geschreven, Herman. Hoewel ik de partijen, naast mijn eigen partij, van nabij kan volgen vind ik dit een leuk overzichtje die de ronde weerspiegelt. Ook richting mijn partijen kan ik er mij in vinden (heb jij een glazen bol of zo?) want toevallig verloor ik in een gewonnen stelling. Mijn 2 remises kwamen er door een mindere stelling in een toreneindspel en mijn winst kwam er door een verloren stelling (dus we zijn niet de enigsten blijkbaar die een gewonnen stelling uit handen geeft…) Meer info over de partije met korte eigen analyses volgen na het tornooi.

  3. Dankjewel! Nee hoor, een glazen bol heb ik niet. Puur toeval dat Jones tegen Carlsen ‘ongelukkig’ verliest, dat ik daar een dag later over schrijf en dat jij net dan in een gelijkaardige situatie terechtkomt. Dat fenomeen (verliezen in een gewonnen stelling, stuk weggeven en toch nog winnen of remise spelen …) komt trouwens vaak genoeg voor, we kennen het allemaal. Nee, van de 10-kamppartijen (van de ‘groten’ zijn er de schaaksites met hun ‘live’-berichtgeving en ‘engine’-analyses) zelf kan ik niets zien, alleen de ‘standings & results’-gegevens op de Tata Steel-site. Helaas niets op Chess Results, want daar vind je soms (een aantal) PGN-netjes van amateurreeksen bij tornooien. Hoe dan ook, ik beperk mij tot een eenvoudige stand van zaken, jij zorgt wel voor de inhoudelijke invulling nadien. Nog veel succes, vandaag en de volgende dagen (ook aan Frank)! (We komen wellicht zaterdag met enkelen langs…)

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *