Zonet had ik het o.m. over Ding, triomfator in de Chessable Masters, en daarvoor in ijltempo voldoende ELO-partijen afwerkend om de plaats te kunnen innemen van bad (Russian) guy Karjakin in het snel naderende kandidatentornooi, maar iets eerder nog triomfeerde een andere kandidaat in een ander snelschaakgeval, m.n. het Superbet Rapid en Blitz in het Poolse Warschau. Altijd leuk natuurlijk als zulke heren even een prestatie neerzetten net voor ze met z’n achten gaan strijden voor de opperste gaai ná de wereldtitel zelf: het uitdagerschap. _LEESMEER_
Met z’n tienen waren ze, voor 9 ronden rapid (met dubbele punten) en 18 ronden blitz, u herinnert zich het systeem zoals dat in precoronatijden ook al gangbaar was, zelfs een aantal keren in het eigenste Leuven (“Your Next Move”, laatst in 2019). Niemand minder dan Vishy Anand sloot het rapidgedeelte winnend af, nadat hij met 5-0 was gestart, en z’n 6de zege boekte tussen 2 remises door (versus Duda, Caruana), en pas in de laatste ronde een nul opliep tegen Rapport. Het was goed voor een stevige 14/18, een vol punt voor Rapport en 2 voor Duda. Het beeld veranderde echter wel wat in de volgende 18 blitzpartijen.
Je gelooft het niet, omdat hij wel de reputatie heeft in het snelschaak niet zo uit de verf te komen als andere toppers, maar Caruana zette een indrukwekkende reeks neer, eveneens met 14/18, en slechts twee nullen (Wojtaszek, Shevchenko). Die 1ste kwam er pas in ronde 11, na 8 enen en 2 remises. Met z’n eerder bescheiden rapidscore van 9/18 erbij kwam hij zo op een eindtotaal van 23/36, net te weinig voor eremetaal.
Een half punt vóór Caruana nestelden Anand en Aronian zich op een gedeelde 2de stek. De Indiër deed het ook maar zozo in het blitzdeel (9,5/18), maar had een flinke rapidbonus. Aronian deed blitzend met 13,5/18 nauwelijks onder voor Caruana, maar had een rapidpuntje meer, en eindigde dus naast Anand. De ex-Armeniër veroverde wel even de 1ste plaats op de blitzwereldlijst.
De eindzege ging echter naar de autochtone kandidaat, die in beide onderdelen een voortreffelijke 12/18 scoorde en dus nog een halfje meer totaliseerde (24/36): Jan-Krzysztof Duda. Weliswaar pas 3de na het rapid, schoof de Pool met een even sterke prestatie over de vroege nummers 1 en 2, die niet dezelfde regelmaat konden tonen. Ook hij kan dus een bewijs van kwaliteit en/of vorm voorleggen vooraleer de kandidatenstrijd aan te vatten. Al is dat, nogmaals geen snelschaakfestijn. Maar voor het zelfvertrouwen is een voorafgaandelijke triomf nooit weg.