Tata Steel (12)

Avatar foto

DoorHerman Callens

jan 26, 2019 146 views

Voorlaatste ronde, beetje nu of nooit. Bij de Masters deelden Ding en Anand de punten, waarmee voor beiden de laatste hoop op een mogelijke eindzege verzwond. Shankland herstelde zich knap van zijn hallucinatie (opgeven in remisestelling) tegen Giri gisteren, “het slechtste moment uit zijn carrière” en mepte een dit keer weinig overtuigende Nepomniachtchi tegen het canvas. Die zag aldus, als eerste en naaste achtervolger in de stand, zijn hoop op de eindzege ook in rook opgaan. _LEESMEER_

Met de achtervolgende concurrentie op apegapen hadden de leiders helemaal het heft in eigen handen, voor zover de tegenstand daarin mee wou, natuurlijk. Giri ontsnapte wonderwel tegen Radjabov en sleepte het minimaal nodige uit de brand, het onmisbare halfje. Carlsen stevende tegen Duda al vanaf zet 16 op winst af, en werkte het eindspel van toren, loper en paard en pionnen tegen twee torens en pionnen keurig af. Hij gaat dus weer alleen aan leiding, met een half punt voorsprong op Giri. Pittig detail (zoals ik in mijn vorig verslag al meldde): het kan niet beter uitkomen, want morgen staat uitgerekend GiriCarlsen op het programma. De tiebreaksituatie van vorig jaar kan zich niet herhalen: wie wint, is alleen eerst, bij remise blijft Carlsen sowieso een half punt voor. Het zou leuk zijn (vind ik) als Giri wint: dan krijgt hij nu wat hij in feite vorig jaar al verdiende. Ver van het podium won Kramnik nog zijn 2de partij op rij, ten koste van Fedoseev. De oude rakker nestelt zich daarmee in het viertal dat nu gedeeld de 11de tot 14de plaats bezet, nl. Fedoseev, Mamedyarov, Van Foreest en Kramnik zelf. Toch iets van kleur in z’n bleek tornooi.

Ook bij de Challengers liggen de zaken in een bijna beslissende plooi. Gedeeld leider Kovalev won van Paehtz, en eerste (zeg maar enige) achtervolger Esipenko volgde netjes met winst tegen Saduakassova. Co-leider Chigaev kwam niet verder dan remise tegen Lucas Van Foreest en is dus leider af. Kovalev staat nu solo op 1, Esipenko en Chigaev volgen op een half punt. De rest heeft nu ten minste anderhalf punt te overbruggen voor de 1ste plaats en komt daarvoor dus niet meer in aanmerking. Kovalev mag morgen tegen Kuipers, de anderen hebben beiden een +2600 opponent.

Nog vermelden dat Bareev met zwart won van Kuipers, die met Saduakassova laatste blijft. Jonkies Keymer (zwart) en Praggnanandhaa (wit) konden zich ook niet redden, resp. tegen Korobov en Gledura. Globaal flinke oogst deze speeldag, met 5 beslissende partijen.

Onze Amateurs dan, al zijn daar niet echt veel kansen op tornooiwinst over. Beginnen doen we met ons eigenste SKOG-duo. Frank speelde vandaag met zwart remise, tegen een iets sterkere ELO en staat 10de. Tegen zijn volgende tegenstander, ook ELO-sterker maar iets minder, is misschien wel wat te rapen, zodat hij de 10de stek nog kan vermijden. Kenneth verloor tegen de nummer 2 uit de reeks, een (jonge dan wel rijpe) dame van zowat 120 ELO meer, en staat 9de. Zijn laatste tegenstander, nog wat ELO-sterker, wordt vast een taaie klant. Maar Kenneth durft al eens voor de verrassing zorgen, dus afwachten maar. We duimen alleszins voor beiden!

Stefan Beukema, in de TOP-reeks, verloor van ene Liam Vrolijk, en ik kan me voorstellen dat je daar niet vrolijk van wordt. Hij blijft met 2/8 achter op een gedeelde 9de-10de plaats. In 1Z won broer Jasper voor de 2de keer op rij en daarmee schuift hij naar 50% (4/8) en  een gedeelde 8ste-9de plaats (op 18 deelnemers). Ook Christiaan was succesvol in 4D en gaat met de winst naar 4,5/8. Dat wordt 5,5/9 vanwege het forfait van zijn volgende tegenstander. Hij wordt dus 2de of 3de, omdat nummer 1 ten minste een punt voor blijft en enkel nummer 3 hem nog voorbij kan.  

De familie Vanduyfhuys doet het ook voortreffelijk. Daria laat al haar 4de zege optekenen en staat nu op een gedeelde 2de tot 4de plaats, met 5/8. Broer Igor blijft ELO-gewijs prettig en stevig verrassen: een nieuwe zege brengt hem op 4,5/8 en een gedeelde 2de-4de plaats. In theorie kunnen beiden nog (mee) op 1 eindigen, maar dan moet er al een en ander meevallen. Anderzijds, dat geldt voor de anderen natuurlijk ook. Daria moet alvast tegen een rechtstreekse concurrent, en heeft het dus een klein stukje in eigen handen. Igor moet (eerst zelf winnen en dan) afwachten wat de drie anderen doen. Het zou mooi zijn als de familie er weer een tornooiwinst uit zou puren. Kleine kans misschien, maar niet onmogelijk. En ook als het niet lukt, hebben ze het goed gedaan!

Onze ongeslagen landgenoten uit 5A en 5B zetten hun succesreeks voort. Vincent Schepens speelt remise en totaliseert nu 5,5/8. In de laatste ronde mag hij tegen de 10de spelen, die ook 34 ELO-punten minder heeft. Vóór hem echter heeft de 1ste een vol punt voorsprong, dus dat wordt moeilijk. Nicolas Lucifora wint nog eens, na een vier-op-een-rij van remises, en wordt daarmee gedeeld 1ste met 6/8. In de laatste ronde moet hij uitgerekend zijn co-leider (wel 65 ELO beter!) partij geven, dus tornooiwinst ligt “helemaal” in eigen handen!

In 7C ten slotte behaalt Dirk De Meyer z’n 5de remise. Met 3,5/8 is hij 7de. Hij moet nog tegen de leider, maar in het slechtste geval wordt hij 8ste, en draait alles goed uit dan zit de bovenste helft er nog in. Ter opfrissing: Michele d’Elia (7D) deed vanaf de 7de ronde niet meer mee en eindigt op 3,5/9 (zie vorig verslag).   

Maak er een mooi slot van, jongens en meisje!

 

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *