Tata Steel 2019 (1-3)

Avatar foto

DoorHerman Callens

jan 14, 2019 208 views

Tijd voor een eerste round-up. Er zijn 3 ronden gespeeld, en daar zat aardig wat leuks in, zowel bij de Masters als bij de Challengers. En natuurlijk valt er wat te zeggen (uitvoerig veel zelfs) over de Amateurs, want een eerste groep is al klaar. Een overzicht.

MASTERS  

Opvallende start, met 5 (veeleer vecht- dan salon)remises en 2 zwarte zeges. Alsof de trend van het WK zich voortzet: zwart begint niet, maar de nazet is de nieuwe voorzet. Je moet ook willen helpen natuurlijk, zoals Giri treffend demonstreert. Tegen Nepomniachtchi speelt hij zichzelf simpelweg kapot, terwijl het verzamelde persheir (IMs Anna Rudolf en Lawrence Trent) het vol ongeloof uitschreeuwt. Wat een lelijk gemiste start voor de bijna-winnaar van de vorige editie! In die andere partij _LEESMEER_

… ging ook  de 2de Nederlander met wit voor de bijl: Van Foreest ging de ruilversietoer op van Anands Caro-Kann en werd al bij al eenvoudig weggetikt. De Indiër kan overigens zijn 6de eindzege behalen, en mocht dat lukken dan staat hij weer gelijk met Carlsen. En nu we het toch over hem hebben, de champ speelde een interessante remise tegen Ding, die hem verraste met een nieuwtje op zet 5. Nadien was het vooral de Noor die het hoofd boven water moest zien te houden, maar daar is hij ook wel goed in. Kramnik ontsnapte tegen Radjabov, die een unieke kans miste om eindelijk de Rus klassiek te vloeren.

In de 2de ronde sloegen Neerlands geslagenen meteen terug. Giri nam met zwart voortreffelijk de maat van Kramnik, die “niet meer het niveau haalt” van het zwarte beest dat hij eertijds voor de Nederlander was. Van Foreest won, met zwart alweer, van Duda met diezelfde Caro-Kann die Anand hem een dag eerder voorschotelde en in een boeiend en gecompliceerd tijdnoodduel. Remises alom verder, o.m. van Carlsen en Nepomniachtchi, waar de champ erkende dat de Rus wellicht een tikkeltje beter was voorbereid. Een heel ander gelijkspel kwam tot stand in de langste partij, waarin Rapport bijna miraculeus ontsnapte tegen een ontgoochelde Shankland.

De 3de ronde bracht 2 nieuwe zeges voor zwart, en – eindelijk – ook één voor wit. Dat Kramnik een dagje ouder wordt, lijkt zonneklaar: in een Berlijner gaf Nepomniachtchi (met wit!) hem zijn 2de nul in evenveel dagen. De zwarte zeges waren voor Duda, die tegen Fedoseev meteen zijn verlies van gisteren wegspoelde, en Ding, die Van Foreest versloeg. Vidit en Carlsen maakten er een recordpartij van: een uitermate uitgerokken eindspel met wederzijds een toren en de champ met een pluspion. Na 131 zetten werd de vrede toch maar getekend.

In de stand leidt Nepomniachtchi met 2,5/3, voor Anand en Ding, met 2/3. Onderaan ‘leidt’ Kramnik met 0,5/3, voor Fedoseev en Van Foreest (1/3). Of is het ‘lijdt’?

CHALLENGERS

Ook hier doet zwart het goed. In de eerste ronde gaat wit 3 keer onderuit, zwart 1 keer. De jeugd wordt meteen op z’n plaats gezet: Maghsoodloo gaat gewoon mat tegen Korobov, Praggnanandhaa verliest in tijdnood van ‘oudje’ Bareev. Chigaev is de witte raaf, ten nadele van Saduakassova.  

Meteen terugslaan, de Masters achterna, is het devies van Maghsoodloo, en de Duitse Paehtz mag het ondervinden. Maar Duitsland maakt gelijk: de jonge Keymer geeft de Nederlander Kuipers het nakijken. Twee keer wit, wanneer hebben we dat nog gezien?

Ook in de 3de ronde is wit succesvoller en is het terugslagfenomeen present. Zo gaat Keymer, net nog succcesvol, onderuit tegen Esipenko en krijgt Bareev het deksel op de neus tegen Van Foreest (Lucas, Jorden zit bij de Masters). Maghsoodloo oogst, met zwart, zijn 2de zege, ten nadele van Kuipers.

Dat levert 6 leiders op, met 2/3: Maghsoodloo, Chigaev, Esipenko, Korobov, L’ami, Van Foreest. De ‘jeugd’ is niet ondervertegenwoordigd, daar. Onderaan staat Kuipers puntenloos alleen, een vol punt achter Praggnanandhaa en Saduakassova.

AMATEURS

Lees: de Belgen. Overigens, hoe men bij die Amateurs ruim 2000 deelnemers telt (“More than 2.000 amateur players”) is mij niet duidelijk, gelet op de maxima op de registratiepagina: 580 en 530 voor resp. de weekend- en weekdagvierkampen en 650 voor de tienkampen. Dat maakt 1760, en dat is m.w.i. (mijn wiskundig inziens) ruim onder 2000. Nu ja, ’t is sowieso veel volk.

Terwijl ik de ellenlange lijst van deelnemers doorploeg op zoek naar landgenoten, ontdek ik geregeld iets wat eigenlijk ook een bekroning waard is. De prijs voor de allermooiste namen (die ik gewoon zelf kies en figuurlijk uitreik) gaat alleszins naar deze twee jonge dames, zusjes vermoed ik, uit Beverwijk maar spelend voor Peru: Sophia Leticia JONKMAN INZA (is/wordt 10 jaar, 1066 ELO) en Amelia Marry JONKMAN INZA (is/wordt 12 jaar, 1141 ELO). Al is ‘onze’ Nicolas LUCIFORA (Arlon, 49 jaar, 1775 ELO) ook niet mis.

Als ik goed tel, doen er 46 Belgen mee (een 47ste staat voorlopig nog op de wachtlijst). Ze komen uit in 3 verschillende tornooien: weekendvierkampen, weekdagvierkampen en tienkampen. Die eerste zijn al achter de rug, en we vinden er meteen ook de grootste groep Belgen. 11 daarvan belandden op de 1ste plaats in hun groep (tussen haakjes: herkomst, evt. titel, FIDE-ELO en groep; groepen van hoog naar laag):

– met 3/3:

Mats Van Droogenbroeck (Willebroek, 1214, 9H)

Fedor Sazonov (Oud-Turnhout, 1206, 9K)

– met 2,5/3:

Daniel Dardha (Antwerpen, 2337, 1D)

Jasper Beukema (Schoten, FM, 2290, 1E)

Matthias Godde (Kalmthout, 1881, 4L)

Constantijn Beukema (Schoten, 1694, 5A)

Elias De Reese (Gent, 1721, 5P)

Hugo Roman (Bredene, 1773, 5U)

Alexander Ghisa (Humbeek, – , 9B)

– met 2/3:

Wout Verboven (Zichem, 1705, 5S)

Kevin Wibowo (Boortmeerbeek, 1546, 7V)

De Beukema’s zijn u natuurlijk niet onbekend, en ook Daniel Dardha is te onzent gerenommeerd. Ik voeg er nog één naam aan toe: Wout Verboven, 12 jaar, en een paar weken geleden mijn (winnende) tegenstander in IC. Verbaast me niks dat hij het hier goed deed. Proficiat, ook aan alle andere groepswinnaars!

10 landgenoten namen stek 2 in, al dan niet gedeeld (ná SB):

– met 2/3:

David Desinte (Manage, 1781,5E)

Bernard Logie (Roeselare, 1703, 5R)

Ruben Wibowo (Boortmeerbeek, 1280, 8Q)

– met 1,5/3:

Sterre Dauw (Mechelen, 2100, 2E)

Tom Furstenberg (’s Hertogenbosch, 1776, 5V)

Hugo Van Steenwinckel (Kapelle-op-den-Bos, 1533, 6E)

Franky Nolf (Blankenberge, 1630, 6H)

Timo Lauwers (Leest, 1284, 8H)

Brent Lauwers (Leest, 1344, 8L)

– met 1/3:

Robert Ghisa (Humbeek, 9W)

Op de 3de plaats eindigde het volgende tweetal, telkens met 1/3:

Andre Galle (Gent, 1988, 3S)     

Lies Michielsen (Blanden, 1533, 7N)

Tot slot het viertal dat als 4de finishte, telkens met 0,5/3:

Thomas Schurins (Humbeek, 1883, 3F)

Michiel Vande Ginste (Schoten, 1811, 4T)

Pieter Geentjens (Kapelle-op-den-Bos, 1688, 6D)

Philip Traest (Zwijnaarde, 1506, 7K)

Uiteraard zeggen die plaatsen niet alles: je zult maar in een sterke groep zitten dan wel in een zootje makkelijke happen. Wat wij, vanop afstand, ook niet kunnen inschatten, is hoe tevreden of ontgoocheld men is met de behaalde punten en/of het geleverde spel. Het bovenstaande overzicht oogt alleszins niet slecht, met 21/27 op een 1ste of 2de plaats, of 14/27 met 66% of meer (19/27 met +50%). En van de overblijvers zijn er zeker nog die misschien minder goed hebben gescoord maar niettemin, gelet op de tegenstand, meer dan verdienstelijk hebben gepresteerd. De Grote Markt in Brussel kunnen we misschien niet reserveren, maar toch zeggen we: mooi gedaan!

 

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *