Tata Steel, dag 5

Avatar foto

DoorHerman Callens

jan 17, 2018 117 views

De 4de ronde hebt u gemist (maar weet u intussen zelf in het lang en het breed te beschrijven, te becommentariëren en te evalueren) en gaan we buiten beschouwing laten, ook al vielen er enkele leuke dingen te beleven (bv. de winst van Kramnik tegen Svidler of de bizarre choix van Carlsen voor het Frans). Over naar ronde 5! _LEESMEER_

MASTERS

AnandWei wordt een snelle remise. Er komt een niet-ongewone Russische variant op het bord die uitloopt op een eindspel T+P+fgh tegen exact hetzelfde. Handjesschudden, dan maar. Op de klok heeft Anand 39 minuten verbruikt, Wei – incrementgewijs – min 2 minuten!

GiriJones doen een Car(l)o-kan-het’tje, versie Panov-variant, van liefst 25 zetten. Ze consumeren wel iets meer tijd, respectievelijk ruim een uur en net geen 50 minuten.

MatlakovKarjakin werd weer een Réti, Koningsindische aanval aka Barczasysteem, maar meer ook niet. Weliswaar zou 12. … Pe8 nieuw zijn, het is ook iets. Op zet 16 (zestien!) wordt remise afgekondigd, er zijn aan weerskanten welgeteld 1 licht stuk en 2 pionnen van het bord. Middenspel? Eindspel? Er werd alles samen een volle 108 minuten en 24 seconden gespendeerd, plus een kwartiertje increment. In clubavondtermen: om vijf over 10 zaten ze aan de toog in het café:

Ook een bolleke keuning, Sergey?”

Nee, Maxim, voor mij nen Hoegaarden, van ’t vat.

Kunnen we nog iets bestellen, Ken?

Ja, mannen. Een bolleke en nen Hoegaarden, zeker? Zeg, zit er nog veel volk boven?

Ja, ja, de Wesley, de Shrakry, de Faby, de Magnus … “

Zeg, die staat echt nie goe tegen Vladje, zenne. Hedde da nie gezien? Compleet kapot. Als ‘m da nog kan rechttrekken …”

Wat is er mis met Caruana, tot voor een paar dagen nummer twee van de wereld? Tweede verlies, nu tegen Mamedyarov, en slechts 1,5/5. In de Weense variant van het Geweigerd Damegambiet heeft hij lange tijd geen problemen, maar na enkele suboptimale zetten moet hij een pion afgeven en glijdt hij langzaam weg. Mamedyarov voert de partij kundig naar winst.

Ook Hou, met zwart tegen Svidler, kan de bakens niet verzetten. Via een Engelse ouverture komen beiden in het Geweigerd Damegambiet terecht, de Ragozinvariant. Hou maakt met tussenpozen enkele fouten en de laatste (zei Tartakower niet ooit zoiets?) is beslissend.

Tegen So gooit Adhiban de Engels-Hollandse verdediging op tafel. De Amerikaan weet na verloop van tijd iets van een voordeel te verwerven, zonder dat het beslissend hoeft te worden. Hoewel. Als puntje bij paaltje komt, rijft So de volle pot binnen.

Ten slotte CarlsenKramnik, een beetje wereldkampioenen onder elkaar, en deze keer komt de Noor met  iets ‘bekenders’, het Italiaanse Giuoco Piano. Op de 16de zet wijkt hij af van de partij Sethuraman-Inarkiev, Aeroflot Open, Moskou, 2017, met 16. exd5 (i.p.v. 16. Db3). Als het iemand iets oplevert, dan eerder Kramnik, want er volgt een pluspion. In het eindspel gaat er nog een Noorse pion verloren, maar de twee Russische boertjes vormen een dubbelgeval. Uiteindelijk wordt het toch nog remise.

Na ruim één derde van het tornooi delen Giri, Anand en Mamedyarov de leiding met 3,5/5. Maar 70% voor een eerste plaats? Het lijkt wat mager. De leiders gaan met het kleinste verschil het drietal Kramnik, Carlsen en So vooraf. Wei, Karjakin, Matlakov, Jones en Svidler volgen met 50%. Dat heet elders ‘voldoende’, maar hier is het wel relatief. Een vol punt verder vinden we Caruana (1,5/5), dan Adhiban (1/5) en ten slotte Hou (0,5/5).

CHALLENGERS

De oudste van Foreest, Jorden, heeft het niet onder de markt: vandaag verlies van Korobov, die alleen leider wordt, omdat Vidit remiseert met L’Ami. De jongste, Lucas, doet het beter, met remise tegen Harika. De Afrikaanse numero uno Amin behaalt zijn eerste zege, slachtoffer van dienst is Gordievsky. Ook de Noorse jeugdwereldkampioen Tari is voor het eerst aan het feest, en wel tegen Xiong. De laatste twee partijen, hoewel remise, verdienen niettemin speciale aandacht, gelet op hoe het er bij sommige Masters aan toe is gegaan. Krasenkow en Blübaum doen er 93 zetten over, Girya (foto, weliswaar van 4de ronde) en Bok liefst 112 vooraleer ze ook maar overwegen de vrede tekenen. Is er geen prijs van de strijdlust, zoals in de Tour?

In de stand leidt Korobov met 4,5/5, een half punt voor Vidit en anderhalf voor Lucas Van Foreest. Achteraan bezitten liefst acht mensen de ‘laatste’ plaats, met 2/5.   

WEEKVIERKAMPEN. Die werden vandaag afgerond. Zo deden de Belgen het:

Rik Boudry,8B, 3de met 1,5/3

Hugo Cassimon, 9F, 3de met 1/3

Lucien Deschuyteneer, 7P, 2de met 2/3

Roger Helsen, 7B, 4de met 0,5/3

Robert Huysman, 6Z, 2de met 0,5/3

Jan Londers, 5H, 4de met 1/3

Sofie Roels, 8D, 4de met 0,5/3

 

Morgen rustdag.

2 reactie op “Tata Steel, dag 5”
  1. Vandaag starten ook de 10-kampen… als het lukt ga ik eens proberen een verslagje te schrijven van mijn tornooi…

  2. Succes, Kenneth (en Frank ook, denk ik)!

    Al zijn jullie al bezig terwijl ik dit schrijf …

    Verslagje altijd welkom!

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *