Het begon met een tegenvaller. Dubov testte (uiteindelijk, zie de heisa van enkele dagen geleden) positief en moest het tornooi verlaten. Zijn gespeelde partijen blijven echter tellen (want over de helft), maar de resterende leveren een punt-zonder-spelen op aan, in volgorde, Rapport, Praggnanandhaa en jawel, Carlsen. Het wordt moeilijk om de champ van de eindzege te houden. Rapport was wel de eerste winnaar van de dag, twee Masters zouden volgen. _LEESMEER_
Vechtremises of iets van die aard, dat kunnen we best hebben, maar vandaag waren er andere. Duda en Shankland vonden 10 zetten ruim voldoende – er was beiderzijds één pion van het bord – en Mamedyarov en Karjakin ruilden hier en daar wat en hielden het 23 zetten vol annex vooral de schijn op. Grandelius en Esipenko waren wat strijdlustiger, maar gingen zetherhaling in het middenspel niet uit de weg.
Bij Van Foreest is het vaak alles of niets (slechts 3 remises, net als Praggnanandhaa overigens, maar die betaalt nog leergeld) en vandaag dus alles, mede omdat bij Giri de klad er wat in zat: geloofde hij misschien niet dat Carlsen (met het gratis punt van Dubov) nog bij te halen was, of wou hij te hard winnen? Van leergeld gesproken: tegen Caruana had Praggnanandhaa geen verhaal en voor de Amerikaan komt een zege niet ongelegen. Leider Carlsen ten slotte bereikte, bijna vanuit het niets (maar Vidit hielp even) een winnende stelling, maar liet die weer verzanden. De heren speelden nog even door, maar met een eeuwig schaak in de stelling lag de uitslag wel vast.
Carlsen blijft 1ste (7,5/11), Rapport profiteert (van Dubovs afhaken) om 2de te worden (7/11). Op 3 staan Giri en Mamedyarov (6,5/11), net voor Esipenko, Karjakin, Vidit en Caruana (6/11). Van Foreest zit precies op 50% (5,5/11), Duda (5/11) en Shankland (4,5/11) zitten in de buurt. Dubov, Grandelius en Praggnanandhaa delen de rode lantaarn (3,5/11).
Bij de Challengers geen Belgisch feest vandaag, want Daniel verloor nogal kansloos (en in amper 26 zetten) van de Franse benjamin Maurizzi. Computermans noteerde nogal wat suboptimale zetten van hem achter elkaar, het was duidelijk z’n dagje niet. Jammer, want zo is de 50% nagenoeg buiten bereik. Van Foreest en Warmerdam maakten het elkaar niet moeilijker dan nodig: remise in 22 zetten. L’Ami en Erigaisi deden er één zet langer over. Ganguly leek op winst af te stevenen tegen Shuvalova maar die mocht terugkrabbelen en deed dat dan ook. Een andere partij die stevig op en neer ging, was Zhu–Jumabayev. Er zat voor beiden winst in, en het werd voor beiden niets, pardon, een halfje.
Maar Maurizzi was niet de enige triomfator van de dag. Bjerre wist te zegevieren toen Murzin in het eindspel de draad kwijtraakte (concreter, zijn loper gaf voor een pion, zonder de verhoopte compensatie) en Nguyen haalde het na 85 zetten van Vogel.
In de stand volgen Bjerre en Nguyen (7,5/11) nu op anderhalf punt van leider Erigaisi (9/11). De 4de, Jumabayev, staat alweer een punt verder (6,5/11). Warmerdam is 5de (6/11), voor het viertal Van Foreest, Murzin, L’Ami en Ganguly (5,5/11). Daniel is 10de (4,5/11), Maurizzi en Shuvalova gedeeld 11de (4/11), Vogel en Zhu sluiten de rij (3/11).
Als toemaatje nog maar eens de Battle of the Sexes, Gibraltar:
Eerst even een correctie: 6-5 voor de dames, zei ik vorige keer, maar het was 7-5 (4-1, 3-0, 0-4). Niettemin, een stuk spannender en aan elkaar gewaagder dan de eerste twee dagen lieten vermoeden. Op dag 4 knabbelden de heren verder aan hun achterstand: 1-2 winst (bij 7 remises) en dus hadden de dames nog maar één puntje voorsprong: 8-7. Dag 5 hield er volop de spanning in: 2-2 (bij 6 remises), totaalstand 10-9. Brunello heeft nu de beste score (3,5), de beste dames zijn Cramling, Muzychuk, Sukandar en Efroimski (3), samen met (de heren) Krysa en Csonka gedeeld op 2.