De bedoeling was om de Challengers na hun rustdag ook even te verslaan (niet in de betekenis die we graag genoeg zouden willen), maar intussen gingen de Masters in Amsterdam, m.b. de Johan Cruijff ArenA, hun 5de ronde afwerken en laat het nu zo wezen dat dat goed was voor een beetje breaking news (enfin, van gisteren), want voor het eerst in 8 jaar kreeg de wereldkampioen een dubbele nul om de oren. Nadat hij van Giri had verloren in ronde 4, kreeg hij nu een uppercut van Abdusattorov, naar verluidt hun eerste klassieke partij ooit. Wat zei ik een paar dagen geleden nog over die zomer die steevast voor je ’t weet alweer voorbij is? Misschien wat snel door de bocht, maar u begrijpt het wel.

De Challengers, dus. Een aantal namen daar zijn wat minder vertrouwd, wat maakt dat het verloop wat minder in te schatten is. Neem nu Tabatabaei en Pechac, ronde 2. Van de Iraniër met de wat Japans aandoende naam haden we al wel gehoord, de 21-jarige Slovaak daarentegen was nieuw. En hij verraste zijn tegenstander maar lekker met het Koningsgambiet, en wel zo dat die na 9 zetten al een stuk weggaf. Dat bracht de ander dan weer in verwarring en in een pittig vervolg kon Tabatabaei de zaken nog helemaal naar zijn hand zetten. Er waren nog twee zeges. Donchenko versloeg Vaishali, voorlaatste ELO, en, klapper van de dag toch wel, Neerlands jeugdige hoop Eline Roebers sloeg zomaar even 266 ELO-punten over ten koste van haar landgenoot L’Ami. Mishra, Donchenko, Tabatabaei en Warmerdam delen de leiding (1,5/2).

Opnieuw drie keer prijs in ronde 3. Ivic versloeg snotneus-van-het-gezelschap Mishra, Sindarov diende Vaishali haar tweede nul op rij toe en hetzelfde lot mocht L’Ami ondergaan vanwege de Turkse kampioen Yilmaz. Dat leverde drie extra leiders op, terwijl Mishra uit de kop wegviel. Roebers kwam alweer dicht bij een zege, nu tegen Warmerdam, maar die wist in extremis te ontsnappen.

Ronde 4. Zes leiders na drie ronden, dat kon niet duren, het werden er drie na vier. Roebers zorgde er met een remise voor dat Tabatabaei de rol moest lossen, Sindarov kon evenmin winnen van Adhiban en Yilmaz versloeg co-leider Warmerdam. Ondertussen veerde L’Ami weer recht tegen Mishra, die op z’n beurt een 0/2 liet optekenen. Voor Vaishali werd het al een 0/3, vanwege Ivic. Yilmaz, Ivic en Donchenko, die won van Pechac, staan op 1 (3/4), achternagezeten door het duo Sindarov en Tabatabaei (2,5/4). De enigen die ik nog geen enkele keer heb genoemd, de Braziliaan Supi en de Nederlander Beerdsen, hebben dat te danken aan het feit dat ze tot nu toe alleen maar remises hebben gespeeld. Te onzent zijn er die dat lang kunnen volhouden …

De 5de ronde vond plaats op de rustdag van de Masters, die dus een dagje eerder vrij kregen en traditiegetrouw gingen voetballen (Team Van Wely-Team Carlsen, het werd naar verluidt 3-3, geen idee of Carlsen daar wél scoorde). Het was Yilmaz die de hoofdvogel afschoot, met winst tegen achtervolger Tabatabaei, ergo een hattrick: 3 zeges op rij en nu solo aan de kop (4/5). Verder versloeg Sindarov Pechac (3de hoogste ELO hier), die daarmee zijn 4de nul sprokkelde, terwijl Beerdsen won van Roebers, die onder grote tijdsdruk jammerlijk mistastte in een zowat gewonnen stelling. Na Yilmaz op 1 volgen nu Ivic, Sindarov en Donchenko (3,5/5), voor Beerdsen (3/5).

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *