Wat gebeurde er afgelopen dinsdag in het leukste clubkampioenschap van het westelijk halfrond? Bijna in alle reeksen waren er verwikkelingen met gevolgen voor de top van het klassement. De avond werd al aangekondigd als “super tuesday” en dat bleek niet onterecht.
In reeks 1 kwam wel enkel Dries in actie van de overgebleven titelkandidaten; hij speelde remise tegen Wout. Volgende week treft hij koploper Pascal die wellicht met een laatste beetje titelhoop vol voor de overwinning gaat. In reeks 1 was er ook een witte zege van ((mja)) op Patrik, waarmee Maarten met stip naar plaats 4 springt.
Beide titelkandidaten van reeks 2 kwamen in actie en niet tegen de minsten: Herman speelde met zwart tegen Carlo en Patrick met wit tegen Alejandro. Laten we die laatste partij eens nader bekijken.
Wit (Patrick) kwam met een overschot aan ruimte uit de opening en ging vol vertrouwen het middenspel in. Beetje bij beetje kwam Alejandro terug in de wedstrijd, tot hij een misstap maakte die een verschroeiende aanval toeliet. Man in vorm Patrick vond deze tactiek. Wie nog? Wat zijn de twee volgende zetten van wit in bijgevoegde stelling?


Met een punt erbij voor Patrick voelde Herman zich genoodzaakt ook te winnen. Tegen Carlo stond hij echter praktisch verloren toen het eindspel aanvatte. Met de mogelijke titel in het achterhoofd besloot Herman niet op te geven en door te strijden tot de laatste snik. Toen beide spelers onder tijdsdruk kwamen te staan leek er dan misschien toch een half puntje voor Herman in te zitten. Totdat Carlo zijn paard verplaatste; daarmee plaveide hij ongewild de weg voor een vernietigende tactiek:

Nog in reeks 2 was er een remise tussen Kenneth en Gert.
In reeks 3 schreef koploper Bart er een half puntje bij tegen Benny. Interessant voor main contender Ghislain die tegen Frank speelde. Frank speelde tot dusver veel vredige remises; je verwacht daarom niet direct een loperoffer van hem om een doorbraak te forceren. Ghislain schrok even, maar zijn tegenaanval was dodelijker waardoor Frank zijn eerste partij verloor in dit clubkampioenschap. En waardoor Ghislain een half puntje dichter naar de koppositie kruipt. Rudi blijft met opnieuw een remise wel nog ongeslagen; hij nestelt zich erdoor op plaats 3.
In reeks 4b was er ook een topduel: JanikArthur. De stukken vlogen in een razend tempo van het bord. Er ontstond een open stelling, waarbij de ongekasteelde zwarte koning zich net zo lang oncomfortabel voelde tot Arthur opgaf. En zo verstevigt Janik zijn koppositie. Wie kan hem van de titel houden? Feitelijk alleen nog Arthur, die volgende week een rematch krijgt. Hij zal wel moeten winnen om terug titelkansen te krijgen.
Reeks 4a was vorige week al beslist, toen Mateo zich kampioen kroonde. Hij had zich voorgenomen een ongeslagen kampioen te blijven. Daar stak Maxim echter een stokje voor. Wellicht met de kampioensdruk er vanaf speelde Mateo wat minder geconcentreerd. Hij stond nochtans gewonnen op het moment dat hij twee zetten op rij blunderde; Maxim ontging niks en strafte het af.
Nog in 4a wonnen Bert en Arno, waardoor beiden zicht houden op zilver.
Aanstaande dinsdag komen er in reeksen 1, 3 en 4a weer veel titelkandidaten in actie. We gaan ongetwijfeld weer wijzer worden. Tot dinsdag, beste schaakvrienden. Tot Skog-dag 🙂

5 reactie op “Clubkampioenschap week 20”
 1. Je kan wel zeggen dat Herman zich de hele avond op de rand van de afgrond bewoog. Kijk maar :
  vanaf zet 27 heb ik met wit 2.51 voordeel
  vanaf zet 31 5.93 voordeel
  daarna tot niet minder dan zet 49 altijd minstens 3.60 voordeel met uitschieters tot 6.20 Dat is bijna de hele avond in de verdomhoek, hoeveel stress brengt dat voor zwart teweeg.
  In het eindspel gaat het plots fout voor wit. Zet 50 is nog 1.63 voordeel, zet 54 nog maar +/- 0.66
  Dan volgt de blunder (wit moet simpelweg een tussenschaakje geven op Th8), met -/+ 6.69 als beoordeling, wit geeft op, het 5e uur is aangebroken, het is na middernacht.
  Waarom vertel ik dit ?
  Omdat Herman na mijn opgave zich uitgebreid excuseerde.
  Ik zei hem dat dit absoluut niet nodig was, zelfs niet terecht. Zwart heeft in al zijn misère nog altijd de beschikking over een loper en toren waar hele lastige dingen mee kunnen worden ineengebreid. Zoals bleek. Spijtig voor mij, maar ook voor … Patrick !

 2. ziet er iemand de winnende tactiek van Patrick in de eerste stelling?

 3. Klopt Michel, dat is de winnende tactiek. Knap gevonden. En al helemaal knap gevonden van Patrick, achter het bord.

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *