Zondag was dag 1 van (de voorronde van) de Julius Baer Generation Cup, met ronden 1-4, en ook dag 1 van het 1ste luik van de vrouwelijke Grand Prix, waarover straks iets meer. Wat gebeurde er in de Generation Cup? Nogal wat, gelet op het kleine aantal remises. Hou er rekening mee dat winst 3 punten oplevert en remise 1. 

R1. Carlsen, Niemann, Praggnanadhaa (op tijd, maar in een verloren stelling) en Navara wonnen met zwart, wit haalde nooit meer dan remise.

R2. Het festival van zwart leek nog even door te gaan: ook Erigaisi en Ivanchuk scoorden in de nahand. Wit zou zich echter niet onbetuigd laten. Aronian trok de witte boel op gang, Niemann volgde en Praggnanandhaa zette het orgelpunt. Pragg en Niemann delen de leiding (6/6), voor Carlsen, Navara en Aronian (4/6).

R3. Wit neemt het heft in handen: Ivanchuk, Duda, Keymer, Wojtaszek en Erigaisi zorgen alvast voor 5 stuks, Carlsen voegt nog een 6de toe, maar de 7de zege is voor zwart en Praggnanandhaa. Die leidt nu geheel alleen en met de volle pot (9/9), Carlsen wringt zich naar 2 (7/9), nipt voor het trio Erigaisi, Ivanchuk, Niemann (6/9).

R4. Geen enkele partij eindigt onbeslist. Leider Praggnanandhaa gaat voor het eerst onderuit, en nog wel tegen de jongste, Yoo. Wit haalt het met 5-3: Giri, Niemann, Aronian, Saric en Ivanchuk aan de ene kant, Carlsen, Erigaisi en Yoo aan de andere.  Carlsen neemt de leiding over (10/12), op de voet gevolgd door Praggnanandhaa, Ivanchuk, Niemann en Erigaisi (9/12). Aronian (8/12) heeft een kloofje op zijn achtervolgers (5/12 en minder).

Er volgen nu nog zo 3 dagen, en dan stromen de 8 besten door naar de eindronde. Vandaag, omstreeks 19 uur onze tijd, speelt Carlsen tegen Niemann (R6). Geen van beiden heeft zondag ook maar iets losgelaten i.v.m. “hun vorige ontmoeting”. Wat wordt het vandaag?

Het 1ste luik van de Grand Prix 2022-2023 voor Dames begon gisteren ook. In Nur-Sultan/Astana, Kazachtstan. Een uitgebreider verslag volgt later, in de 1ste ronde werd 2 keer gewonnen en 4 keer geremiseerd. Winnaressen Goryachkina (tegen Shuvalova) en Paehtz (Wagner) zijn de eerste leidsters.

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *